avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte de formare profesionala-adaugate ca acte ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte de formare profesionala-adaugate ca acte aditionale la CIM

Referitor la dreptul muncii si dreptul civil:
- unui angajat al unei societati i se impune de catre angajator participarea la un curs extern de formare profesionala in Ungaria de 3 zile si se incheie de catre parti un Contract de formare profesionala care se adauga ca si Act aditional la Contractul individual de munca
- in acest act aditional este inserata, de catre angajator, clauza de obligatie de plata a cursului sau a unei fractiuni din plata acestuia (depinde de posibila perioada in care acesta s-ar gandi sa plece din firma) de catre angajat, daca acesta isi va da demisia in urmatorii 3 ani de zile de la terminarea cursului respectiv
- conform art.195, din Legea 53/2003-Codul muncii, salariatii care au beneficiat de un curs de formare profesionala mai mare de 60 de zile nu pot avea initiativa incetarii Contracului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani
- acest angajat doreste sa isi depuna demisia dupa 1 an si 2/3 luni de la terminarea cursului - astfel el este obligat la plata unei fractiuni din valoarea cursului?Are legatura cumva si cu dreptul civil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 25 Mai 2011
Daca salariatul isi depune demisia in conditiile aratate de dv. el va fi obligat la suportarea cheltuielilor ocazionate de formarea sa profesionala proprotional cu perioada nelcurata stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca., corespunzator art. 195 alin. 3 din Codul muncii. Desigur ca are legatura si cu dreptul civil, acesta din urma fiind dreptul comun, iar raspunderea patrimoniala din dreptulu muncii nu este decit o aplicare a raspunderii civile contractuale raporturilor juridice de munca.
Multumesc foarte mult pt. raspuns:)
Chiar daca, conform art.195 alin. 1 din Codul muncii, angajatul ar fi trebuit sa participe la un curs de cel putin 60 zile ca sa fie obligat la plata cursului inainte de incetarea termenului de 3 ani? el a participat la un curs de doar 3 zile?Ce implicatii ar putea avea codul civil in aceasta problema?:(
Răspunderea patrimonială în dreptul muncii are ca temei contractul individual de muncă şi se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale.
Salariaţii care au încheiat acte adiţionale la contractul individual de muncă şi au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile, cu scoaterea integrală din activitate, dacă părăsesc unitatea din motive imputabile lor înainte de împlinirea unui termen de 3 ani de la data absolvirii cursurilor, sunt obligaţi să suporte cheltuielile ocazionate de aceasta, cu excepţia pensionarii lor, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă. In aceste conditii , salariatul poate fi tras la raspundere.




:)Multumesc pt. raspuns.
Deci nu poate sa-i impute salariatului plata contravalorii cursului proportional cu perioada nelucrata?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
Roxana Carstian, Consilier juridic
Am o problema asemanatoare.

Am facut un curs de 2 zile pt care trebuie am semnat ca voi sta 2 ani in companie sau voi plati integral cursul.
Am plecat intre timp de la compania respectiva, in acel moment ei "uitand" de clauza. Poate are importanta, ne-am despartit amiabil, prin incetarea contractului cu acordul partilor.

Problema este ca acum refuza sa imi dea adeverinta de vechime in munca pana nu platesc cursul.

Prima chestiune: este legala clauza aditionala? ; in contract ei fac referire la art. 195, care culmea pare ca ii contrazice (odata pt ca cursul nu e de peste 60 zilesi a doua oara pt. ca metoda de calcul a sumei de inapoiat nu e proportionala cu perioada ramasa neefectuata din angajament). Poate cineva sa confirme ca este invalida clauza din actul aditional?

A doua chestiune: pot sa imi iau adeverinta direct de la ITM? Sunt sigur ca daca as lua-o de acolo, nu m-ar mai deranja nimeni de la vechea firma cu plata banilor.

A treia chesiune: banii trebuiau inapoiati in 15zile de la inregistrarea preavizului. Tinand cont ca am plecat prin acordul partilor, se poate vorbi de preaviz?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Clauza formare profesionala george73 george73 Buna ziua, Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci ... (vezi toată discuția)
Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)