Un prieten are o situatie speciala la societatea unde lucreaza si m-a rugat sa-i dau un sfat. Situatia este urmatoarea: prietenul este angajat cu CIM la societatea X, insa, la cererea sefilor ierarhici, presteaza si pentru societatile Y si Z, considerate ca facand parte din acelasi grup de firme. Cu toate ca prietenul meu a solicitat sa fie retribuit si pentru activitatile prestate pentru Y si Z, bineinteles in baza unor contracte pe durata determinata, a primit un raspuns negativ, mai mult i s-a spus sa-si caute in alta parte si sa plece daca nu-i convine.
Intrucat nu m-am lovit deloc de spete pe dreptul muncii, ce am putut sa-l sfatuiesc a fost sa nu cumva sa-si dea demisia, intrucat angajatorul sau nu are ce sa-i faca daca el refuza sa presteze si pentru societatile Y si Z. Atata vreme cat nu are incheiate contracte cu celelalte societati, in baza carora va avea raporturi de munca si retributia aferenta, nu are nicio obligatie fata de cele doua societati. Mai mult, ceea ce face angajatorul este o incalcare a prevederilor legii, intrucat prestarea de munca nelegala este pedepsita drastic. Insa stiti foarte bine cum sunt facute presiuni in multinationale...
V-as ruga sa imi spuneti daca l-am sfatuit bine si ce mijloace de aparare ar avea la indemana daca angajatorul sau ar hotara sa il dea afara.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
exista o multitidine de mijloace sa fie concediat din firma unde activeaza - de exemplu va primi nspe' mii de sarcini si daca rateaza vreauna va fi sanctionat disciplinar ptr nerespectarea sarcinilor de serviciu.
in general, intr-o firma unde nu esti dorit cea mai buna solutie este sa iti cauti de lucru in alta parte. depinde de fiecare persoana in particular ce varianta alege.
Intr-adevar, sfatul dvs este bun .. nu are cum sa-l concedieze pe acel motiv ca nu munceste si pentru societatile cu care nu are incheiat un raport de munca.
O aparare in aceasta situatie ar fi sa solicite in scris de la angajator ca este obligat sa indeplineasca anumite atributii si pentru acele societati ...
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra, sper sa nu ajunga in situatia de a primi "n+1" sarcini...daca angajatorul vrea sa te dea afara, sigur o va face, indiferent daca este legal sau nu.
Eu l-as sfatui pe prietenul dvs. sa nu renunte la un loc de munca asa de usor. Eu cred ca ar fi bine sa mai astepte putin si apoi sa incerce sa discute cu angajatorul situatia sa.
Din pacate, prietenul meu a tot discutat cu angajatorul sau si i s-a spus de mai multe ori "Asta este situatia, daca nu-ti convine poti pleca". Mai mult, dupa ce l-a informat verbal pe angajator despre incalcarea legii si necesitatea incheierii contractelor prevazute de lege (cu societatile Y si Z), este supus la presiuni zilnice incredibile, i se dau o groaza de sarcini de executat, bineinteles pentru cele 3 firme, iar omul practic nu mai poate face fata, mai ales ca este singur pe postul sau. Mi-a spus ca nu-si va da demisia, insa nu stie cat va rezista din punct de vedere fizic si psihic, practic aceasta este tactica angajatorului de a scapa de angajatii incomozi (cei care isi cer drepturile). Credeti ca ar fi utila o notificare scrisa catre angajatorul sau, prin care sa aduca la cunostiinta faptul ca este incadrat la firma X, insa presteaza si pentru societatile Y si Z, fara a avea un contract incheiat, desi a informat societatile despre acest aspect, iar in urma acestei situatii este pus in imposibilitatea fizica de a-si indeplini sarcinile conform fisei postului. Si sa ceara fie intrarea in legalitate, fie degrevarea sa de sarcinile suplimentare aferente societatilor Y si Z.
Nu stiu sigur daca va avea succes cu aceasta notificare, astept si raspunsul dumneavoastra.