As avea si eu o intrebare, mama mea a murit acu 9 ani,am fost la notar am primit certificatul de mostenitor,iar acu trei ani a murit si tatal meu.Nu am fost la notar nici nu am primit citatie de la primarie(ceea ce presupun ca trebuia sa primesc),iar acum vad ca exista un termen de 6 luni pentru accepatrea mostenirii.Acesta este termen de decadre,adica nu mai am dreptul de a solicita deschiderea succesiunii?Va multumesc anticipat.
Există, e adevărat, termenul de şase luni - termen de opţiune succesorală - înăuntrul căruia cel care doreşte să beneficieze de drepturile succesorale trebuie să accepte succesiunea. Nu este un termen de decădere, ci de prescripţie, dar efectele (în ceea ce vă priveşte) sunt similare.
Acceptarea succesiunii nu trebuie să rezulte neapărat dintr-un înscris. Ea poate fi şi tacită, dacă cel care invocă drepturi succesorale a făcut acte pe care le putea săvîrşi numai în calitate de moştenitor şi care atestă voinţa sa de a moşteni (cum ar fi, cu titlu de exemplu, fără pretenţia epuizării situaţiilor, construirea unui imobil pe terenul defunctului, mutarea cu caracter definitiv într-un imobil al defunctului).
De obicei, notarii nu solicită dovada acceptării succesiunii în cazul în care se prezintă la dezbaterea succesorală toţi succesibilii cu vocaţie concretă şi dacă între aceştia nu există neînţelegeri.
Apelaţi la un notar care funcţionează pe raza judecătoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
În cazul în care există mai mulţi moştenitori şi apar neînţelegeri cu privire la calitatea de moştenitor sau drepturile succesorale, este preferabil să apelaţi la serviciile unui avocat.
Succesiune
ContSters48919
in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)