avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezerva succesorala

Buna seara am o mare dilema si parca nu mi se vorbrste in aceeasi limba.Ce este REZERVA SUCCESORALA?si cum se stabileste.faca sunt 2 frati unul primeste un apartament si unul o casa,casa este cu titlul de donatie si scutire de raport deoarece si celalalt a primit o casa,cum a fost incalcata rezerva succesorala si cum pot demonstra ca nu a fost?daca nu stim forma actelor celuilalt,dar notarul ne a asigurat ca nu poate fi atacat acest act?multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: bkk , utilizator 21:28, 19 Octombrie 2011
pentru a ne da seama exact trebuie sa se studieze actele...eventual mergeti la un avocat...
Pentru ca ne intrebati ce inseamna rezerva succesorala, aceasta reprezinta acea parte din mostenire care, in puterea legii, se cuvine anumitor mostenitori legali si de care cel ce lasa mostenirea nu poate dispune prin acte cu titlu gratuit.
Multumesc pentru raspuns,am fost la avocat dar tot nedumerita am ramas,momentan facem o mediere unde tot nu am inteles mare lucru.Speta este urmatoarea,soacra mea a donat sotului meu un imobil care era mostenirea ei dela parinti trecindu l pe socrul meu beneficiar uzufruct,apartamentul care era propietatea lor nu stiu forma actelor dar presupunem ca este donatie l a dat celuilalt frate.Inluna mai anul acesta sotul meu a fost dat in judecata de catre frate si tatal sau pentru ca afost incalcata rezerva succesorala dorind ca sotul meu sa le cumpere partea lor.acum socrul a realizat ca a fost inselat de celalalt fiusi doreste medierea dar nu i si aminteste forma de acte care le a facut celuilalt.iar fratele sotului nu doreste medierea si o suma de bani.deci tot patrimoniul defunctei se compune doar din acest imobil.deci practic cum demonstram noi ca lui i s a dat la rindul sau o casa daca nu stim forma actelor.stim doar ca au si ei dreptul la o camera.Daca are contract de vinzare cumparare cu uzufruct pe o camera tot a fost incalcata rezerva succesorala?sau numai in cazul donatiei ramane fiecare cu ce a primit?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie bkk bkk Buna ziua,am si eu o nelamurire In luna noiembrie 2009 soacra mea a facut sotului meu un contract de donatie.cu uzu fruct viager si scutire de raport sotului ... (vezi toată discuția)
Proceduri vanzare cumparare casa părinții -copii Raicu Antoaneta Raicu Antoaneta Buna seara, Ma numesc Raicu Antoaneta si stau împreună cu socrii ca s-au hotărât sa ne lasa casa in care locuim mie si sotului. Problema este ca socru ... (vezi toată discuția)
Act de donatie mitimama2000 mitimama2000 Acum 13 ani parintii sotului i-au donat o casa(in care locuim ,pe care am renovat-o,apoi am mai facut o extindere,casa fiind foarte veche,cred ca in jur de ... (vezi toată discuția)