avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

creanta

Cu putin inainte de divortul care a intervenit acum 5 ani, sotia (se poate proba ca a facut-o fara stirea sotului) a luat din banii comuni o suma mare de bani pe care i-a dat cu titlu de imprumut altei persoane. De putin timp el a aflat, a gasit actul care mentioneaza ca fosta sotie a dat acei bani cu imprumut.
El poate intenta acum o actiune civila impotriva acelei persoane pt a recupera acesti bani?
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
ulises10, utilizator
Cel mai recent răspuns: ulises10 , utilizator 19:51, 14 Noiembrie 2011
categoric! poate...zic eu.
trebuia sa aiba acordul sotului...macar verbal.
poate intenta actiune insa cu privire la acord, dpdv juridic nu avea nevoie de acordul sotului pt a imprumta acea suma de bani, nici macar verbal, nefiind un act de dispozitie. Din alt punct de vedere, cel al sotilor si al relatiilor dintre soti bazate pe incredere, era firesc sa se consulte cu sotul.
multumesc. deci sa inteleg ca sotul poate intenta actiune chiar daca au trecut 6 ani de cand sotia a dat banii si nu i-a mai recuperat, 5 ani de cand sotii sunt divortati si un an de cand sotul a aflat de imprumut? deci nu se aplica chestia cu creanta si cei 3 ani.
in baza carui art ar fi cel mai indicat sa se deschida actiunea?
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
ulises10, utilizator
termenul este cel general de presciptie, 3 ani.
multumesc.
termenul de prescriptie se socoteste de la data (probata) cand reclamantul (adica sotul) a aflat de banii dati imprumut, s-au de la data (probata) cand sotia a dat banii cu imprumut fara stirea sotului si nu i-a mai recuperat (probat)?
actiunea se initiaza impotriva fostei sotii, a amandorura, s-au a persoanei care a primit banii cu titlu de imprumut?

Alte discuții în legătură

Introducerea in partaj a unui imobil dobandit dupa divort, dar platit cu banii comuni cuziamusia cuziamusia Se poate include intre bunurile a partajar un imobil dobandit de catre fosta sotie, dupa divort, dar platit 100% cu banii comuni obtinuti in timpul ... (vezi toată discuția)
Partaj bun propriu, cumparat dupa divort, dar platit inainte de divort cu banii comuni ContSters101235 ContSters101235 Sunt disperat si scriu in acest forum cu speranta ca totusi cineva ma poate sfatui cum sa procedez pt a introduce intre bunurile partajabile unicul bun cu ... (vezi toată discuția)
Obligatii comune sotilor J.M. J.M. Buna ziua! Am si eu o nelamurire si sper ca pe aceasta cale sa si rezolv acest lucru. Este vorba despre o hotarare jud. def si irevoc privitoare la inapoierea ... (vezi toată discuția)