avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reinceperea serviciului dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reinceperea serviciului dupa concediu crestere copil

Buna ziua,

Va rog sa imi explicati pas cu pas ce ar trebui sa fac daca expira perioada de 2 ani de stat cu copilul si sunt in relatii f. rele cu angajatorul.
Am sunat deja sa anunt ca doresc sa reincep si au spus ca in nici un caz, am trimis prin posta o cerere de reincepere a activitatii dar nu mi-au raspuns? Nici cartea de munca nu vor sa mi-o elibereze.
In plus la angajare m-au obligat sa semnez un contract de scolarizare foarte scump, am urmat o parte din scoala dar cand am anuntat sarcina mi-au suspendat finantare.Avand in vedere ca in scurt timp nu voi mai avea indemnizatia si sigur am nevoie de salariu, ce pot sa fac pentru a incheia relatiile cu ei amiabil fara obligatia de plata a cursului (din moment ce nu eu am refuzat sa continui ci ei nu mau lasat, si nici nu am primit vreo diploma). Pe celelalte fete care s-au intors dupa concediu le-a detasat in alte orase, pe altele le-a obligat sa isi dea demisia. Va rog sa ma lamuriti cum trebuie sa procedez, mai ales ca sediul central al firmei este in alt oras decat domiciliul meu( si implicit punctul de lucru unde am fost angajata).Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:56, 20 Octombrie 2011
1. Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut CIM suspendat adica erati tot salariata firmei dar nu prestati munca si nu primeati salariu.

2. La terminarea CCC faceti cerere catre angajator de incetare a suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. Angajatorul este obligat sa va primeasca pe acel post inscris in CIM.

4. - Daca angajatorul a desfiinta sau va desfiinta postul dvs. el va poate oferi un alt post dar dvs. nu sunteti obligata sa-l acceptati.
- In aceasta situatie angajatorul va trebui sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- De asemenea nu veti plati nici un fel de cheltuieli de scolarizare deoarece incetarea CIM nu se face din initiativa dvs.

5. Sa nu demisionati sau sa faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor deoarece nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj si s-ar putea sa platiti si cheltuielile de scolarizare.

6. Daca angajtorul nu respecta ceea ce v-am spus eu aici faceti imediat sesizare la ITM.
Ma puteti invata cu ce dovezi sa ma adresez la itm, cum dovedesc ca refuza sa respecte legea daca ei nu imi vor da nici o notificare scrisa?
Ce se intampla daca imi ofera acelasi post dar in alt oras decat domiciliul meu, iar eu voi refuza ?
1. In raspunsul meu anterior v-am spus:
- Daca angajatorul a desfiinta sau va desfiinta postul dvs. el va poate oferi un alt post dar dvs. nu sunteti obligata sa-l acceptati.
- In aceasta situatie angajatorul va trebui sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- De asemenea nu veti plati nici un fel de cheltuieli de scolarizare deoarece incetarea CIM nu se face din initiativa dvs.


2. Chiar daca va ofera acelasi post dar in alta localitate inseamna tot o modificare a CIM datorita desfiintarii posului dvs. initial, inscris in CIM.

3. La ITM povestiti asa cum ati facut aici si se va face o verificare a celor spuse de dvs.
1. La incetarea concediului de crestere si ingrijire a copilului aveti dreptul de a va intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ati fi avut dreptul in timpul absentei.

2. In conditiile in care refuza sa va primeasca la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, singura solutie viabila pentru dvs este actionarea in instanta ... ITM-ul nu are parghiile necesare si legale pentru a sanctiona angajatorul in cazul unui refuz de reincadrare dupa CCC.

3. Va puteti da demisia ... in acest caz vedeti ce pot invoca pentru a plati acel curs ... dar atata timp cat nu stim ce cuprinde actul semnat, nu avem cum sa ne pronuntam asupra efectelor incetarii raportului de munca asupra platii cursului respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirare perioada crestere si ingrijire copil florip florip Dupa expirarea perioadei de 2 ani pentru crestere si ingrijire copil, societatea este obligata sa te reprimeasca la munca? In ce conditii iti poate desface ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj dupa ccc? logikman logikman buna seara.as vrea sa imi spuna si mie cineva dak am dreptul la somaj dupa terminarea concediului de crestere a copilului asta in cazul in care seful a angajat ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc dana-stefi dana-stefi Buna ziua,astazi am facut o cerere prin care solicit reinceperea activitatii cu data de 5 iunie dupa ccc pt a-mi da o decizie ce imi trebuie la dosar ca sa ... (vezi toată discuția)