avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte de formare profesionala-adaugate ca acte ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte de formare profesionala-adaugate ca acte aditionale la CIM

Referitor la dreptul muncii si dreptul civil:
- unui angajat al unei societati i se impune de catre angajator participarea la un curs extern de formare profesionala in Ungaria de 3 zile si se incheie de catre parti un Contract de formare profesionala care se adauga ca si Act aditional la Contractul individual de munca
- in acest act aditional este inserata, de catre angajator, clauza de obligatie de plata a cursului sau a unei fractiuni din plata acestuia (depinde de posibila perioada in care acesta s-ar gandi sa plece din firma) de catre angajat, daca acesta isi va da demisia in urmatorii 3 ani de zile de la terminarea cursului respectiv
- conform art.195, din Legea 53/2003-Codul muncii, salariatii care au beneficiat de un curs de formare profesionala mai mare de 60 de zile nu pot avea initiativa incetarii Contracului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani
- acest angajat doreste sa isi depuna demisia dupa 1 an si 2/3 luni de la terminarea cursului - astfel el este obligat la plata unei fractiuni din valoarea cursului?Are legatura cumva si cu dreptul civil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 25 Mai 2011
Buna seara!

Daca nu mai sunt angajat, atunci Contractul individual de munca si-a incetat valabilitatea. De aici, ar rezulta faptul ca toate anexele la acest Contract sunt nule, neputandu-si prelungi efectele peste termenul CIM.

De ce aceasta interpretare a prevederilor unui Contract de pregatire profesionala, in care durata cursului este sub 60 de zile, fara scoaterea din productie, care duce la plata c/val cursurilor?

Daca nu mai exista contractul de baza, iar cel accesoriu nu prelungeste valabilitatea primului, atunci de ce trebuie sa platesc daca nu mai sunt angajat la cel care m-a trimis la cursuri si mi le-a platit?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
giocont, utilizator
Am o preblema asemanatoare cu cea discutata aici si sper sa ma ajute cineva in rezolvarea ei. Povestea este ca am incheiat un contract de formare profesionala cu societatea la care lucrez; nu am acest contract la mine, in schimb va pot spune conditiile contractului:
S-a efectuat un stagiu de pregatire de o saptamana. Eu am obligatia sa nu plec de la aceasta societate timp de un an. Valoarea trainingului precizata in contract este de 7200 RON. Contractul a fost incheiat in ianuarie.
Daca eu as vrea sa plec peste doua luni de zile ar trebui sa returnez 4200 RON.
Chestia este ca eu nu am facut acest training ci contractul a fost realizat pentru ca mi-au marit salariul si trebuiau sa fie siguri ca cel putin un an de zile nu plec de la ei.
Pot ei sa ma puna sa platesc, chiar daca nu au cum sa demonstreze ca au cheltuit 7200 ron la acest training?

AS DORI SA STIU DACA POT SA CONTEST IN JUDECATA ACEST CONTRACT!

Eu nu am tot salariul trecut pe cartea de munca, sunt inregistrat cu salariul minim pe economie. Chestia asta ma deranjeaza pentru ca nu au fost cinstiti de la inceput cu chestia asta. Nici nu ma angajam la ei daca stiam chestia asta de la inceput.

Vechimea la aceasta firma este de 2 ani in Iunie - in aceasti ani am mai benificiat de un training de o saptamana efectuat in strainatate. Si pentru acest training am avut un contract aditional la CIM pe timp de un an (martie 2010-martie 2011).
In 2010 in August toti amgajatii ne-am dat demisia pentru ca patronii au fost nevoiti sa infiinteze alta societate. Acea perioada de 1 an de zile nu trecuse - Intrebarea este daca patronii pot sa ma puna sa platesc acel training chiar daca ei au vrut schimbarea angajatilor de la o firma la alta. (INFORMATIV)
Daca nu ati facut training-ul , atunci nu au cum sa va puna sa platiti acei bani... pentru nereguli referitoare la incalcarea legislatiei muncii va puteti adresa ITM-ului si/sau Inspectie Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza formare profesionala george73 george73 Buna ziua, Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci ... (vezi toată discuția)
Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)