avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Metodologie de calcul a repartizarii cheltuielilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Metodologie de calcul a repartizarii cheltuielilor de incalzire bloc necontorizat (fara repartitoare)

Buna seara!
Ma poate ajuta cineva cu Normele pentru sezonul rece 2011/2012, prin care este precizata "Metodologia de stabilire a consumurilor individuale" pentru apartamentele din blocuri necontorizate care sunt incalzite de la sistemul centralizat - RADET?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:02, 23 Mai 2012
Sunt de acord cu Dumneavoastra. Roata a fost inventata, dar mai sunt unele capete luminate care doresc sa o reinventeze.
Asa cum mentionam in P.S.-ul mesajului de la ora 16:54, revin cu explicatii pe caz concret.
In cadrul unei sedinte un membru al comitetului asociatiei de proprietari din blocul in care locuiesc a propus sa se treaca, pe o perioada limitata, la calcularea cheltuielilor de incalzire prin asa numitul sistem "pausal" si renuntarea la repartizarea dupa consumul citit la repartitoarele de costuri. Motivatia Domniei sale (si a adus ca dovada listele de intretinere decembrie 2010/ianuarie 2011) a fost ca la un bloc necontorizat cheltuielile la incalzire pentru un apartament de 2 camere sunt cu circa 30% mai mici decat la noi cei contorizati.
A urmat o Adunare generala in care s-a hotarat sa facem un test pentru 45 zile (1/2 din oct. si 1/1 nov. curent), dupa care, functie de rezultat sa decidem asuprea uneia dintre variante.
Cum era si normal au iesit discutii, s-au facut liste cu semnaturi s.a.m.d., iar cei responsabili cu punerea in practica a hotararii Ad.Gen. dau din colt in colt si spun ca este imposibil sa calculeze cheltuielile in sistem "pausal", ca sunt norme :-/ care nu permit, etc.
Multi ne-am pus si ne punem intrebarea: daca inainte de montarea repartitoarelor se putea face repartizarea in sistemul "pausal", acum de ce nu se mai poate? Dar cei din blocurile necontorizate cum pot? #-o
Cred ca m-am facut inteles de ce am supus atentiei acest subiect si rog, daca poate cineva care se ocupa de contabilitatea unui bloc necontorizat (fara repartitoare), sa explice care este metodologia pe care o aplica.
Desi stiu ca ma repet, cred ca meritati din nou multumirile mele.
Mai intai de toate, niciodata nu s-a repartizat caldura pausal, nicaieri in lume.

In calculul caldurii trebuie respecte 2 principii :
- Caldura consumata pentru incalzirea spatiilor comune trebuie repartizata in functie de cota parte indiviza iar
-caldura pentru consumul individual in functie de SET-ul corpurilor de incalzire din fiecare apartament.


La inceput s-a repartizat in functie de cota parte indiviza. De ce, pentru ca suprafata utila a apartamentului coicide( teoretic ) cu suprafata echivalenta a corpurilor de incalzit din apartament. Din constructie, corpurile de incalzire s-au montat astfel incat sa asigure incalzirea corespunzatoare in incaperile respective. Deci cum e si normal, suprafata echivalent termic coincide cu suprafata utila a apartamentului.

Deci in varianta simpl, totalul de caldura s-a repartizat in functie de cota parte indiviza.
OK, toate buns si frumoase pana acum, insa complicatii apar mai departe din cauza modificarilor corpurilor de incalzire din bloc.

Daca intr-un apartament proprietarul isi schimba caloriferele si in versiune noua SET-ul acestora nu mai coicide cu suprafata utila a apartamentului atunci situatia se complica putin. Trebuie respectate cele 2 principii enumerate mai sus.

Pentru asta trebuie mai intai sa se faca o inventariere totala a corpurilor de incalzire din bloc. Apoi aplicand regula de 3 simpla se determina caldura folosita pentru incalzirea spatiilor comune. Aceasta se repartizeaza pe cota parte indiviza.

Apoi, pentur a afla consumul individual de caldura, se scade din totalul de caldura, caldura la comun si ce ramane se repartizeaza in functie de SET-urile individuale. Calulul chiar nu e complicat se bazeaza regula de trei simpla.






Inca o data va multumesc pentru raspunsul foarte la obiect!
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
M. Gradinaru, utilizator
In acest domeniu exista doua reglementari: cea cuprinsa in ordinul 233/2004 al ANRSC si normele tehnice de aplicare a ordinul 343/2010.
Cat am vazut eu in ordinul 343/ 2010 se refera la repartitoare si este atat de greoi formulat ca nu poti intelege nimic nici daca esti avocat nici daca esti specialist in domeniu.
Mai clara este sectiunea II care incepe cu art. 5 din ordinul 233. Cred ca aceea este metodologia cautata.
Pe scurt caldura se repartizeaza dupa cota parte indiviza. Daca s-au facut modificari la caloriferele unui apartament se face o expertiza care stabileste o noua suprafata utila, diferita de cea inscrisa in actul de propietate si care se foloseste dupa aceea in calcule.

Documentele se gasesc pe site-ul ANRSC.
M. Gradinaru a scris:

[...]Multi ne-am pus si ne punem intrebarea: daca inainte de montarea repartitoarelor se putea face repartizarea in sistemul "pausal", acum de ce nu se mai poate? Dar cei din blocurile necontorizate cum pot? #-o
[...]

Intrebarea este normala.

Ce urmareste testul propus? Ce ar rezulta din test? Inteleg ca pornind de la o comparatie superflua cu alt bloc, se doreste sa se vada daca nu cumva ati putea cheltui mai putin pe caldura decat.....ce? Decat daca ati avea in vedere consumul contorizat? Ca nu vad cu ce ati mai putea face comparatie. Pai aici intervin "o mie de elemente" pe care ar trebui sa le aveti in vedere la acest test.
Daca in perioada propusa pentru test, necontorizati fiind, factura ar avea valoare X, cine v-ar putea spune care ar fi fost valoarea facturii daca ati fi luat in calcul consumul contorizat? Pai cand esti contorizat mai strangi din robinet, oricum iti cenzurezi mai cu grija consumul, daca esti necontorizat il lasi la maxim non-stop, plus ca locatarul unui apartament poate folosi caloriferul pe post de uscator de rufe, mai lasa fereastra deschisa in zilele mai calduroase etc, situatii care ar duce la un consum crescand de agent termic.De unde stiti cat ar fi factura in situatia de contorizati?
Nici macar comparatia cu perioada similara de anul trecut nu este foarte relevanta deoarece temperaturile exterioare influenteaza foarte mult consumul interior de agent termic, intre timp oamenii si-au mai schimbat caloriferele, ceea ce iarasi influenteaza consumul, nu mai vorbesc de factorul puternic subiectiv ca unii au bani si nu conteaza cat platesc pe caldura, iar altii sunt mai grijulii cu bugetul propriu etc.

In blocurile necontorizate se mai practica metoda opririi de la robinetul din subsol a caldurii pe timpul zilei atunci cand e mai cald afara. Dar aici intervine un factor subiectiv puternic, adica locatarii, prin vot sau nu, decid ca cineva, o persoana, fie administrator, fie altcineva, sa se ocupe de aceasta actiune, bazandu-se pe senzatii si vointa proprie. Un om decide cand trebuie sa fie caldura in bloc si cand nu, in loc ca fiecare locatar la el in apartament sa decida pentru sine acest lucru.

Personal mi-am comparat, pentru propria-mi statistica, consumul meu in aceeasi locuinta, cu aceleasi corpuri de incalzit, in perioade similare din ani diferiti. Comparatia cu elemente de care am avut cunostinta este cu totul nerelevanta, comportamentul meu in raport cu temperatura din casa fiind diferit de la an la an, fara nicio relevanta.
Costul caldurii nu l-am luat in calcul deoarece o unitate echivalent termica, acea unitate de masura data de repartitoare, costa diferit de la luna la luna, in functie de consumul celorlalti vecini.

Mai aveti in vedere si alt aspect. Temperatura agentului termic care ajunge in calorifere variaza de la ora la ora, nu mai vorbesc de zile sau perioade intregi, de la bloc la bloc avandu-se in vedere distanta fata de punctul termic si izolarea coloanelor de caldura, SET-ul blocului, comportamentul conducerii asociatiei de a opri din cand in cand sau nu caldura de jos, din subsol etc., chestiuni care influenteaza puternic valoarea facturii.

Dupa parerea mea testul nu va va spune mare lucru si ceea ce este de-a dreptul frustrant pentru toata lumea, va fi ca nu veti sti niciodata cum ar fi fost daca n-ar fi fost asa..... pentru ca nu veti sti.

A imparti caldura la pausal, ca sa revin la intrebarea dv., este a repartiza factura pe cota-parte indiviza sau, metoda mai sofisticata, de a desparti factura pe parti comune in procentul dat in urma inventarierii si partea individuala, repartizata la randul ei in functie de SET-ul fiecarui apartament.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)