avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recalculare pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recalculare pensie intretinere minor

Buna ziua! Sper sa ma ajute si pe mine cineva cu un raspuns! Sotul meu plateste pensie de intretinere pt copilul din prima casatorie 25% din venitul net lunar. In curand se va naste copilul nostru si as dori sa stiu in ce fel se va modifica pensia de intretinere pt primul copil. Va plati tot 25% sau... cat?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:18, 14 Aprilie 2012
Cand se va naste copilul, sotul va formula o cerere de reducere a pensiei de intretinere din motivele pe care le va invoca acolo, anexand la cerere si o copie de pe certificatul de nastere al copilului inclusiv o copie de sentinta de divort.
Multumesc, e bine de stiut si ce mi-ati spus dumneavoastra, dar eu am intrebat altceva! Va rog sa-mi raspundeti daca stiti!
Codul familiei - art 94 (temeiul de drept pentru cererea de micsorare)

Art. 94. - Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.
Instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau a hotărî, încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
Când întreţinerea este datorată de părinte sau de cel care înfiază, ea se stabileşte până la o pătrime din câştigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii.

Cand spunem "o treime pentru doi" trebuie sa avem in vedere ca nu inseamna automat 1/3 impartit la 2. Pensia se stabileste avand in vedere si "nevoia" fiecaruia, iar ea poate sa difere de la copil la copil.
Va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns! Sa inteleg insa ca primului copil in varsta de 10 ani i se va putea acorda mai mult de jumatate din o treime si copilul nostru fiind nou-nascut sa primeasca restul (adica mai putin de jumatate din acea treime)? Oare nu se nasc toti cu drepturi egale? Va multumesc!
In cazul nasterii copilului dv., sotul va introduce imediat o cerere de reducere a pensiei de intretinere datorata primul sau copil, avand in vedere ca acesta mai are un copil in intretinere, justificat de copia CN al acestuia.
Instanta va admite cererea si va dispune ca sotul dv. sa plateasca de la data introducerii cererii o pensie de intretinere in favoarea primului sau copil in cuantum de 1/6 din veniturile sale nete, in loc de 1/4 cum a fost obligat pana acum.
Cei doi copii au drepturi egale la intretinere. ;)

Alte discuții în legătură

Suma pensiei alimentare se poate modifica? Zaraki Zaraki Fostul sot s-a recasatorit si va avea un copil cu actuala sotie, deci un alt minor in intretinere. El sustile ca din punct de vedere legal, pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere la doi copii dildi dildi buna ziua, in anul 2007 am divortat. Din prima casatorie am o fetita, pentru care platesc pensia de intretinere 120 lei / dintr-un venit de 550 lei /. In anul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Mihaela blonda Mihaela blonda Buna ziua,sunt divortata si am un baietel de 6 ani iar el sta la tatal lui iar eu platesc pensie alimentara de 170 lei iar eu acuma stau cu altcineva si ... (vezi toată discuția)