avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala pe banii angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala pe banii angajatului

Intr-o Metodologie a celebrului Minister edu se afirma ca"

Art. 6. — (1) Absolvenții colegiilor universitare de institutori cu
diplomă de absolvire și absolvenții învățământului universitar de
scurtă durată cu diplomă de absolvire, încadrați în învățământul
preuniversitar, care nu îndeplinesc cumulativ cerințele prevăzute
la art. 3, au obligația de a dobândi diploma de licență în
specialitatea postului didactic/catedrei ocupat(e), în termen de
maximum 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii,
în cadrul programelor de studii universitare de licență și al
formelor de învățământ acreditate/autorizate să funcționeze
provizoriu.'...iar sanctiunea ar fi pierderea calitatii de "cadru didactic calificat'

Cine plateste indeplinirea conditiei prevazute la art. 6?...Angajatul? Este legal sa i se ceara angajatului dobandirea de noi competenta necesare "afacerii" angajatorului,dar cel care plateste sa fie angajatul?...Exista vreo prevedere legala/jurisprudenta aplicabila in acest caz?
Legea 1/2011
Art. 104. — (1) Finanțarea de bază asigură desfășurarea în
condiții normale a procesului de învățământ la nivel
preuniversitar, conform standardelor naționale.
2b) cheltuielile cu formarea continuă și evaluarea personalului;
Art. 245
6) Personalul didactic, precum și personalul de conducere,
de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar este
obligat să participe periodic la programe de formare continuă,
astfel încât să acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani,
considerat de la data promovării examenului de definitivare în
învățământ, minimum 90 de credite profesionale transferabile
Codul Muncii
Art. 194. [obligativitatea programelor de formare profesională]
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.
Art. 199. [pregătirea profesională din iniţiativa salariatului]
(1) În cazul în care salariatul este cel care are iniţiativa participării la o formă de pregătire profesională cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului, împreună cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
(2) Angajatorul va decide cu privire la cererea formulată de salariat potrivit alin. (1), în termen de 15 zile de la primirea solicitării. Totodată angajatorul va decide cu privire la condiţiile în care va permite salariatului participarea la forma de pregătire profesională, inclusiv dacă va suporta în totalitate sau în parte costul ocazionat de aceasta.

Ati intalnit asemenea solicitari?Sau sunt doar 'vise SF"?:)
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
arhontele, utilizator
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:17, 9 Decembrie 2011
Din cate stiu, nu exista jurisprudenta, dar nici vreun act normativ care sa oblige la perfectionare pe banii profesorilor nu am gasit. Caut si caut de vreo 2 ani, auzind ca exista totusi un ordin de ministru.
Nu-i obliga ministerul pe profesorii cu IP3 sa se perfectioneze pe banii lor?:)///Cam asa rezulta din "minunile legislative" pe care le tot scoate...am nevoie de la voi de compentena X,trebuie sa o obtineti in y ani.... perfectionati-va pentru mine dar nu pe banii mei...:)
Da, este o obligatie, ca toate cele o mie de obligatii ale profesorilor (daca elevul absenteaza 30 de zile, merg profesorii acasa la el, sa recupereze... sa nu cumva sa va ganditi la remuneratie, ore suplimentare, alea-alea!).
Aceasta prevedere mi se pare- pe de o parte - justificata (daca se cer studii masterale, mi se pare ok ca absolventii de IP3 sa ajunga cel putin la nivelul de licenta completa, dar prin echivalare sau an in completare, GRATIS). Pe de alta parte, acesti absolventi de IP3 au indeplinit conditiile legale impuse la data incadrarii lor in invatamant, deci - daca acum ai alte pretentii - nu-i obligi sa plateasca, ci-i obligi sa participe, pe banii tai. Adica: cine obliga, acela sa plateasca.
In ceea ce priveste anul de completare, este urmare a presiunii a profesorilor de la facultatile de stiinte ale educatiei pentru a nu se mai organiza astfel de cursuri, ci cursuri de licenta complete. Or, ai dreptul LA O SINGURA FACULTATE GRATUIT, restul, cate vrei, cu taxa. Asadar ... money, money, money, money
totul se reduce la lege...oare ce sanse ai intr un proces in care sa ceri deconatarea anului de completare?...care inseamna 3000 de lei...suma deloc de neglijat pentru un prof
Dupa parerea mea, anul de completare ar trebui sa fie gratuit, pentru ca face parte din ciclul de licenta. Deci, ma aflu la prima facultate, care a fost fara taxa (IP3 si-au incetat activitatea inainte de introducerea taxelor de scolarizare), nu trebuie sa platesc, fiind dreptul meu sa-mi finalizez studiile in acelasi regim in care le-am inceput.

Nu stiu ce sanse ar fi, dar nu cred ca ar fi imposibil, avand in vedere ca nimeni nu-mi garanteaza locul de munca, mi se aplica L1/2011, iar despre recuperarea investitiei, legea tace.
Pe de alta parte, prin angajator se intelege scoala, care primeste banii de la bugetul local... nu stiu ce sa zic, dar eu as risca un proces daca as fi in situatie... pana la urma, ce pierzi?

Alte discuții în legătură

Retroactivitate?....ministerul edu loveste din nou... arhontele arhontele METODOLOGIE privind echivalarea pe baza ECTS/SECT a învătământului universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau ... (vezi toată discuția)
Bună seara! am terminat un liceu teoretic, cu diploma de bacalaureat, ... Daniela Surpanu Daniela Surpanu Bună seara! Am terminat un liceu teoretic, cu diploma de bacalaureat, as avea vreo șansă să profesez în domeniul învățământului primar? (vezi toată discuția)
Studii academice post-universitare in nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare. edmond79 edmond79 Conform legii actuale a invatamantului unde se incadreaza studiile postuniversitare academice ? Sunt ele echivalente cu un master sau sunt in afara scalei. In ... (vezi toată discuția)