avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reangajare pensionar sau doar mentinere in functie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reangajare pensionar sau doar mentinere in functie conform Legii 329/2009

Buna ziua,

cum se procedeaza cu pensionarii care doresc sa cumuleze pensia cu salariul conform Legii 329/2009? Codul muncii la art 56 alin (1),lit c) prevede incetarea de drept a contractului de munca la implinirea conditiilor de stagiu de cotizare si vechime, iar la art. 83, lit g)prevede ca se poate incheia un contract pe perioada determinata pentru pensionarii care cumuleaza pensia cu salariul.
Bine, dar incheierea unui nou contract de munca pe perioada determinata nu contravine prevederilor OUG 34/2009 care suspenda angajarile?
Daca il mentin in functie pe baza vechiului contract, acesta nu este nul conform art 56 CM?
Care este procedura legala pentru angajatii deveniti pensionari ca urmare a indeplinirii cumulative a stagiului de cotizare si a varstei standard si care doresc totusi sa ramana in unitate?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 13:05, 19 Octombrie 2011
Asa cum ati mentionat contractul de munca inceteaza de drept la implinirea varstei de pensionare cumulata cu implinirea stagiului minim de cotizare.
Daca angajatul si angajatorul doresc continuarea colaborarii trebuie incheiat un contract nou de munca. Conditiile noului contract vor fi negociate intre parti in limitele legii.
si totusi multi, foarte multi angajati din sectorul bugetar cumuleaza pensia cu salariul. Nu ar fi posibil acest fapt daca s-ar incheia contracte noi, pentru ca la bugetari angajarile (si in cazul asta ar fi o reangajare) sunt acceptate doar in raport de 1 la 7 ( un angajat la 7 plecati)
Tocmai asta cred ca era ideea: reducerea numarului de personal din sectorul bugetar.
Exista tot felul de exceptii de la regula: aprobari, derogari etc. pentru fiecare caz in parte. Va doresc succes.
conta_bib a scris:

si totusi multi, foarte multi angajati din sectorul bugetar cumuleaza pensia cu salariul. Nu ar fi posibil acest fapt daca s-ar incheia contracte noi, pentru ca la bugetari angajarile (si in cazul asta ar fi o reangajare) sunt acceptate doar in raport de 1 la 7 ( un angajat la 7 plecati)

Odata cu pensionarea persoanei respective,postul ocupat de catre aceasta se vacanteaza si se si blocheaza.Daca domeniul dvs. de actvitate se confrunta cu un deficit mare de personal,daca postul este unic in schema sau daca aveti 7 plecari puteti incerca un memoriu catre ordonatorul principal de credite pt.deblocare si aprobare ocuparii postului prin concurs,concurs la care poate participa si fostul dvs. angajat.
Logic asa ar fi insa trebuie sa existe ceva ce mie imi scapa,pentru ca nu sunt jurist, fiindca situatia in institutii e alta, sunt foarte multi pensionari pastrati in functii si cu singuranta nu pe raportul 1 la 7. Nu stiu.. Codul muncii e Lege, 329 e Lege si cf Art. 2 Masurile instituite de prezenta lege au caracter exceptional si urmaresc reducerea efectelor crizei economice, actul normativ ce suspenda angajarile e OUG. Care si cum are intaietate... nu stiu, ce inseamna acel caracter exceptional ... iar nu stiu. La ordonatorul meu de credite s-a mers pe sintagma "continua activitatea in baza legii 329" deci acelasi contract de munca prelungit in baza caracterului exceptional al acestei legi, insa eu una nu sunt convinsa ca e bine, eu nu sunt lamurita, de aceea vroiam si alte pareri.

Alte discuții în legătură

Se mai poate amana legal pensionarea? cunostinta cunostinta Buna ziua! Doresc sa va adresez o intrebare - pentru o persoana (femeie) care trebuie sa-si depuna dosarul de pensionare, se mai poate prelungi legal ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract de munca dupa pensionare la limita de varsta si stagiu intreg elenabamboi elenabamboi Lucrez ca expert in instruirea maritima la o institutie de pregatire in subordinea Ministerului Transporturilor. In iunie 2013 implinesc varsta de ... (vezi toată discuția)
Ce "economie" face o institutie daca angajeaza un pensionar ? sch sch 1.De ce plati ar fi scutita o institutie-nebugetara- daca ar reinnoi contractul de munca unei persoane care indeplineste conditiile de iesire la pensie? ... (vezi toată discuția)