avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obligatii comune sotilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obligatii comune sotilor

Buna ziua!
Am si eu o nelamurire si sper ca pe aceasta cale sa si rezolv acest lucru. Este vorba despre o hotarare jud. def si irevoc privitoare la inapoierea unui imprumut. Se poate executa silit si sotia daca imprumutul a fost contractat doar de sot, dar in timpul casatoriei, iar sotia nu s-a opus acestui lucru?! Mai mult, ea a semnat si ca martor respectivul inscris. In hotarare este prevazuta executarea obligatiei doar de catre sot,iar cererea de chemare in judecata tot doar pe numele lui a fost facuta. Executorul poate porni actiunea si in privinta bunurilor sotiei? Este o obligatie comuna sau personala? Ei au divortat in timpul procesului de restituire a imprumutului si a avut loc si partajarea bunurilor...Se poate face ceva? Ca sotul se presupune ca traieste doar dintr-o pensie, prin umrare nu prea se poate recupera mare lucru de pe urma lui. La partaj, i-a cedat sotiei apartamentul aceasta urmand sa il despagubeasca cu o anumita suma. Creditorul are vreun drept asupra acelei sume in cazul in care se dovedeste ca sotia nu l-a despagubit pe sot? In ce masura? Este nevoie de un nou proces sau treaba o face de acum executorul?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:40, 15 Iunie 2010
aceasta obligatie este doar a sotului, daca nu resuseste sa faca dovada ca banii au fost folositi de catre ambii soti.
in primul rand creditorul va uramari bunurile proprii ale sotului creditor, ulterior cota de bun comun a acestui sot.
buna ziua .
creditorul nu s epoate indrepta impotriva fostei sotii, in vederea recuperarii imprumutului . dar, avand in vedere ca s-a procedat la partajarea bunurilor comune , iar debitorul a primit in schimb o sulta, creditorul se poate indrepta in contra acelei sulte.
daca sotia nu si-a executat aceasta obligatie , fostul sot poate cere executarea sa silita.
asta este valabil la modul general. dar inteleg in speta de fata ca sotii au cazut de acord sa procedeze in acest mod, pt. a nu fi executat silit imobilul.
totusi, creditorul daca dovedeste ca sotii au partajat imobilul tocmai in fraudarea sa, poate ataca actul respectiv in instanta, invocand actiunea oblica.
Actiunea pauliana (revocatorie) poate fi exercitata de catre creditor , cand a avut loc perfectarea de acte juridice , incheiate in paguba sa , in vederea eludarii , de catre debitor, e unei obligatii ce-i incumba.Asadar, respectand termenul de prescriptie de trei ani, acesta se poate adresa instantei de judecata , in vederea desfiintarii actelor ce au fost incheiate cu nesocotirea creantei .
creditorul se va indestula din sulta primita de sot si pensie. cat sulta nu e derizorie, consider ca nu sunt motive pt actiune revocatorie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainarea averii cu viclenie...! gigelas gigelas Un personaj,X,se casatoreste cu o femeie.Femeia are doua fete dintr-o casatorie anterioara.Locuiesc toti in casa femeii. Impreuna,convietuiesc 15 ani,timp ... (vezi toată discuția)
Actiunea pauliana dflorian55@yahoo.com dflorian55@yahoo.com Va rog mult,vreau un raspuns competent la urmatoarea intrebare;am un proces pe rol la curtea de apel,un litigiu de munca-anularea conractului de munca,iar ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez pentru a nu pierde casa datorita ratelor la banci cneazzu cneazzu buna seara eu si sotia mea avem un apartament luat prin credit ipotecar.Titular de credit este sotia iar eu girant ipotecar. Eu mai am si alte credite la ... (vezi toată discuția)