pantu a scris:
Perioada de proba , in principiu, este perioada in care angajatul si angajatorul lucreaza impreuna si vad daca pot colabora mai departe. In perioada de proba, are dreptul un angajator sa impuna si sa faca cursuri de pregatire profesionala care sa implice datorii financiare din partea angajatului implicit legarea lui de firma pe o perioada lunga? Ingradeste dreptul angajatului de a analiza colaborarea efectiva si de a renunta in cazul in care vede ca lucrurile nu sint asa cum au fost prezentate si nu este multumit?
Contractul individual de munca se incheie prin acordul partilor, astfel ca si un act aditional prin care se stabilesc obligatiile salariatului care a beneficiat de formare profesionala necesita consimtamantul acestuia. (daca il semneaza atunci trebuie sa suporte si consecintele nerespectarii acestuia daca pleaca din unitatea inainte de implinirea termenului prevazut in acesta....)
Parerea mea este ca acel salariat ar trebui sa ii multumeasca angajatorului ca si-a dat "arama pe fata" inca din perioada de proba cu solicitarea de "legare de glie", astfel ca poate pleca de maine pe baza textului de lege de mai jos...
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(3)
Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
"i
n perioada de proba presupusul angajat nici macar nu este considerat angajat decat la semnarea contractylui de munca pe perioada nedeterminata"
Perioada de proba poate fi stipulata chiar si la un cim pe durata nedeterminata, sigur nu ati gresit sectiunea de forum? :hammer:
ART. 31
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.