avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor deces salariat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor deces salariat

In cazul decesului unui angajat firma/institutia este obligata sa plateasca un ajutor de deces, sau doar in cazul unor prevederi exprese in contractul de munca la nivelul firmei/institutiei?
Sau se poate beneficia de ajutor de la casa de pensii?

Am vazut destule informatii contradictorii, va multumesc pentru eventualele lamuriri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:05, 21 Octombrie 2011
1. - Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spuna ca angajatorul plateste ajutorul de deces in 24 de ore si apoi recupereaza suma din cuantumul contributiei la pensii din luna cand se face plata.
- Contabilul unitatii ar trebui sa stie asta (el face declaratia 112)

2. Din Legea 263/2010:

Art. 38
(1) Sumele reprezentand ajutor de deces, care se platesc de angajator asiguratilor, potrivit prevederilor prezentei legi, in contul asigurarilor sociale, se retin de acesta din contributiile de asigurari sociale datorate pentru luna respectiva.
(2) Sumele reprezentand ajutor de deces platite de angajator asiguratilor, potrivit prevederilor prezentei legi, care depasesc suma contributiilor datorate de acesta in luna respectiva se recupereaza din contul asigurarilor sociale de la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla sediul acestuia, respectiv de la casa de pensii sectoriala.


Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.

(2) Dovada prevazuta la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.

(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin.(5).

Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.

(2) Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
...
3. Din Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011, nr.287/2010:

Art. 16
Cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in conditiile legii, in cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 2.022 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.011 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca-aplicare dispozitii say say Contract colectiv de munca la nivel de unitati (1)Salariaţii beneficiază de ajutoare de deces conform legislaţiei în vigoare. Cuantumul acestora se ... (vezi toată discuția)
deces parinte rak0770 rak0770 Parintele unui salariat a decedat. Pe mine ca angajator ma obliga vreo lege sa-i dau vreun ajutor banesc? Ce lege? Nu avem contract colectiv de munca. (vezi toată discuția)
Recuperare ajutor deces feriha feriha Cum se recupereaza ajutorul de deces platit de catre angajator unui salariat. Banii se recupereaza de la Casa de Pensii sau de la Finante.Care este procedura ... (vezi toată discuția)