Se poate include intre bunurile a partajar un imobil dobandit de catre fosta sotie, dupa divort, dar platit 100% cu banii comuni obtinuti in timpul casatoriei?
Explicatie: in timpul casatoriei, sotul se afla la lucru in strainatate, iar sotia ofera fratelui sau, cu titlu de imprumut, o suma importanta din bani comuni trimisi de catre sot, pe care fratele o foloseste 100% la achizitionarea si plata pretului unui imobil. Fratele nu poate inapoia banii, iar intre timp sotii divorteaza. Dupa ce divortul este definitiv, fratele vinde surorii imobilul respectiv. Intre frati se incheie un contract de v-c in care se mentioneaza ca fratele a achizionat imobilul cu 2 ani in urma, folosind suma de bani primita imprumt de la sora sa si ca ii cedeaza ei imobilul, in schimbul stingerii datoriei.
In opinia mea, ar trebui facuta o actiune in pretentii, separata de partajul din divort, care sa aiba drept obiect suma restituita de fratele fostei sotii. Titlul de proprietate nu e pe numele sotilor, astfel incat nu se pune problema partajului unei proprietati comune. Contributia in bani la dobandirea unui bun genereaza un drept de creanta (dreptul de a recupera suma imprumutata), nu un drept real, de proprietate asupra imobilului.
Trebuie vazute si actele, pentru a verifica termenul de prescriptie.
in contractul de vanzare-cumparare se explica ca fratele (vanzatorul actual) a cumparat in trecut imobilul cu bani primiti cu titlu de imprumut de la sora sa (cumparatorul actual) si ca acum ii vinde ei imobilul, in schimbul acelei sume de bani si din acest motiv se fixeaza pretul de vanzare la suma datorata.
care este termenul de prescriptie?
3 ani de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare. La acel moment a existat plata catre unul dintre creditori, iar celalalt creditor are un termen de 3 ani pentru a-si recupera partea din imprumut.
dar daca el creditor,cel care ar trebui sa introduca actiunea in pretentii, poate demonstra ca a aflat ca s-a facut plata integrala a creditului catre celalat creditor, doar odata cu citirea contractului de v-c, in 2010, adica dupa 6 de la incheierea acestuia (in 2004), termenul de prescriptie curge de la data cand a aflat ca s-a facut plata?
Partaj
cri_xtina
Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)