avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... certificare iml fara constatare de la politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

certificare iml fara constatare de la politie

Buna ziua!

Sotul meu a fost implicat intr-un accident rutier usor. A lovit masina din fata pentru ca nu a reusit sa opreasca la timp, iar auto din fata nu avea stopuri. Au semnat constatare amiabila, dar pasagerul a spus ca a suferit leziuni. nu a vrut sa mearga la politie pentru constatare, dar a cerut sa fie "recompensat". sotul meu a refuzat si a propus sa mearga la organele competente sa declare accidentul devreme ce pasagerul a sustinut ca este lovit la picior. acest lucru a fost mentionat al vreo 20 de minute dupa producerea accidentului, desi nu parea sa aiba nimic. cei doi au refuzat sa mearga la politie, insa sotul meu s-a dus. pasagerul din masina lovita a spus ca-si ia certificat medico legal si va intenta proces. se poate obtine astfel de certificat medico-legal fara o constatare de la politie? se poate stabili un proces civil fara existenta unor constatari ale accidentului de catre politie(masuratori, declaratii etc)?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 23:36, 20 Octombrie 2011
certificatul IML nu are nici o legatura cu pv emis de catre politie. problema este ca daca se obtine un certificat IML accidentul devine unul cu victima si se deschide dosar penal ptr vatamare.
in acest dosar, victima poate solicita daune materiale sau morale si nerezolvarea acestor cereri poate duce la trimiterea dosarului in instanta penala. Plingerea poate fi retrasa de catre victima daca partile se inteleg si vinovatul ramine fara permis 90 de zile.
constatarea amiabila isi pierde valabilitatea daca accidentul devine unul cu victime si nu doar cu exclusiv daune materiale.
din pacate termenii juridici ma cam depasesc... :(
Intrebarea era asa: daca nu exista o baza care sa confirme producerea unui accident, cum se poate folosi un certificat iml pentru acest dosar penal.
poate pasagerul s-a lovit dupa accidentul rutier... cum se face legatura concreta intre accident si vatamarea omului in cauza? pasagerul era vizibil in regula (maxim o vanataie la genunchi, desi nu cred) deoarece accidentul a fost o tamponare la 5 km/h.
Tin sa precizez ca soferul lovit si pasagerul accidentat au refuzat sa mearga la politie pentru constatare, in schimb au vrut sa le fie dati bani ca sa "uite ce s-a intamplat"
aspectele mentionate de catre dvs privind legatura intre certificat IML si accident se vor stabili in cursul cercetarilor penale. Pina atunci - daca va fi cazul - permisul de conducere va fi suspendat si sotul dvs va circula in baza unei dovezi ce se emite lunar de catre procuror, in fucntie de decizia acestuia.
pina la o eventuala notificare din partea politiei rutiere nu trebuie sa faceti nimic. daca trec 2 luni de la data accidentului, partea presupus vatamata nu mai poate depune plingere impotriva dvs.
Multumesc frumos pentru raspuns si promptitudine. Mi-ati fost de un real ajutor. Va tin la curent.
Dupa parerea mea este vorba de niste excroci de meserie care au intrezarit o cale de a ciupi ceva bani. Daca mai puteti s-o tergiversati ceva timp sa treaca de 2 luni ar fi ceva. Cand ziceti ca s-a intamplat evenimentul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire accident cu victime Cosmin Tudor Cosmin Tudor buna ziua. va rog sa ma ajutati cu cateva pareri despre urmatoarea situatie. am o ruda care a suferit un accident de circulatie. Un sofer a lovit-o pe trecerea ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu o constatare amiabila; ulterior plingere pentru vatamare corporala viktornik viktornik Buna tuturor!;apelez la acest forum in ideea unor sfaturi utile. Problema mea suna asa:... am avut un accident rutier la finele lui 2011; am intrat intr-o ... (vezi toată discuția)
Reevaluare zile ingrijiri medicale - cml, procedura dtztz dtztz Buna ziua. In urma unui accident rutier, cu sotul la volan, victima, sotia soferului, a suferit mai multe leziuni. Dupa 4 luni, sotia a mers la IML si din ... (vezi toată discuția)