Conform legii actuale a invatamantului unde se incadreaza studiile postuniversitare academice ? Sunt ele echivalente cu un master sau sunt in afara scalei. In situatia in care la examenul pe un post sunt necesare studii de master, exista o prevedere legala care sa echivaleze aceste studii postuniversitare academice cu masteratul, sau, acum la multa vreme dupa ce am terminat aceasta forma de invatamant si credeam ca sunt posesor de diploma de master, de fapt e altceva. Va multumesc.
Sudiile postuniversitare nu sunt echivalente cu masterul.
Legea nr.1/2011
art.153
(1) Programele de studii universitare de master reprezintă al II-lea ciclu de studii universitare ......
art.156
Pot candida la programe de studii universitare de master absolvenţii cu diplomă de licenţă sau echivalentă.
art. 171
Programele postuniversitare sunt:
a) programe postdoctorale de cercetare avansată;
b) programe postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă.
c) programe postuniversitare de perfecţionare.
art.173
...
(5) Au dreptul să participe la studii postuniversitare absolvenţii care au cel puţin studii universitare cu diplomă de licenţă sau echivalentă.
(5^1) Au dreptul să participe la programe postuniversitare de perfecţionare absolvenţii care deţin diplomă de absolvire a învăţământului superior de scurtă durată sau diplomă de licenţă ori echivalentă.
In legatura cu topicul-problema mea:
Am absolvit curs formare psihoterapie la o Asociatie partic. acreditata Colegiul Psihologilor si am obtinut dreptul de practica psihoterapeut.
Fiind profesor, am dorit sa candidez ptr fct de profesor consilier scolar, dar, nu mi s-a acceptat candidatura spunandumi-se ca acest curs de formare nu este un curs postuniversitar (adica nu a fost urmat la o Universitate). El este postuniversitar prin prisma faptului ca am avut nevoie de licenta ptr. a-l urma. Deci, intrebarea este: cand legea spune cursuri/programe postuniversitare-de aprofundare, formare,...se refera doar la cele desf. intr-o Universitate sau si la alte Asociatii acreditate dar care includ prezenta unei licente?
Mulțumesc!