avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia de intretinere se poate prelungi pana la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia de intretinere se poate prelungi pana la terminarea liceului si apoi a oricarei forme de invatamant si daca procentul de 20% poate fi micsoarat

Fostul sot a fost obligat in 2001 la plata pensiei de intretinere in cunatum de 20% din venitul net realizat pt fiica mea tinandu-se cont ca mai avea o pensie de intretinere in cuantum de 1/6 din venitul net in urma unui proces de paternitate. . Incepand cu martie 2009 si pana in prezent nu a mai achitat nici un ban pe motiv ca nu are nici un venit si 20% din 0 este 0.
Am facut o plangere penala in aprile 2011si dosarul este in cercetari si in momentul de fata la politie . Am inteles ca a inceput deja urmarirea penala.
Am deschis si un proces civil avand urmatoarele pretentii:
1- pensia de întreţinere sa se calculeze in cuantum de
20% din venitul minim pe economie in acest caz si precizarea in momentul
de fata şi valoarea ei in lei.
2-Stabilirea pensiei de intretinere pana la terminarea liceului ( fetita va implini 18 ani in clasa XI de liceu ) si apoi a oricarei forme de invatamant superior ( nu mai tarziu de 26 ani).- art.101 Cod familie .
3-Obligarea fostului sot la restituirea pensiei de întreţinere restante pentru perioada martie 2009 - pana in prezent ianuarie 2012 ( cand va fi urmatoarea infatisare)-cand fiica mea a fost citata la Judecatorie sa precizeze daca isi insuseste cererea depusa de mine .
Fostul sot a depus o intampinare in care a precizat ca:
1 - nu este de acord cu prelungirea pensiei de intretinere pana la absolvirea unei forme de invatamant de orice fel , pt ca o instanta a decis deja ce este bine pt copil ..( el uitand ca de 3 ani nu contribuie cu nimic).
2- a mentionat ca pensia de intretinere ar trebui sa fie de 1/6 din venit doarece el mai are un copil din actuala casatorie uitand sa precizeze ca mai are si un copil la care ar trebui sa ii dea 1/6 pensie de intretinere in urma unui proces de paternitate . Dar el nu a facut nici o cere pt micsorarea acestui procent vizavi de fiica mea .
3- a precizat ca mi-a lasat bunurile dobandite in casnicie ( o biblioteca+ un aragaz+ o masina de spalat ) + 4.9 % dintr-un apartament ( s-au platit 8 rate impreuna din 20 de ani ), in ideea ca imi voi vedea de viata mea fara imixturi in viata lui particulara , dovedindu-si astfel bunele intentii spre interesul copilului .

A mai precizat ca toate bunurile au fost facute cu munca lui exclusiva desi acest lucru nu este adevarat si nu are nici o relevanta avand in vedere ca :
Pensia de întreţinere este un drept al copilului si nu un drept al părintelui care îl creşte.
In consecinţă, acest drept nu este moral sa fie inclus în eventualele negocieri privind împărţirea bunurilor din căsătorie(partaj) sau alte tipuri de înţelegeri, iar in cazul in care acestea exista , produce efecte numai daca va fi încuviinţată de instanţă.

A mai precizat ca sunt rau intentionata ca am cerut 100 ron/ luna pensie in loc de 92 ron pt anul 2009-2012...uitand ca el este cel care de 3 ani nu a mai contribuit la intretinerea minorei.
Venitul meu in momentul de fata este 250 ron somaj + 50 ron ajutor pt familie monoparentala si 42 ron alocatia copilului....fiica mea fiind vitregita de un trai decent.
Intrebarile mele sunt:
1-pt pensia de intretinere restanta va trebui sa o calculez la 1/6 din venitul minim pe economie sau la 20% avand in vedere ca el inca nu a cerut inca reducerea procentului cu o cerere specifica. Trebuie sa o calculez si sa o cer la 20% din 600 ron ( venit minim din 2009) sau la 461 .
2 - instanta poate modifica cuantumul la 1/6 din venitul minim pe economie si cam cat ar fii aceasta suma?
3 - instanta va decide pensia de intretinere pana la terminarea oricarei forme de invatamant nu mai mult 26 ani, sau va fi doar pana la 18 ( cand va fi in clasa a XI)

El nu lucreaza din 2003 cu carte de munca .A lucrat in perioada 2003- 2008 pe firma lui particulara si apoi la negru pe firma sotiei lui de contabilitate . Amandoua firmele au fost dizolvate si apoi au facut alta .A avut 2 ”Executări silite”din partea Direcţiei de Taxe si Impozite Locale - Serviciul de Executare Silita Creanţe Buget Local si un proces penal pt înşelăciune art .215 C.p ( cu o banca).
El a mai precizat ca nu lucreaza deoarece isi cauta un loc de munca adecvat pregatirii si capacitatii lui intelectuale( el avand studii superioare tehnice) si asa el nu lucreaza de 8 ani si a spus politiei ca il intretine sotia .Daca nu vrea sa munceasca decat pe un post conform pregatirii lui oare nu ar trebui si pensia de intretinere sa se calculeze la venitul minim pe economie pt cei cu studii superioare( e doar o remarca).
Nu cred ca voi putea recupera nici un leu deoarece el nu are nimic pe el, totul fiind trecut pe sotia lui si nici nu stiu ce se va decide legat de dosarul penal.

Va multumesc pentru raspuns anticipat si va rog sa ma scuzati pt greselile de ortografie si de exprimare.






Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
kyrakyra_65, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:32, 18 Noiembrie 2011
Codul familiei a fost abrogat la 1 octombrie 2011.

1. Inteleg ca are obligatie de intretinere fata de 3 copii, deci nivelul maxim la care poate fi stabilita pensia alimentara este de 1/2 din venit pentru toti copii. Cota fiecarui copil se stabileste in functie de necesitati.
Art. 529. -
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii
(3) Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


2. Instanta din punctul meu de vedere va stabili plata pensiei de intretinere pana la varsta de 18 ani. Dupa implinirea varstei de 18 ani, copilul va depune o cerere de prelungire a pensiei alimentare si va anexa o adeverinta de la unitatea de invatamant.

Art. 530. -
(1) Obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională
(2) Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani
(3) Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreținere. Dispozițiile art. 529 alin. (2) și (3) rămân aplicabile.

Art. 531. -
(1) Dacă se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea și nevoia celui care o primește, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei
(2) Pensia de întreținere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcție de rata inflației.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza pensie de intretinere minor la venitul minim pe economie kyrakyra_65 kyrakyra_65 Prin sentinta fostul sot a fost obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 20%din venitul net realizat. Incepand cu anul 2009 acesta a incetat sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - doi copii din casatorii diferite roxana_flesier roxana_flesier Buna as avea mai multe intrebari daca se poate in momentul de fata sunt foarte disperata dar sa sa incep cu inceputul. Sunt casatorita de 18 ani impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara evis_m evis_m sot si sotie cu un copil divorteaza,copilul ramane la tata,iar sotia se recasatoreste si da nastere la un alt copil. Cat plateste mama,pensia alimentara pentru ... (vezi toată discuția)