avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces Paternitate

Buna,
in urma cu ceva timp am avut o relatie extraconjugala din care s-a nascut un copil. Am recunoscut acest copil, sunt tatal lui, sunt trecut pe certificatul de nastere. Am decis sa nu mai contnui aceasta relatie extra si mama copilului vrea sa-mi incredinteze mie copilul pentru ca ea nu are cum sa-l creasca
> Intrebarea mea este, ce demersuri trebuie sa fac, ca sa pot obtine acest drept?



Daca sunteti tatal copilului si figurati in actul de stare civila,luati copilul si va exercitati atributiile de parinte asupra lui.Mergeti la primarie si cereti ofiterului de stare civila sa treaca copilul cu domiciliul stabil la dumneavoastra.
Daca doriti ca mama sa plateasca pensie pentru intretinere,atunci va adresati instantei de judecata.
Multumesc pentru raspuns!
Mama, nu trebuie sa dea o declaratie ca renunta la acest copil? Nu mai trebuie sa merg in instanta pentru decaderea ei din drepturi? Imi spunea cineva la un moment dat ca trebuie sa merg cu mama la Protectia Copilului, unde trebuie sa dea o declaratie ca nu poate sa intretina acest copil si ca este de acord sa-l cresc eu. Eu vreau o cale legala, care, in caz ca mama peste cativa ani se razgandeste si vrea copilul inapoi, sa aiba interdictie judecatoreasca.



Va trebui sa va adresati instantei pt a cere ca impreuna cu mama sau singue pt motive temeinice sa exercitati autoritatea parinteasa, ca locuinta copilului sa fie la dvs. Se vor efectua oricum in cauza anchete psihosociale si la dvs si la mama.
Ce vreti dvs..sa aiba interdictie nu e posibil, va puteti rejudeca oricand.
Peste timp se poate incerca o adoptie in familie, sotia dvs sa adopte copilul si astfel legatura de rudenie intre mama naturala si copil va inceta, pana atunci mama va avea toate drepturile de parinte.
badalaur a scris:

Eu vreau o cale legala, care, in caz ca mama peste cativa ani se razgandeste si vrea copilul inapoi, sa aiba interdictie judecatoreasca.


Așa ceva „nu se există” ;)

Orice hotărâre judecătorească veți obține atâta timp cât copilul e minor, aceasta nu va avea autoritate de lucru judecat.
Deci oricare dintre părinți va putea introduce o altă acțiune în instanță pentru custodia copilului.

Cât timp copilul este minor el va putea fi încredințat oricărui părinte în funcție de necesitățile lui și de ceea ce poate să-i ofere acel părinte la momentul respectiv.
Potrivit art. 397 din Noul Cod civil, exercitarea autorității părintești se exercită în comun de către părinți.


Prin urmare, regula stabilită de Noul Cod civil este aceea ca ambii părinți să dețină custodia în comun și numai prin excepție autoritatea părintească să fie exercitată de către unul dintre părinți.

Cu alte cuvinte, numai prin excepție, când există motive întemeiate și în funcție de interesul superior al copilului instanța poate stabili exercitarea autorității părintești numai de către unul dintre părinți, conform art. 398 noul Cod civil .


În această situație celălalt părinte (cel ce nu are custodia copilului) păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului precum și dreptul de a-și exprima acordul în cazul unei posibile adopții a minorului, potrivit alin. (2) art. 398 noul Cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul copilului la mama (stabilită în germania). cum se poate obține custodia totală? Lidia2907 Lidia2907 Buna ziua am o fetita in varsta de 5 ani care a rezultat dintr-o relație de concubinaj in urma unui proces care l-am avut în 2016 instanță a hotărât: ... (vezi toată discuția)
Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)
Divortul pysykmady pysykmady Buna ziua,as dori sa stiu si eu cateva amanunte in privinta divortului,eu si sotul nu ne mai intelegem bine deloc,timp de 8 luni de zile am locuit cu parinti ... (vezi toată discuția)