METODOLOGIE
privind echivalarea pe baza ECTS/SECT a învătământului universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durată de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licentă, pentru cadrele didactice din învătământul preuniversitar
Bucuresti, 7 octombrie 2011
Art. 3.
5) În vederea echivalării studiilor pentru ocuparea functiei didactice de profesor în învătământul gimnazial, cadrele didactice prevăzute la alin. (4) trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinte la data solicitării echivalării:
h) au obtinut minimum 90 de credite profesionale transferabile în ultimii 5 ani, pe baza participării la programe de perfectionare acreditate de către Ministerul Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului.
Art. 62) Cadrele didactice prevăzute la art. 1 alin. (1), care în termen de maximum 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii nu dobândesc atestatul de echivalare valabil pentru ocuparea de functii didactice în învătământul prescolar si preuniversitar obligatoriu ori diploma de licentă, în specialitatea postului didactic/catedrei ocupat(e), în cadrul programelor de studii universitare de licentă si formelor de învătământ acreditate/autorizate să functioneze provizoriu, nu mai pot ocupa, cu statut de cadru didactic calificat, posturi didactice/catedre în învătământul preuniversitar.
1.Obligativitatea de a obtine 90 de credite exista in vechea legislatie dar nu exista nicio sanctiune daca nu era indeplinita.
2.Niciodata angajatorul(ISJ-ul)nu a asigurat pe cheltuiala sa,potrivit Codului Muncii,posibilitatea ca fiecare cadru didactic sa participe la formarea profesionala obligatorie.
Cei 5 ani inseamna "2016"?2006 ?Este legala ca o norma juridica de forta inferioara legii sa dispuna pentru trecut?
Multumesc.
Este legal sa stabilesti un criteriu care se refera' la trecut'?...chiar daca iti depui dosarul de echivalare in 2015(probabil se refera la anul scolar) tot prinzi 1 an din 'trecut"
In ultimii 5 ani angajatorul nu a prins in buget sume pentru TOTI "perfectibilii'...daca ma perfectionez,desi nu e cazul meu, pe banii mei angajatorul e obligat sa imi achite perfectionarea obligatorie?...sau sa imi asigure in urmatorii 3 ani posibilitatea legala de a ma perfectiona pe banii lui...