M. Gradinaru a scris:
[...]Multi ne-am pus si ne punem intrebarea: daca inainte de montarea repartitoarelor se putea face repartizarea in sistemul "pausal", acum de ce nu se mai poate? Dar cei din blocurile necontorizate cum pot? #-o
[...]
Intrebarea este normala.
Ce urmareste testul propus? Ce ar rezulta din test? Inteleg ca pornind de la o comparatie superflua cu alt bloc, se doreste sa se vada daca nu cumva ati putea cheltui mai putin pe caldura decat.....ce? Decat daca ati avea in vedere consumul contorizat? Ca nu vad cu ce ati mai putea face comparatie. Pai aici intervin "o mie de elemente" pe care ar trebui sa le aveti in vedere la acest test.
Daca in perioada propusa pentru test,
necontorizati fiind, factura ar avea valoare X, cine v-ar putea spune care ar fi fost valoarea facturii daca ati fi luat in calcul consumul contorizat? Pai cand esti contorizat mai strangi din robinet, oricum iti cenzurezi mai cu grija consumul, daca esti necontorizat il lasi la maxim non-stop, plus ca locatarul unui apartament poate folosi caloriferul pe post de uscator de rufe, mai lasa fereastra deschisa in zilele mai calduroase etc, situatii care ar duce la un consum crescand de agent termic.De unde stiti cat ar fi factura in situatia de contorizati?
Nici macar comparatia cu perioada similara de anul trecut nu este foarte relevanta deoarece temperaturile exterioare influenteaza foarte mult consumul interior de agent termic, intre timp oamenii si-au mai schimbat caloriferele, ceea ce iarasi influenteaza consumul, nu mai vorbesc de factorul puternic subiectiv ca unii au bani si nu conteaza cat platesc pe caldura, iar altii sunt mai grijulii cu bugetul propriu etc.
In blocurile necontorizate se mai practica metoda opririi de la robinetul din subsol a caldurii pe timpul zilei atunci cand e mai cald afara. Dar aici intervine un factor subiectiv puternic, adica locatarii, prin vot sau nu, decid ca cineva, o persoana, fie administrator, fie altcineva, sa se ocupe de aceasta actiune, bazandu-se pe senzatii si vointa proprie. Un om decide cand trebuie sa fie caldura in bloc si cand nu, in loc ca fiecare locatar la el in apartament sa decida pentru sine acest lucru.
Personal mi-am comparat, pentru propria-mi statistica,
consumul meu in aceeasi locuinta, cu aceleasi corpuri de incalzit, in perioade similare din ani diferiti. Comparatia cu elemente de care am avut cunostinta este cu totul nerelevanta, comportamentul meu in raport cu temperatura din casa fiind diferit de la an la an, fara nicio relevanta.
Costul caldurii nu l-am luat in calcul deoarece o unitate echivalent termica, acea unitate de masura data de repartitoare, costa diferit de la luna la luna, in functie de consumul celorlalti vecini.
Mai aveti in vedere si alt aspect. Temperatura agentului termic care ajunge in calorifere variaza de la ora la ora, nu mai vorbesc de zile sau perioade intregi, de la bloc la bloc avandu-se in vedere distanta fata de punctul termic si izolarea coloanelor de caldura, SET-ul blocului, comportamentul conducerii asociatiei de a opri din cand in cand sau nu caldura de jos, din subsol etc., chestiuni care influenteaza puternic valoarea facturii.
Dupa parerea mea testul nu va va spune mare lucru si ceea ce este de-a dreptul frustrant pentru toata lumea, va fi ca nu veti sti niciodata cum ar fi fost daca n-ar fi fost asa..... pentru ca nu veti sti.
A imparti caldura la pausal, ca sa revin la intrebarea dv., este a repartiza factura pe cota-parte indiviza sau, metoda mai sofisticata, de a desparti factura pe parti comune in procentul dat in urma inventarierii si partea individuala, repartizata la randul ei in functie de SET-ul fiecarui apartament.