Am un copil de 3 ani si jumatate care mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. Tatal are drept de vizitare in prima si a treia sapt din luna. La inceputul acestei veri m-am mutat temporar la actualul meu sot si i-am comunicat tatalui copilului noua adresa la care poate veni sa-si vada copilul. Din pacate tatal nu vrea sa recunoasca ca a stiut adresa la care ne-am mutat. Mai mult, m-am trezit si cu o plangere penala la politie, cum ca nu as fi respectat hotararea judecatoreasca. Ce pot face in acest caz?
Legiuitorul roman acorda o atentie deosebita aplicarii medierii in domeniul Dreptului Penal. Articolele 67-70 din Legea nr. 192/2006 prevad dispozitii speciale privind medierea in cauzele penale, acordand astfel o importanta deosebita medierii in acest domeniu.
Se poata apela la mediere in faza de urmarire penala sau in cursul judecatii. Mai mult, se poate realiza acest lucru si inainte de inaintarea plangerii sau inceperea procesului intrucat legea medierii prevede ca se poate apela oricand la aceasta modalitate alternativa de solutionare a conflictelor.
Dispozitiile din lege se aplica cu precadere in cauzele penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Nici in cazul restul cauzelor penale medierea nu este exclusa putandu-se solutiona pe aceasta cale o multitudine de aspecte survenite in cadrul procesului penal (cel mai bun exemplu este cel referitor la solutionarea actiunii civile in cadrul procesului penal, acest lucru se poate realiza in orice fel de cauza penala prin mediere).
Daca partile isi solutioneaza conflictul prin mediere inaintea inceperii procesului penal, partea vatamata nu mai poate sesiza pentru infractiunea respectiva organele de cercetare penala sau instanta de judecata. In situatia in care medierea este initiata chiar in termenul de introducere al plangerii prealabile, acest termen se suspenda pe durata desfasurarii medierii. Daca partile aflate in conflict se impaca nu mai este necesara implicarea organelor de cercetare penala sau instanta de judecata. In cazul in care partile aflate in conflict nu s-au impacat, partea vatamata poate introduce plangerea prealabila in termenul legal, termen care isi va relua cursul de la data intocmirii procesului-verbal de inchidere a procedurii de mediere.Se socoteste in acest caz si termenul scurs inainte de suspendare.
Se poate apela la mediere si dupa inceperea urmaririi penale sau a judecatii. In aceste cazuri cercetarea penala sau a judecata se suspenda de la data prezentarii de catre parti a contractului de mediere. Suspendare nu poate dura mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere. Aceasta suspendare inceteaza in momentul in care procedura medierii se inchide prin oricare dintre modurile prevazute de lege chiar daca nu au trecut 3 luni. Termenul de 3 luni este aplicabil pentru cazurile in care medierea nu este finalizata in acest termen. Cautati pe Google un mediator,contactatil si va va spune cum sa procedati daca doriti sa alegeti calea medierii in problema dvs si sa terminati repede.In cazul in care nu doriti aceasta procedura apelati la un avocat,ca aveti de umblat pe la politie,parchet si instanta foarte mult,unde trebuiesc indeplinite procedurile de rigoare.
I-am comunicat adresa printr-o notificare scrisa, trimisa prin serviciile postale cu confirmare de primire.Evident, am confirmarea ca a primit respectiva notificare. Mai mult, i-am trimis si sms-uri in carei-am comunicat ulterior adresa pt ca am crezut ca a pierdut hartia prin care ii comunicasem unde sa ne gaseasca.
Nu stiu ce pot face in continuare
Va rog, dati-mi un sfat....Multumesc anticipat!
Chematil la un mediator,poate cadeti la un acord si nu mai trebuie sa mergeti la politie,parchet sau instanta .Va ajuta mediatorul sa rezolvati problema.Este foarte simplu.Am vazut ca cineva sus va explicat ce sa faceti.O cunostinta de-a mea la fel a vut o reclamatie de la societatea unde lucra pentru gestiune frauduloasa,a mers la un mediator ,acesta a chemat reprezentantul societatii si int-ro ora au terminat,nivci nu a mai fost nevoie sa mearga la politie sa retraga plagerea,a trimis mediatorul tot si politia aclasat dosaru.Dvs faceti cum credeti,nici eu nu stiam de mediere pana sa se intample cu a cea cunostinta de a mea.Este o treaba buna scapi de avocatii care te toaca de banii si de timpul pierdut aiurea,ca in final nu are ce sa va faca ,va da o amenda penala si va pune in vedere sa ii duceti copilul.Asa discutati cu el la mediator si o rezolvati intrun fel. Credeti ca el vrea ca,copilul sa aiba o mama cu cazier.Sa fim seriosi.
CItiti cu atentie
Art. 271. - Nerespectarea hotarârilor judecatoresti
Împotrivirea la executarea unei hotãrâri judecãtoresti, prin amenintare fatã de organul de executare, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacã fapta a fost sãvârsitã prin acte de violentã, pedeapsa este de la unu la 5 ani.
Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinta ori parte dintr-o locuinta sau imobil, detinute în baza unei hotarâri judecatoresti, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Daca fapta prevazuta în alin. 2 se savârseste prin amenintare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca fapta a fost savârsita prin acte de violenta, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Nerespectarea hotãrârilor judecãtoresti, prin sustragerea de la executarea mãsurilor de sigurantã prevãzute în art. 112 lit. c), d) si g), se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Nerespectarea hotãrârilor judecãtoresti, prin neexecutarea, cu rea-credintã, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevãzute în art. 714 si art. 715 alin. 2, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã.
Nu poate fi vorba in cazul dvs de nerespectarea hotararii judecatoresti,este un simpliu litigiu,in scop de sicana.Copilul va fost incredintat dvs.Nu santeti obligata sa ramaneti intr-un domiciliu toata viata,altfel vi s-ar incalca dreptul constitutional de libera circulatie.Asa ca,copilul poate sa va urmeze la noul domiciliu,domiciliul dvs este si domiciliul copilului pana la implinirea varstei de 14 ani Sfatul meu este sa il chemati la un mediator si sa stati cu el de vorba,Incheiati un acord ca urmare a celor ce ve-ti stabili si totul este OK.Politistul care va deranjat nu poate constata nici o infractiune pentru ca nu ati savarsit nici una.El isi joaca rolul de mediator fara acte, probabil pe o sticla cu vin,
Vizita minor
anditaru
In afara plangerilor penale ce altceva as mai putea sa fac pt.a o lamuri pe mama copilului sa respecte hot.jud.In primul weekend al lunii s-a stabilit prin ... (vezi toată discuția)