Buna ziua si multumesc anticipat pentru ajutorul dvs. pretios!
Acum 3 si ceva luni a fost ales comitetul executiv al asociatiei noastre in curs de infiintare.
5 persoane au fost desemnate de adunarea generala sa constituie comitetul executiv.
Intre timp vicepresedintele (eu) si un membru am demisionat datorita ilegalitatilor pe care presedintele le face. Nu am dorit sa ne asociem cu el si cum certurile ajunsesera prea de tot... am plecat noi, oamenii seriosi.
Dumnealui nu a convocat adunarea generala, asa cum ar fi trebuit, pentru a face noi alegeri in locurile ramase disponibile. Asta se intampla in luna iulie.
Acum ca vacanta judecatoreasca a luat sfarsit si in sfarsit va iesi hotararea de infiintare a asociatiei noastre de proprietari am aflat cu stupoare ca dumnealui a declarat pe hartie, in dosarul cauzei ca eu si celalalt membru facem in continuarea parte din comitet cu toate ca noi ne-am afisat demisiile la avizierul blocului. Mai mult, a adaugat, fara sa in trebe pe nimeni, in actele de infiintare a asociatiei, o membra care nu a fost aleasa de adunarea generala, a adus-o el in comitet, ca asa "vrea muschii lui". Nefiind singura ilegalitate pe care o face, vrem sa ne scapam de el dar se apara bine si se tine cu dintii de spaga pe care o ia. De aceea m-am gandit ca poate fi atacat in problema aceasta.
I-am cerut procesul verbal original facut in urma adunarii de alegeri si se face ca ploua, nu vrea sa-l dea.
Este si evident de ce.
Cum se poate sanctiona legal actul de adaugare abuziva, pe cont propriu, de membri nealesi de nimeni in actele asociatiei?
Poate comitetul executiv alege si inlocui membri ai sai?
Nu cred dar intreb pentru ca nu sunt de profesie.
Multumesc inca o data pentru timpul dvs. pretios,
daca ati citi cu atentie legea 230/2007 si norma metodologica de aplicare a legii 230/2007 (acte normative care sint postate si pe acest site si pe care le puteti copia in word pentru a le citi in format mai mare), ati gasi toate raspunsurile problemelor dvs. si anume :
1. comitetul executiv nu poate inlocui sau adauga vreun membru/membrii, aceasta fiind de competenta adunarii generale
2. demisia nu se afiseaza la avizier, ci la comitetul executiv, presedintele fiind obligat sa inscrie actul intr-un registru si sa sa va dea un raspuns intermenul legal, urmind apoi a convoca o adunare generala extraordinara.
3. daca dvs si cealalta persoana demisionara ramineati in continuare in comitet, aveati posibilitatea de a da vot negativ ilegalitatilor comise. conform legilor respective, acestea se consemneaza in caietul de procese verbale ale comitetului executiv si se afiseaza la avizier, cu data, pentru a fi contestate in instanta in termenul legal de 45 zile (daca nu au survenit intre timp modificari)
4 daca stiti numarul dosarului, puteti merge la judecatoria unde a fost depus dosarul si sa impiedicati eliberarea deciziei de infiintare a asociatiei, dar pt asta trebuie sa aaveti si dovada ca ati demisionat. probabil ca exista si o alta metoda, dar deocamdata nu o stiu.
5. cele doua legi va dau dreptul sa aveti acces la orice document al asociatiei, pe baza unei cereri scrise depusa la comitet. partea rea este faptul ca raspunsul va va surveni abia dupa 30 de zile, termenul legal pt rezolvarea acesteia, ceea ce s-ar putea sa nu va ajute.
6. puteti depune reclamatie atit la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari, insa s-ar putea sa nu va bage in seama asociatia de proprietari nefiind inca persoana juridica. daca inainte ati fost asociatie de proprietari, atunci este totul in regula si problema asta dispare
7. mai puteti face reclamatie la politia de care apartineti, insa ar fi de preferat sa atasati la fiecare problema si citat din legislatie pentru fiecare acuza in parte. desi ar trebui sa stie toata legislatia, nimeni nu o cunoaste in intregime, cu atit politistii si noi. argumetarile cu citate ii ajuta sa isi dea seama de fiecare incalcare in parte, timpul rezolvarii reclamatiei fiind scurtat
concluzia ... descarcati cele doua legi si documentati-va cu atentie iar apoi, daca mai aveti neclaritati, mai interveniti in acelasi topic pe forum. mai exista si alte topicuri pe aceasi tema, dar v-ar fi mai greu de gasit informatiile dorite
Daca sunt 3 membri in comitetul in care au fost 5 acesta poate functiona chiar dupa demisia celor 2 membri.
Dar de unde ia spaga presedintele? Pentru ce se da spaga intr-o asociatie in curs de formare?
Lasati sa se infiinteze asociatia si convocati adunarea generala. Alegeti atunci pe cine credeti dv. in comitet, presedinte, comisie de cenzori.
Nu conteaza cine infiinteaza acum asociatia. O sa va alegeti pe cine vreti dv la adunarea generala care trebuie convocata obligatoriu cel putin o data pe an in primul trimestru al anului.
Pai daca Dv si alta persoana, adica oamenii seriosi, ati plecat din comitet si au ramas 3 care impreuna cu cea de-a patra persoana, adusa intre timp de presedintele-care-ia-spaga ar face 4 persoane, nu e tocmai in regula, dar in fine....nu asta ar fi problema, se poate aranja in timp. Problemele pe care le veti avea in viitor vor fi si mai mari daca Dv, "oamenii seriosi" nu va implicati in trebile asociatiei. Dar v-as intreba totusi ceva: cine s-a implicat in a face dosarul pentru asociatia de proprietari?....ca asta e o treaba dificila? Presedintele-care-ia-spaga sau "oamenii seriosi"? Oamenii seriosi care au putin timp si se pot ocupa de ce e cu viata lor si cu a celorlati din bloc nu se retrag si fac reclamatii, ci se implica. Nimeni nu va va rezolva problemele viitoare decat Dv insiva, proprietarii acelui bloc si daca veti inchide usa la apartament si nu va va interesa ce se intampla prin peretii Dv, prin subsolul si pe terasa Dv. va veti trezi cu sume pe care un presedinte-care-ia-spaga nu va catadixi sa vi le justifice, iar in baza autoritatilor ...... o sa cam asteptati un pic.
Multumesc pentru raspunsuri, in special d-lui Felix. Ne vom conforma indicatiilor, saptamana viitoare avem adunare generala si sper sa aiba decenta sa demisioneze.
Va intrebasem de falsul in acte. Cum se pedepseste, daca stie cineva?
Sa lamuresc: asociatia este infiintata de catre o firma pe care noi o platim.
Spaga de care vorbesc s-a dat ca sa permita accesul in bloc a unor firme de internet, fara aprobarea adunarii generale, pentru instalarea in spatiile comune de echipamente ale unor proprietari, tot la fel fara acord, pentru alegerea unei firme de administrare si nu a alteia... si multe altele, n-are rost sa ma intind aici.
Ati inteles cum e cu spaga? Ma mir ca nu ati auzit de-astea, se practica la greu in Romania.
Da, oamenii seriosi se retrag frecvent cand sunt jigniti si trebuie sa aiba de-a face cu taranoi spagari, se retrag dupa multe incercari de remediere a situatiei. Dvs. personal ce-ati fi facut? V-ati fi mancat nervii cu el?