avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... INREGISTRAREA UNUI CONTRACT DE INCHIRIERE GARSONIERA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

INREGISTRAREA UNUI CONTRACT DE INCHIRIERE GARSONIERA

Buna seara,
Daca exista un contract incheiat pe 6 luni, inregistrat la Adm Financiara, se plateste impozit, in fiecare luna chiriasul aduce suma stabilita in contract, proprietarul TREBUIE SA DEA CHITANTA PE BANII PRIMITI ? Daca se procedeaza astfel, va rog sa-mi spuneti chitanta se va elibera in dublu expl si poate fi de mana ? trebuie pastrata de proprietar si chirias ? ce va contine acea chitanta, exista model standard ori e o chitanta simpla ? ce se intampla dac nu s-a eliberat chitanta ? Daca se schimba chiriasul si contactul este inregistrat pe 6 luni si platit impozitul tot pe sase luni, intre timp intervine un alt chirias, ce fac ? mai merg la Finante cu urmatorul contract, ori ramane cel pentru care am platit pe 6 luni impozitul ?

VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS !
Cel mai recent răspuns: l_paun , utilizator 18:27, 3 Iulie 2013
1. Daca proprietarul este persoana fizica, nu trebuie sa elibereze chitanta chiriasului (nici nu ar avea de unde intrucat AFP nu elibereaza chitante proprietarilor). Proprietarul isi deschide un cont (de preferat inainte de incheierea contractului, pentru a putea fi mentionat in contract contul in care se va face plata chiriei) in care chiriasul va vira chiria la data scadenta (sau anticipat, depinde de intelegerea partilor);
2. Bineinteles ca in cazul in care incheiati contract cu un alt chirias va trebui sa mergeti sa-l inregistrati la AFP;
3. Privitor la impozit, fiind vorba de contracte distincte, veti regla la sfarsitul anului platile anticipate.
Da, proprietarul trebuie să elibereze o chitanţă, aceasta fiind actul care atestă plata sumei reprezentînd chiria pe luna respectivă.

Chitanţa va rămîne, bineînţeles, la chiriaş, ca dovadă a plăţii. Nu trebuie să fie în două exemplare, dar trebuie să conţină un minimum de elemente care să identifice persoana care a primit suma, persoana care a plătit, suma primită şi ce reprezintă ea, data şi locul plăţii, semnătura proprietarului (mă rog, locatorului).

Lipsa chitanţei echivalează cu imposibilitatea dovedirii de către chiriaş a achitării chiriei.

Dacă contractul încetează prin denunţarea închirierii de către chiriaş şi încheiaţi un nou contract de închiriere, mi se pare firesc să depuneţi acest contract la administraţia financiară şi în acelaşi timp să anunţaţi încetarea primului contract, urmînd ca reglementarea plăţii impozitului să fie realizată potrivit normelor fiscale. Altfel, riscaţi să fiţi acuzat de evaziune fiscală pentru nedeclararea noului contract.

Liviu S.Bordaş

Va multumesc foarte mult ptr operativitate, tot nu am inteles, eliberez chitanta ori nu ? AVN - SPUNE NU ! da, e vb., de pers fizica, ce se intampla daca nu se elibereza chitanta chiriasului dar contractul este inregistrat la finante si se plateste impozit ! Chiria se plateste lunar, nu exista deschis un cont fiindca chiriasii prefera sa vina cu banii personal, insa nici ei nu stiu cat vor locui, nu au platit nici garantie. Apropos - de garantie, se elibereaza la finalul contractului incheiat, chiar daca se mai distuge cate cvea ? Banuiesc ca trebuie specificat in contract despre garntie. POATE FI INREGISTRAT LA FINANTE ORICE CONTRACT incheiat intre doua persoane, fara a fi nevoie de REDACTARE LA BIROUL DE COPIAT ACTE ? Cel inregistrat este facut la un birou de copiat acte, scris cu masina de scris...si ma gandesc ca poate fi valabil si unul redactat la calcultaor si fara a fi nevoie de acea cheltuiala la birou de copiat acte, NU ? Ori e obligatoriu facut acolo ?
MULTUMESC TARE MULT PENTRU RASPUNS, SUNTETI OAMENI BUNI ! SUCCESE DEPLINE VA DORESC !

Cu mult respect,
Spiridus
spiridus a scris:

... tot nu am inteles, eliberez chitanta ori nu ?

Contractul depus la finante contine si valoarea chiriei lunare. Pe baza ei se calculeaza impozitul. Daca chiriasul va solicita avand indoieli asupra memoriei dvs., dati un inscris de mana prin care confirmati primirea banilor.

Daca aveti indoieli asupra platii regulate puteti stipula in contractul cu chiriasul ca plata chiriei se face in contul "Ţ" la banca "ª", operatiuni care pot fi dovedite si pot constitui probe in caz de litigii.

Chitante elibereaza doar persoanele fizice autorizate si ca proprietar care inchiriaya puteti deveni si chiar sunteti obligat sa deveniti daca detineti 5 sau mai multe spatii pe care le inchiriati.

Chiria se plateste lunar, nu exista deschis un cont fiindca chiriasii prefera sa vina cu banii personal,

Daca prefera sa vina personal ii luati si totul e in regula daca platesc. Daca nu platesc atunci lucrurile se mai complica.

...nu au platit nici garantie.

Nu ati cerut garantie dar la inchiriere ulterioara, puteti sa o faceti.

Apropos - de garantie, se elibereaza la finalul contractului incheiat, chiar daca se mai distuge cate cvea ?

Daca au distrus cate ceva e firesc sa platesca cat au distrus si nu toata garantia daca distrugerea e mai mica decat valoarea garantiei.

Banuiesc ca trebuie specificat in contract despre garntie.

Da, se specifica in contract daca doriti.

POATE FI INREGISTRAT LA FINANTE ORICE CONTRACT incheiat intre doua persoane, fara a fi nevoie de REDACTARE LA BIROUL DE COPIAT ACTE ? Cel inregistrat este facut la un birou de copiat acte, scris cu masina de scris...si ma gandesc ca poate fi valabil si unul redactat la calcultaor si fara a fi nevoie de acea cheltuiala la birou de copiat acte, NU ?

Puteti sa il redactati sau sa rugati pe cineva sa il redacteye la calculator si sa+l scoata la imprimanta. Va e mai usor si la schimbarea chiriasilor daca il salvati pe o discheta.

Ori e obligatoriu facut acolo ?

In localitatea in care locuiesc nu mai exista birou de copiat acte de multa vreme. Doar firme care executa tehnoredactari de documente.

Sa va fie cu spor viata, ca numai cine intreaba si cauta gaseste adevarul.

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Cum aţi putea dovedi plata unei datorii?

Evident, fie prin remiterea de către creditor a titlului care constată creanţa (ceea ce în cazul de faţă este imposibil), fie printr-o chitanţă.
Nu mă refer aici la chitanţă în sens de document înseriat, cu regim special, ci de inscrisul emanat de la creditor, act sub semnătură privată:

Subsemnatul ....... am primit azi .... suma de ........ reprezentînd .....

Asta ar fi o chitanţă. Juridic vorbind. În rest, dacă e să ne dăm cu părerea...

Liviu S.Bordaş

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Chirii mihaelasoltinschi mihaelasoltinschi Am inchiriat un apartament de doua camere la trei tineri proveniti din plasament avand varste cuprinse intre 21 si 22 de ani spunand ca sunt angajati. Am ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere Iness01 Iness01 Daca locuinta se afla in Bacau, contractul de inchiriere trebuie facut obligatoriu in Bacau sau se poate incheia si in Bucuresti? Se incheie la finante sau la ... (vezi toată discuția)
Probleme relatia chirias-proprietar ContSters44992 ContSters44992 O prietena de-a mea are mai nou probleme cu proprietarul. Ea sta in chirie intr-un apartament confort 2. Si-a platit chiria in fiecare luna in valoare de 300 ... (vezi toată discuția)