avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buletin de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buletin de identitate

Am si eu nevoie de o informatie,daca ma poate ajuta cineva.Eu nu mai stau in Romania,am permisul de rezidenta in Germania si sunt in divort,divortul avand loc in Romania.Eu nu mai am cum sa merg in Romania acuma,am angajat avocat pentru divort,iar intrebarea mea este urmatoarea.In urma sentintei de divort,eu imi voi schimba numele,deci voi fi obligata sa imi schimb buletinul de identitate.Am vreo sansa sa fac acest lucru aici in Germania,sau trebuie neaparat sa ma intorc in tara pentru asta?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 20:14, 23 Octombrie 2011
trebuie sa va prezentati in Romania, :)

Revin si subliniez faptul ca Nu se poate face un act de identitate prin intermediul altei persoane...
o prima conditie ad validitatem este referitoare la fotografierea persoanei care doreste sa faca C.I. In acest caz doar sectia de politie care va emite C.I. poate face fotografia care trebuie sa reflecte realitatea asupra fizionomiei persoanei, ....nu se admit poze din afara, dat fiind faptul ca acestea pot fi trucate....
Nu are sens sa mai insist si asupra altor conditii....intrebati la sectia de politie si va dumiresc ei... ;)
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
sebastian-barbulescu, utilizator
Nu trebuie sa veniti in tara, puteti imputernici pe cineva sa depuna actele in numele dvs. si sa ridice CI.

Procura pentru cartea de identitate poate fi intocmita NUMAI la ambasada sau consulat este foarte important acest lucru. In cazul CI nu sunt valabile procurile apostilate.

Procura trebuie intocmita pe numele pe care il veti purta in urma divortului, deci sentinta de divort definitiva si irevocabila trebuie sa fie la dvs. cand mergeti la ambasada sau la consulat.

In procura sa fie specificat motivul pentru care solicitati schimbarea actului de identitate. in cazul dvs. Schimbare de nume.
Atentie, daca in urma divortului domiciliul dvs. nu va mai fi acelasi, atunci in procura trebuie scris la motive Schimbare de nume + schimbare de domiciliu.

Cel care se va prezenta la ghiseu in numele dvs. trebuie sa aiba:
 - Actul sau de identitate, original + copie
 - Actul dvs. de identitate
 - Certificatul de naştere, original + copie
 - Sentinţa de divort (cum am precizat, definitiva si irevocabila) original + copie
 - Actul cu care se face dovada spaţiului de locuit, original + copie
 - Chitanţă reprezentând contravaloarea cărţii de identitate - 7 lei
 - Timbru fiscal în valoare de 4 lei

Completare

Revin si eu si completez.

Motivul pentru care am precizat ca se face procura doar la ambasada sau consulat este acela ca procura are atasata o poza care are aplicat timbrul sec - acela va tine loc de prezenta utilizatoarei acolo. Nu am considerat ca e cazul sa intru chiar atat de mult in detalii, insa:

HOTÃRÂRE nr. 1375 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români

Art. 45
(1)În situaţia în care solicitantul actului de identitate se află temporar în străinătate, depunerea
cererii sau, după caz, înmânarea actului de identitate se poate face şi pe bază de procură specială obţinută de la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din statul respectiv.
(2)Procura trebuie să aibă aplicată fotografia solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al
misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv; la procură se ataşează o fotografie identică
cu cea care a fost aplicată pe aceasta.
(3)În cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care
aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea Cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/sau
ridicarea actului de identitate.
(4)Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) preluarea imaginii necesare în procesul de producere şi
eliberare a cărţii de identitate se realizează prin scanarea fotografiei ataşate la procura specială.

Si inca ceva: din 2006 serviciile de evidenta a persoanei se afla in subordinea primariilor.
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui - sunt in strainatate gaby_arianna gaby_arianna Cum procedez pentru schimbarea numelui dupa divort daca ma aflu in alta tarala munca? (vezi toată discuția)
Carte identitate expirata Elvi12 Elvi12 Cum pot depune cerere de eliberare a unei noi carti de identitate (prezenta este expirata) daca nu sunt in tara?Imi pot imputernici sotul?Imputernicirea este ... (vezi toată discuția)
S.o.s iazbuka iazbuka Ieri mi-au fost furat portofelul cu tot cu buletinul meu fiind singura mea carte de identitate, tin sa precizez ca sunt in olanda, ce as putea face sa pot ... (vezi toată discuția)