avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... hotarare definitiva si irevocabila privind tutela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

hotarare definitiva si irevocabila privind tutela

Am un copil minor care nu si-a vazut tatal niciodata pentru ca nu a fost interesat de copil (nu am fost casatoriti). Am obtinut incredintarea minorului, hotararea fiind definitiva si irevocabila. Poate tatal minorului sa ceara custodia comuna, conform noului cod civil?
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
lili90, utilizator
Cel mai recent răspuns: lili90 , utilizator 23:22, 20 Octombrie 2011
Cazul de fata nu poate fi considerat exceptia avand in vedere ca nu se cunosc si ca in toti acesti ani pe el nu l-a interesat copilul? N-a dat nici macar un telefon sa vada daca e bine.
Art. 397. - După divorț, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți, afară de cazul în care instanța decide altfel.

Art. 398. -
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, precum și dreptul de a consimți la adopția acestuia. Exercitarea autorității părintești de către alte persoane
Dupa divort. Dar noi n-am fost casatoriti. Nici macar n-am locuit impreuna. Si paternitatea a fost stabilita in urma unui proces. Nu inteleg de ce un astfel de om sa aiba drept de custodie asupra unui copil care pentru el nici n-a existat. S-ar putea multumi pentru moment cu drepturile de vizita.
Asta tine exclusiv de relatia dintre parinti si copil. Nu ii puteti interzice drepturile parintesti.
Nu i le contesta nimeni. Ma intrebam doar cum poate cineva sa primeasca custodia, fie ea si comuna, a unui copil pe care nici macar nu-l cunoaste, si nici copilul pe el, mai ales ca in toti anii astia, si nu sunt putini, nu l-a oprit nimeni sa vina sa-l vada si sa stabileasca o relatie cu el. Si-acum deodata are dreptul sa hotarasca si sa-si dea cu parerea cu privire la ce e mai bine pentru copil. De unde sa stie el daca nici macar nu stie cum arata si mai rau, nu stie nici macar cati ani are si cand e ziua lui (a copilului)?
Oricum, va multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
lili90, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)
Proces paternitate badalaur badalaur Buna, in urma cu ceva timp am avut o relatie extraconjugala din care s-a nascut un copil. Am recunoscut acest copil, sunt tatal lui, sunt trecut pe ... (vezi toată discuția)
Divortul pysykmady pysykmady Buna ziua,as dori sa stiu si eu cateva amanunte in privinta divortului,eu si sotul nu ne mai intelegem bine deloc,timp de 8 luni de zile am locuit cu parinti ... (vezi toată discuția)