avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Micsorare pensie alimentare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Micsorare pensie alimentare minor

Buna ziua,

Tatal minorei, care mi-a fost incredintata spre crestere si educare, a deschis un dosar de micsorare a pensiei alimentare, de la 1/6 din venituri, procent pentru care instanta a luat decizia definitiva in 2009, la 600 RON, suma fixa.

Precizez ca motivele acestui dosar, specificate in citatia pe care am primit-o NU sunt de micsorare a venitului sau, ci faptul ca mai plateste o pensie alimentara minorei dintr-o alta casatorie, in valoare de 600 RON, ca ii plateste tot acesteia o polita de studii in valoare de 2400 RON trimestrial, ca are o ''rata'' de 300 EUR catre parintii lui lunar si ca banii care ii raman din venitul lui (care este 6200 RON), nu-i mai ajung pentru pregatirea profesionala si pentru nevoile sale personale.

Avocata mea m-a sfatuit sa nu ma prezint la termen, sa il las sa se ''faca de ras'' singur in fata instantei, iar dosarul sa se judece in lipsa. Din punctul dumneaei de vedere si din cate cunostinte juridice mi-am capatat si eu in ultima vreme, de cand ma tot plimb prin tribunal, cererea lui de reducere a pensiei alimentare are toate sansele sa fie respinsa. Motivele aduse in instanta de el nu concorda cu litera legii.

Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi oferi si parerea dvs.

Va multumesc

Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
Jude09, utilizator
Opinia mea este aceea de a va prezenta la proces, de a formula intampinare si de a propune probe in combaterea actiunii formulate.
Pozitia de pasivitate a paratului fata de actiunea formulata de reclamant, echivaleaza cu o achiesare ( o consimtire, o acceptare ) tacita a paratului fata de pretentiile reclamantului.
Multumesc pentru raspuns si pentru interesul acordat.

Nelamurirea mea consta in probele care sunt deja atasate la dosar, respectiv venitul lui pe ultimele 6 luni (care este NESCHIMBAT), dovada platirii pe ultimele 6 luni a pensiei de intretinere catre cealalta minora, dovada platii asigurarii de studii pentru cealalta minora. Ar putea instanta sa acorde o micsorare a procentului de 1/6, conform legii si a unei decizii judecatoresti de acum 2 ani, desi venitul sau este NESCHIMBAT, dar afirma ca nu se poate intretine din suma care ii ramane?

Multumesc din nou pentru sfat.
Procentele stabilite de lege ( 25% , 33 % pentru doi copii si 50 % pentru 3 sau mai multi ) sunt maximale, iar instanta poate dispune reducerea procentului in conditiile art.531 c.civ.
(1) Dacă se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea și nevoia celui care o primește, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei.
(2) Pensia de întreținere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcție de rata inflației.
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Sa nu va prezentati e o idee proasta. Nu echivaleaza, juridic, cu o recunoastere, insa nici nu va aduce vreun avantaj.
Sansele pe care el le are nu depinde numai de venit, ci si de alti factori, anume schimbari in nevoile lui, de unde vine rata de 300 de euro, nevoile minorei, varstele poate, venitul dv. etc.
Sincer, nu am date sa va spun despre sanse de reusita.
Nu pricep insa, daca are venit indeajuns sa plateasca unui copil 1400 de lei pe luna (pensie 600 plus asigurare), de ce nu ar avea cum sa le plateasca egal amandurora si de unde face el, ca tata, discriminarea.

Nu are decat sa faca ce vrea cu banii sai care ii raman dupa ce isi achita obligatiile de intretiner; in ceea ce priveste aceste obligatii vad ca domnul e dispus sa achite vreo 2000 de lei (adica exact maximul legal), insa ii da unui copil mai mult si altuia mai putin.
Nu e chiar legal si nici macar logic. Daca am doi copii, atunci pot sustine ca ii achit unuia suma egala cu 1/3 din venit si atunci instanta ma poate exonera de a mai ajuta la intretinerea celuilalt copil??! :surrender:
Va multumesc pentru indrumari. V-am urmat sfatul si astazi am depus intampinarea si cateva documente justificative. Vineri va fi termenul de judecata. Va tin la curent. Multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Reducere procent pensie alimentara la aparitia unui alt minor. alxml alxml Buna ziua! Situatia este urmatoarea: Platesc pensie alimentara pentru un copil dintr-o casatorie anterioara, in valoare de 25% din venitul net. In ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere se poate prelungi pana la terminarea liceului si apoi a oricarei forme de invatamant si daca procentul de 20% poate fi micsoarat kyrakyra_65 kyrakyra_65 Fostul sot a fost obligat in 2001 la plata pensiei de intretinere in cunatum de 20% din venitul net realizat pt fiica mea tinandu-se cont ca mai avea o ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie intretinere minor qween35 qween35 Buna ziua! Sper sa ma ajute si pe mine cineva cu un raspuns! Sotul meu plateste pensie de intretinere pt copilul din prima casatorie 25% din venitul net lunar. ... (vezi toată discuția)