avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozite si contributii pe venit in strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozite si contributii pe venit in strainatate

Buna ziua,

Sa va expun problema mea: am inceput sa lucrez inca din luna mai cu o agentie de comunicare din Germania. Ei doresc sa imi faca contract de angajare in Germania, urmand ca eu sa platesc toate taxele si impozitele in Romania, in tara de rezidenta. Mentionez ca nu sunt pfa, tot timpul anului stau in Romania, lucrez pe online, iar serviciul nu necesita sa ma deplasez in Germania. Inca din luna mai am tot umblat sa aflu procentul taxelor si impozitelor pentru a-mi calcula venitul brut ca sa il trec pe contract si sa il inregistram, dar nici pana acum nu am reusit di ncauza institutiilor romanesti care nu reusesc sa se puna de acord. Acum am nevoie de sfaturi sa imi inchei contractul ca au trecut totusi 5 luni de cand am inceput sa lucrez.

Angajatorul meu nu plateste nimic pentru mine in Germania, urmand ca eu sa platesc toate impozitele in Romania. Initial am inteles ca ar trebui sa platesc impozit pe venit, contributiile de sanatate, contributiile la pensii si mai nou am aflat ca trebuie sa platesc si contributia a somaj.

Luandu-le pe rand, initial la administratia financiara mi-au spus ca trebuie sa imi declar venitul anual, cu declaratia 201 si sa platesc cota de 16%.
Ulterior, am mers la casa de sanatate cu toate actele pe care mi le-au cerut, insa de aceasta data ei vroiau de la mine declaratia 224 (insemnand ca ar trebui sa imi declar venitul si sa platesc impozitul lunar, dar din cate am inteles eu nu ma incadrez la categoria oamenilor care trebuie sa completeze declaratie 224). Deci nu am reusit inca sa inchei contract de asigurat cu casa de sanatate.
Am fost apoi la casa de pensii unde mi-au spus ca odata ce am contractul de munca incheiat, sa ma duc la ei cu documentul ca sa inchei contractul pentru pensie si sa platesc 31,3% din ce suma vreau eu, intr-un anumit interval.
Acum am inteles ca ar fi si contributia la somaj si nu stiu sigur daca eu sunt obligata sa o platesc, unde se plateste si unde pot suna pentru mai multe informatii.

Trecand atatea luni de cand am inceput sa lucrez si primind doar salariul net pana acum, va trebui sa platesc cateva luni de contributii retroactiv.

As avea nevoie de ajutor in legatura cu calcularea venitului brut, cum ar trebui sa procedez la casa de sanatate care imi cere sa declar venitul lunar, dar la administratia financiara e ok cu formular anual (sau poate mi-au raspuns asa sa scape de mine ca nici ei nu stiu) si ce anume sa fac cu contributia la somaj. Orice sfat e binevenit.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raverg , utilizator 16:09, 13 Noiembrie 2011
Conventiile de evitare a dublei impuneri au fost create pentru ca un cetatean al unui stat care are incheiate astfel de conventii cu un alt stat sa nu fie supus obligatiei de a plati impozite si contributii sociale in ambele state. Va recomand sa cititi conventia de evitare a dublei impuneri dintre Germania si Romania si am convingerea ca totul se va lamurii.
In Germania, angajatorul nu plateste taxe pentru mine. Este responsabilitatea mea sa le platesc in Romania, deci nu se pune problema de dubla impunere. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele nerezidente plătesc cass la dividendele obținute din românia? Brem Brem Buna ziua,am o firma in RO,iar din 2012 primesc dividende,din care am platit impozitul aferent.Sunt nerezident,cetatean german si am locul de munca in ... (vezi toată discuția)
Vanzare carti pe amazon si fiscalitatea din romania ecologistul-roman ecologistul-roman Buna ziua tuturor, Am urmatoarea dilema - am scris ceva carti pe romaneste, le-am tradus in Engleza, si vreau sa le vand in format electronic pe Amazon ... (vezi toată discuția)
Contributii salariale si impozit aferent salariului obtinut din strainatate Cateye Cateye Sunt angajata a unei firme cu sediul in Polonia, cu un contract de munca pe perioada nedeterminata. Activitatea pe care o desfasor este exclusiv pe teritoriul ... (vezi toată discuția)