avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omor din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omor din culpa

Pretenul meu a fost arestat in Austria pentru un mandat de 5 ani cu executare, pentru omor din culpa. In urma cu 5 ani a avut loc accidentul de masina soldat cu 3 morti, prietenul meu nu avea permis, conducea sub influenta bauturilor alcoolice.La momentul accidentului a fost retinut in arest o luna.Va fii extradat pentru executarea mandatului dat in baza unei hotarari definitive.
Puteti sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari ?

1.Va putea sa iasa la 2/3 din pedeapsa ? sau exista un caz in care ar putea iesii mai repede ?

2.Avand in vedere schimbarea codului penal si schimbarea incadrarii infractiunii , se mai poate face o reevaluare, rejudecare?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Maitreyia , utilizator 10:29, 21 Octombrie 2011
In primul rand, nu exista infractiunea de "omor din culpa". Este ucidere din culpa. Omorul e altceva.
Uitati ce spune Codul Penal:
Art. 178. - Uciderea din culpa
(3) Cand uciderea din culpa a unei persoane este savarsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani.
(4) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevazute in alineatele precedente se poate adauga un spor pana la 3 ani.

In ceea ce priveste liberarea conditionata:

Art. 59 Liberarea conditionata
(1) Dupa ce a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin trei patrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este staruitor în munca, disciplinat si da dovezi temeinice de îndreptare, tinându-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.
(2) In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. 1 se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz insa, liberarea conditionata nu poate fi acordata înainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei când aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin doua treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Avand in vedere ca infractiunea a fost savarsita din culpa, trebuie sa ne uitam tot in Codul Penal pentru lamuriri:

Art. 59 indice 1 - Liberarea conditionata in cazul infractiunilor savarsite din culpa
(1) Cel condamnat pentru savarsirea uneia sau mai multor infractiuni din culpa poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei, dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplineste si celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.
(2) Dispozitiile art. 59 alin. 2 se aplica in mod corespunzator, liberarea conditionata neputand fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin jumatate cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Asa ca:
1. Pentru ca are de executat o pedeapsa de 5 ani de zile pentru o infractiune savarsita din culpa, poate sa fie liberat conditionat dupa ce a executat 1/3 din pedeapsa, daca indeplineste conditiile art. 59 alin (2).

2. Chiar daca s-a schimbat Codul Penal, raman aceleasi dispozitii pentru infractiunea de ucidere din culpa, in plus, fapta s-a petrecut acum 5 ani si nu a fost judecat la noi in tara.

Seamana nitel cu situatia lui Huidu, mai putin faptul ca el macar avea permis si nu conducea baut.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
Cloudy, utilizator
Daca fapta a fost comisa in Austria si judecat acolo nu se va schimba pedeapsa in Romania.
Atata timp cat este in Austria ar trebui sa va informati acolo si sa consultati un avocat.
Nu cred ca m-am exprimat corect, fapta a fost savarsita si judecata in Romania.

La o verificare in trafic, a fost gasit cu mandatul european de arestare. Am luat un avocat in Austria, D-nul Badea, m-a informat corect ca nu se poate face nimic acolo, o tragere de timp ar fi inutila, atat timp cat nu exista o strategie in Romania.

Prietenul meu nu mai are incredere in fostul avocat -avocatul din tara care a obtinut condamnarea la 5 ani- pentru ca timp de 5 ani, cat s-a judecat procesul acesta ii tot spunea ca va obtine pedepsa cu suspendare.

In conditiile acestea as mai avea 2 intrebari :

1. Trebuie sa tin legatura cu un avocat pana la data eliberarii conditionate ?

2. Credeti ca ar trebui sa pastrez avocatul sau daca nu, va rog sa imi recomandati un avocat din orasul Constanta.
Nu prea inteleg exact cum s-au intamplat lucrurile. Fapta s-a petrecut in tara, dar in timpul procesului prietenul tau a plecat din tara? A incercat sa se sustraga de la executarea pedepsei?
Mi-e greu sa imi dau cu parerea pentru ca nu stiu clar ce s-a intamplat.
Daca va asteptati la pedeapsa cu suspendare, inseamna ca v-ati bazat pe circumstantele atenuante (prietenul tau a regretat fapta, a avut o conduita buna inainte de savarsirea infractiunii, staruinta lui de a repara cumva rezultatul produs de infractiune - in cazul de fata clar ca nu i-ar mai putea invia pe morti, dar daca a incercat sa ajute/recompenseze familiile celor decedati-, daca a fost cooperant cu autoritatile, etc), care ar fi scazut minimul special al pedepsei inchisorii si in acest fel s-ar fi putut obtine o pedeapsa cu suspendare.

Oricum, din pedeapsa pe care o are de executat, se va scadea acea luna de arest dinainte de condamnare.
Prietenul tau trebuie sa faca doar o contestatie la executare (la care poate cere un avocat din oficiu, nu e ceva complicat).

Ca o parere strict personala, ar trebui sa stea linistit in inchisoare si sa reflecte putin la situatia lui si la situatia pe care a creat-o, pentru ca totusi, a luat 3 vieti...
Sa se comporte exemplar si sa munceasca si asa, va putea iesi mai devreme.
Cand va veni vremea sa ceara o liberare conditionata, da, sa isi angajeze un avocat.
Va multumesc pentru informatii.

Inca nu cunosc toate elementele cazului cum ar fii circumstantele atenuante.
Voi reveni probabil cu o discutie despre liberarea conditionata pentru infractiuni savarsite din culpa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Omor din culpa Vali30 Vali30 Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima decedata - sofer ->0.94 mg/l aer expirat cryisty cryisty Salut ... As avea o intrebare mai lunga ... Cazul unui prieten -> Intr-o seara in jurul orei 23:00 , 5 tineri (dintre care 1 minor) , au plecat in afara ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal MAIDD MAIDD Buna seara, va rog sa mi spuneti ce s ar putea face pentru o persoana care a fost inchisa pentru crima, a executat 11 ani din pedeapsa, a lucrat si nu a avut ... (vezi toată discuția)