avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... detalii despre succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

detalii despre succesiune

Poate cineva sa-mi explice mai detaliat despre succesiune? Am citit ca, "succesiunea se deschide prin moarte"! Cine deschide aceasta succesiune? Cazul meu este urmatorul: parintele decedeaza in 2008 in afara romaniei. Certificatul de deces transcris este eliberat in octombrie 2008.Mostenitori sunt restul familiei compusa din mama si copii majori.Copii sunt in afara Romaniei.Toti suntem cetateni romani, bunurile se afla pe teritoriul Romaniei. Din cate stiu, nimeni nu a deschis succesiunea.Cum pot afla daca cineva a deschis succesiunea? domiciliul meu este in ro.Daca cineva ar deschide succesiunea, normal ar fi s fiu citata la domiciliu din ro, la care eu nu pot stii daca am fost citata sau nu. Mi s-a spus sa trimit un act legalizat la Camera notarilor publici prin care sa specific ca nu renunt la succesiune. Am sunat la camera notarilor publici si mi s-a raspuns ca :"ei nu dau numere de registru!".Ce se intampla daca exista neintelegeri intre mostenitori? In cazul in care un mostenitor deschide succesiunea fara stirea celorlalti, prin NEPREZENTAREA CELORLALTI MOSTENITORI, cel care deschide succesiunea ramane cu toata mostenirea? Eu nu pot de moment sa vin in tara....Explicati-mi va rog cum este cu toate aceste treburi!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:22, 6 Februarie 2009
...asa cum ai anticipat moartea deschide succesiunea...acu serios...competenta notarului e determinata de locul in care se gasesc cele mai valoroase bunuri lasate de defunct...deci, daca defunctul lasa bunuri valoroase pe raza circumscriptiei judecatporiei i x atunci notarul sesizat pe raza judecatiriei x va dezbate succesiunea...
Deschiderea procedurii succesorale poate fi solicitata de catre orice persoana interesata, de catre mostenitorii celui decedat, dar si de catre consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, dar numai in situatia in care mostenirea cuprinde bunuri mobile. Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de la decesul autorului. In caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, in cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.
Deschiderea procedurii succesorale se realizeaza la un notariat public, care inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire.
Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:
- Certificatul de Deces
- Actele de stare civila (certificate de nastere si certificat de casatorie ) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
- Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
- Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
- Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
- Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici). Prin acesta, se comunica de Camera Notarilor Publici daca succesiunea dupa defunct a mai fost sau nu dezbatuta si la ce notar , in cazul in care a fost dezbatuta.
Dacă legea spune că succesiunea se deschide prin moarte, răspunsul la prima întrebare este limpede: doamna cu coasa.

Dacă vorbiţi în schimb despre deschiderea procedurii dezbaterii succesorale, ea se realizează la cererea oricărui moştenitor.

Veţi fi citat doar dacă succesiunea se dezbate în instanţă. La notar nu vă citează nimeni. Acolo fie se prezintă toţi moştenitorii, fie notarul suspendă procedura şi îndrumă moştenitorii în instanţă.

Dacă un moştenitor cere deschiderea procedurii, nu se întîmplă nimic. În schimb, e mai grav dacă procedura se finalizează prin eliberarea certificatului de moştenitor pe baza declaraţiilor acelui moştenitor şi ale martorilor potrivit cărora defunctul nu a mai avut moştenitori din aceeaşi clasă.

Totuşi, nici în acest din urmă caz nu e atît de grav. Moştenitorii înlăturaţi astfel de la succesiune pot cere anularea certificatului în instanţă.

Dacă nu puteţi participa la dezbatere, aveţi posibilitatea de a mandata o persoană de încredere, pe baza unei procuri autentice.

Liviu S.Bordaş
si daca intre timp, imobilul si terenul se instraineaza?
Aici depinde. De faptul dacă cumpărătorul a cunoscut sau nu situaţia, adică dacă a ştiut sau nu că certificatul a fost obţinut prin fals. Apoi de judecător, care poate desfiinţa actul de vînzare chiar dacă cumpărătorul a fost de bună credinţă sau poate dispune menţinerea vînzării pe temeiul teoriei moştenitorului aparent. Dacă cumpărătorul se dovedeşte de rea credinţă (adică dacă a cunoscut viciile actului prin care moştenitorul vînzător îşi dovedeşte dreptul de proprietate) contractul va fi desfiinţat.

Oricum, vă veţi putea îndrepta împotriva vînzătorului (dacă instanţa nu desfiinţează actul) pentru despăgubiri calculate la valoarea imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire vasilepop vasilepop buna ziua! mama mea mai are un frate si o sora.in urma mortii ambilor bunici a ramas o casa cu 3 camere , o bucatarie interioara si una exterioara plus ... (vezi toată discuția)
Succesiune...cum trebuie procedat stefan_gheorghe stefan_gheorghe Tatal meu a murit in anul 1972, de atunci nu s-a facut succesiunea. Mama impreuna cu mine si sora mea, vrem sa facem succesiunea pe 1000 mp + casa 3 camere. ... (vezi toată discuția)