avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte de formare profesionala-adaugate ca acte ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte de formare profesionala-adaugate ca acte aditionale la CIM

Referitor la dreptul muncii si dreptul civil:
- unui angajat al unei societati i se impune de catre angajator participarea la un curs extern de formare profesionala in Ungaria de 3 zile si se incheie de catre parti un Contract de formare profesionala care se adauga ca si Act aditional la Contractul individual de munca
- in acest act aditional este inserata, de catre angajator, clauza de obligatie de plata a cursului sau a unei fractiuni din plata acestuia (depinde de posibila perioada in care acesta s-ar gandi sa plece din firma) de catre angajat, daca acesta isi va da demisia in urmatorii 3 ani de zile de la terminarea cursului respectiv
- conform art.195, din Legea 53/2003-Codul muncii, salariatii care au beneficiat de un curs de formare profesionala mai mare de 60 de zile nu pot avea initiativa incetarii Contracului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani
- acest angajat doreste sa isi depuna demisia dupa 1 an si 2/3 luni de la terminarea cursului - astfel el este obligat la plata unei fractiuni din valoarea cursului?Are legatura cumva si cu dreptul civil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 25 Mai 2011
Nu ati scris si care a fost vechimea dumneavoastra in firma.
Eu consider ca in cazul dumneavoastra tare aplicabilitate art 190 din codul muncii:
Art. 190. - (1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.


In conformitate cu art 40 alin 2 lit h), angajatorul are obligatia sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Daca va refuza eliberarea acelei adeverinte, adresati-va instantei de judecata. In acest caz, este vorba de un litigiu de munca; instanta competenta este tribunalul, iar actiunea este scutita de taxa de timbru si timbru judiciar.
Cum este formulata exact clauza?
Se face referire la modul in care inceteaza CIM? Poate la acordul partilor nu sunteti obligata se platiti contravaloarea cursului ( proportional cu timpul pe care nu l-ati mai stat in societate.

Multumesc mult amandurora pentru raspunsuri.

Pentru 2007_rozi:
nu aveam 2 ani de vechime la compania respectiva, deci nu intru sub incidenta articolului respectiv
cat despre dat in judecata, nu m-am interesat inca dar nu cred ca imi permit atat dpdv al timpului cat si al banilor

Pentru adelaida_07:
contractul stipuleaza "În temeiul art. 195 din Codul Muncii, Salariatul/salariata se obliga ca, pentru o perioada de 24 luni de la data finalizarii cursului/stagiului de formare profesionala, sa nu aiba initiativa incetarii contractului individual de munca incheiat cu Angajatorul."

E adevarat ca ne-am despartit prin acordul partilor, dar la initiativa mea.

Revin cu cateva intrabari:
Poate cineva sa sa explice "temeiul" art. 195, mai precis, ce se intampla cu situatiile de formare profesionala sub 60 zile care nu sunt prevazute aici?
Acordul partilor din initiativa salariatului obliga angajatul la plata cursurilor.
Este valabila clauza de formare profesionala chiar daca perioada este sub 60 zile.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
adelaida_07, utilizator
Pai si daca printr-un asemenea contract, angajatul se obliga sa plateasca angajatorului TOATE CHELTUIELILE PREVAZUTE pt. un curs de formare profesionala si totusi paraseste societatea din proprie initiativa, dar nu isi da demisia imedia dupa finalizarea cursurilor, ci la un an dupa acestea (prin contract obligandu-se sa ramana timp de 3 ani), cum ramane cu restituirea sumei? Este corecta formularea TOATE CHELTUIELILE PREVAZUTE sau trebuie sa restituie doar diferenta pentru perioada nelucrata efectiv? Inteleg ca trebuie sa restituie sumele, dar nu inteleg daca le restituie integral sau numai in parte?
...si inca un aspect: daca cursul de formare profesionala este de 3 zile, nu de 60 de zile, termenul de mentinere a raportuliror de munca de 3 ani este legal sau trebuie sa fie trecut un termen mai mic?
In speranta unui raspuns prompt, va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Clauza formare profesionala george73 george73 Buna ziua, Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci ... (vezi toată discuția)
Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)