Sunt asociat intr-o firma cu un procent de 3%. Nu am luat dividente niciodata si nici nu m-am ocipat vreodata de firma respectiva.
Firmei i s-a deschis procedura insolventei din 2009. In toate documentele depuse la dosar de lichidator este trecut doar administratorul.
Pe 4 mai 2011 instanta dispune inchiderea procedurii falimentului si radierea debitorului, motiv pentru care este radiata la ORC in 07.07.2011.
AVAS parte in proces, face recurs in care solicita casarea sentintei civile date, continuarea procedurii insolventei si atragerea raspunderii fostilor administratori.
In recursul atasat citatiei care a ajuns la sediul firmei, solicita rraspunderea fostilor administratori, numindu-ma si pe mine administrator in conditiile in care eu nu am fost decat actionar cu 3%.
E posibil asa ceva?????
Ce trebuie sa fac????
Nu trebuie decat sa supuneti atentiei judecatorului sindic faptul ca dvs. nu aveati calitatea de administrator in societate, conform actului constitutiv si mentiunilor din cadrul Reg. com.
Oricum, cred ca recursul va fi respins.
Buna seara .
Art.138 din Legea nr.85/2006 prevede clar care sunt cazurile si persoanele la care se aplica acest articol de antrenarea raspunderii .
Printre aceste persoane nu figureaza si asociatii sau actionarii simpli ai firmei,daca nu indeplinesc si functii de conducere sau administrare in firma ,sau daca nu s-au implicat in fapt, in aducerea firmei in faliment prin actiuni contrare .intereselor firmei ,chiar daca nu sunt si administratori in drept .
Cu stima ,
Marius Bote .
"Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte: "
in conformitate cu art 138 citat anterior nu conteaza calitatea dvs in societate , important este daca ati savarsit una sau mai multe fapte din cele limitativ enumerate de legiuitor precum si daca acea fapta a cauzat la insolventa soc
Din cate inteleg nu este vorba de o cerere efectiva intemeiata pe art 138 ci de un recurs la sentinta de inchidere a procedurii . In acest caz recursul v-a fi respins deoarece nu are legatura inchiderea procedurii cu eventuala solutionarea a unei cereri intemeiata pe art 138, aceasta se poate judeca si dupa inchidere