avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare de la ... asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare de la ... asociatia de proprietari

Pe scurt: in luna august m-am mutat intr-un apartament pe care l-am renovat, ocazie cu care am demontat / aruncat caloriferele si am sudat tevile pentru agent termic (am doua coloane, una in bucatarie si una in dormitorul mic). In bloc mai exista doua apartamente debransate de foarte multi ani. In continuare am initiat "procedura de debransare de la RADET", impreuna cu un vecin de la alt etaj. In acest scop am angajat serviciile unei firme specializate in astfel de proiecte, careia i-am predat cererea de debransare, dupa ce in prealabil am obtinut (suspect de repede) semnaturile tuturor vecinilor cu care am contact direct (sus/jos/stanga/dreapta), dar si "avizul de principiu" al asociatiei. Dupa aprox o luna am primit de la firma respectiva acordul si referatul tehnic de debransare de la RADET. Cu aceeasi ocazie am aflat pentru prima data ca stampila asociatiei si semnaturile vecinilor sunt DIN NOU necesare, de aceasta data pe referatul tehnic. De aceasta data atat administratorul cat si si presedintele au fost mult mai putin prietenosi si au refuzat fatis sa aplice stampila, intrucat in referatul tehnic este mentionata necesitatea unor "robineti de echilibrare" instalati undeva la subsol, care robineti se pare ca nu exista. Reprezentantul firmei care a intocmit proiectul de debransare mi-a spus ca desi RADET sustine ca acesti robineti "sunt necesari", in fapt acestia nu sunt instalati nicaieri, adica la nici un bloc din cele pt. care respectiva firma a efectuat proiecte de debransare pana in prezent ( am inteles ca sunt peste o suta), si ca ce ar trebui sa faca respectivii robineti, se rezolva la fel de bine cu robinetii deja existenti, chiar daca nu sunt "de echilibrare". Problema este ca atat presedintele cat si administratorul au pretentia fie sa instalam pe cheltuiala noastra respectivii robineti (zic ei ca ar fi aprox 1400 lei pt fiecare coloana de agent termic), fie sa obtinem un alt "referat tehnic" (!) de la o firma specializata, in care sa se specifice explicit ca nu este nici o problema daca nu exista respectivii robineti.

Recapituland, situatia este urmatoarea:

- fizic, sunt debransat
- am acordul RADET
- nu am stampila asociatiei pe referatul tehnic de la RADET
- nu pot chema RADET-ul de sector pt. a constata debransarea
- am platit avansul pentru o centrala termica, mi-am cumparat teava de cupru si alte materiale necesare instalatiei.
- din pdv al asociatiei, sunt in continuare bun de plata.

Ce solutii am?

Momentan folosesc doua aeroterme pentru incalzire, pe care intentionez sa le inlocuiesc fie cu doua calorifere electrice, fie cu panouri radiante pentru fiecare camera. Daca ajung la solutia panourilor radiante (scumpa, dar nu mult mai scumpa decat solutia centralei pe gaze), nu imi mai pot permite sa achizitionez centrala, cel putin nu in viitorul apropiat.
In orice caz nu mi se mai pare normal sa achit pretul agentului termic, pentru ca nu il primesc. Fara a mai mentiona ca pretul centralei in sine se acopera doar din costurile pe care le-as avea in aceasta iarna cu "incalzirea" de la sistemul centralizat.

Evident, cel mai mult ma intereseaza sa inteleg cum pot depasi legal acest diferend cu "asociatia", in conditiile in care celelalte apartamente debransate nu au nici o obligatie suplimentara de a achita costurile aberante ale unor robineti.

Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
cga43, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dorina56 , utilizator 15:06, 31 Octombrie 2011
cga43
Asociatia de proprietari va proceda la efectuarea lucrarii de echilibrare sau reconsiderare a instalatiei, cu distributie inferioara/superioara sau pe orizontala.
Executantul lucrarii, mentionat in proiect, este necesar sa stabileasca daca este necesara eventuala inlocuire a unor portiuni din conductele asupra carora urmeaza sa intervina prin montarea de robineti de echilibrare.
Necesitatea echilibrarii coloanelor verticale de distributie a agentului termic apare ca urmare a variatiilor de debit. Neechilibrarea retelei de distributie va avea urmatoarele efecte:
-consumurile de energie sunt peste cele asteptate
-puterea instalata nu este suficienta pentru acoperirea nevoilor de varf
-atingerea temperaturii dorite necesita un timp indelungat
-debitul nu este repartizat corect intre consumatori
-deoarece la primii consumatori care sunt aproape de pompa trece o mare parte a debitului total, la ultimii consumatori nu ajunge debitul dorit
LocatarB a scris:

Asociatia de proprietari va proceda la efectuarea lucrarii de echilibrare sau reconsiderare a instalatiei, cu distributie inferioara/superioara sau pe orizontala.
Executantul lucrarii, mentionat in proiect, este necesar sa stabileasca daca este necesara eventuala inlocuire a unor portiuni din conductele asupra carora urmeaza sa intervina prin montarea de robineti de echilibrare.


1. Chiar presupunand ca aceasta "reechilibrare" este necesara, din toate informatiile primite pana acum deduc ca aceasta se poate efectua cu mijloacele existente, fara acesti robineti specializati.
2. Nu inteleg de ce eu si celalalt vecin implicat ar trebui sa suportam in exclusivitate costul acestei "reechilibrari".
3. Faptul este consumat. Atat eu si vecinul meu *suntem deja debransati*. Refuzul asociatiei de a aplica stampila nu rezolva problema "reechilibrarii", ci doar ne impiedica pe noi sa ne terminam treaba si ne pune in situatia de a plati in continuare un serviciu de care nu mai beneficiem.

Daca ati citit cu atentie textul de mai sus, probabil ati observat ca am cerut un sfat pentru a depasi legal acest diferend. Ecuatiile tehnice din acest domeniu ma intereseaza minimal.
cga43 a scris:

Dupa aprox o luna am primit de la firma respectiva acordul si referatul tehnic de debransare de la RADET. Cu aceeasi ocazie am aflat pentru prima data ca stampila asociatiei si semnaturile vecinilor sunt DIN NOU necesare, de aceasta data pe referatul tehnic. De aceasta data atat administratorul cat si si presedintele au fost mult mai putin prietenosi si au refuzat fatis sa aplice stampila, intrucat in referatul tehnic este mentionata necesitatea unor "robineti de echilibrare" instalati undeva la subsol, care robineti se pare ca nu exista.
....................
Problema este ca atat presedintele cat si administratorul au pretentia fie sa instalam pe cheltuiala noastra respectivii robineti (zic ei ca ar fi aprox 1400 lei pt fiecare coloana de agent termic), fie sa obtinem un alt "referat tehnic" (!) de la o firma specializata, in care sa se specifice explicit ca nu este nici o problema daca nu exista respectivii robineti.

Dupa cum spuneti referatul de debransare este de la RADET, asa ca solutia de a gasi alta firma ..., nu este buna, pentru ca referatul de debransare tot de RADET depinde.
Din situatia prezentata intelegem ca RADET-ul impune montarea acestor robineti. Pe furnizor nu-l intereseaza cine suporta cheltuiala, ci important este ca cineva sa o faca.
Aici, asociatia este fortata, este la mijloc: daca va da acordul prin semnarea si stampilarea acelui referat, se obliga fata de furnizor sa instaleze robinetii.
Asociatia si-a dat acordul "de principiu" (atentie), ca dumneavoastra sa va puteti debransa. Dar, de aceea se numeste asa (de principiu) si nu este definitiv si hotarator, pentru ca in angrenaj erau si altii (furnizorul).
Asadar daca asociatia ar semna referatul ar trebui sa suporte o cheltuiala pentru o lucrare care nu este necesara tuturor sau majoritatii, nu este prevazuta in buget si nu a fost aprobata de adunarea generala.
Cum sa-i pui pe ceilalti proprietari sa plateasca aceasta lucrare pe care nu au solicitat-o, care nu le este necesara...?
Poate, daca la adunarea generala din primul trimestru al anului 2011 se discutat, se hotara ca asemenea lucrare sa se suporte de toata lumea avand in vedere ca pe viitor urmeaza sa se debranseze treptat toti proprietarii, acum se putea suporta cheltuiala de toti.
Puneti-va un pic in locul presediontelui asociatie si veniti cu o sugestie, cu o propunere de rezolvare. De unde ati lua banii necesari acestei lucrari daca ati fi presedintele asociatie?
Nu o spun la modul critic, credeti-ma, ci doar as vrea sa aflu o parere, sa se gaseasca o solutie care sa rezolve problema, pentru ca eu daca as fi in locul presedintelui dumneavoastra nu stiu cum as rezolva, iar daca as fi in locul dumneavoastra iar nu stiu ce trebuie facut.
Noi, in asociatie, cand ne-am debransat, trepatat, nu ni s-a solicitat o asemenea lucrare de catre furnizor, dar a trecut ceva timp, s-au mai schimbat pretentiile si asa sunt acum situatii parca fara iesire, ca cea in care va aflati dv.
Veniti cu o propunere si-i invit si pe ceilalti forumisti sa ne ajute.
Eu tot nu inteleg de ce va este frica ca acea asociatie o sa va oblige sa platiti caldura desi sunteti debransat?.
Altfel, se pare ca ati complicat lucrurile cu cineva de serviciile caruia nu mai aveti nevoie. Probabil toate aprobarile si studiile ar fi necesare daca dvs. sunteti chirias la stat, dar daca vorbiti de asociatie de proprietari ...
Eu nu mi-as face prea multe scrupule vis a vis de cei care raman mai departe la sistemul centralizat, pentru simplul motiv ca daca doresc in continuare acel serviciu, trebuie sa se ingrijeasca mereu de instalatiile interioare, in ceea ce priveste toate aspectele acestora ( pierderi, integritate, calcul, etc.). Asta pentru simplul motiv ca cine foloseste trebuie se ingrijeasca de toate.
Toate acele avize si semnaturi sunt pentru a informa toate partile implicate fata de actiunea dvs. : vecinii pentru asi redimensiona instalatiile interioare daca este cazul, RADET-ul sa isi dea cu parerea ce va ramane legal dvs. in continuare de facut obligatoriu adica sa platiti caldura din spatiile comune ( obligatie = daca exista asa ceva), inclusiv asociatia pentru a lua la cunostinta si sa nu fie incurcati in calcule atunci cand repartizeaza consumul comun de utilitati.
cg43
sa ne tii la curent cu ce faci.
si eu vreau sa ma debransez din vara lui 2012 si macar sa stiu la ce ma astept.
ce sunt eu nedumerit cum de mai ai in bloc alte apartamente debransate si nu au avut astfel de probleme.
daca robinetii astia tebuiesc montatii, celelalte apartamente cum sau debransat fara sa fie oblicagate sa isntaleze robinetii aia de echilibrare.
mentionez ca si eu mai am 2 partamente debransate cu centrala proprie si sper sa nu ma lovesc de prostia asta.
pe de alta parte eu ma astept sa nu ma lase asociatia sa ma debransez

Alte discuții în legătură

Centrala termica de apartament ileana-carmen ileana-carmen Buna ziua, indeplinesc toate conditiile legale pt. montarea unei centrale termice de apartament, pe care o si am montata cu toate aprobarile de la gaze, dar ... (vezi toată discuția)
Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Debransare radet vioviod vioviod Doresc sa ma debransez de la Radet si in urma parcurgerii primilor pasi ( am acordul de principiu al Asociatiei de Proprietari si al vecinilor cu perete ... (vezi toată discuția)