Buna ziua tuturor,
Sunt un tatic ce urmeaza sa incheie concediul paternal in curand. Am anuntat anagjatorul in legatura cu acest lucru si dupa o perioada mi s-a spus ca planul este urmatorul: imi va face reincadrarea dupa care ma va scoate in somaj pe motiv ca a "externalizat" postul respectiv si in momentul de fata plateste unei alte firme pentru serviciul respectiv si nu mai are nevoie de angajat pe acel post.
Va rog mult sa imi spuneti daca, din punct de vedere legal, are acest drept de a ma concedia imediat dupa reincadrare la revenirea din concediul paternal?
De asemenea, contractul meu de munca a fost suspendat pe aceasta perioada de 2 ani. Este acest lucru legal?
Am incheiat doar un contract individual, este o firma mica cu doar 5 angajati.
Problema pare mai complicata. Patronul detine mai multe firme. A redus activitatea firmei pe care lucram eu, inclusiv postul meu si a angajat o persoana care face acelasi lucru pe care-l faceam eu doar ca pe una din celelalte firme. Am aflat ulterior acest lucru. Motivul cu "externalizarea" postului era, de fapt, un pretext iar asa-zisa firma din afara careia ii plateste pentru acest serviciu este cealalta firma a sa. Ce responsabilitate mai are in acest caz? Se considera postul desfiintat sau, fiindca l-a "transferat" celeilalte firme care-i apartine tot lui, este obligat sa ma reincadreze pe acel post?
Sunt intr-o "ceata" totala si apreciez orice mana de ajutor.
Multumesc.
Intr-adevar contractul individual de munca se suspenda pe perioada concediului paternal, este perfect legal, insa persoana angajata in locul dvs. nu poati fi incadrata decat in baza unui contract pe perioada determinata, deci la sfarsitul concediului dvs. postul va apartine.
Mai incurcat este faptul ca angajatorul a facut acest artificiu, insa cu toate acestea dc noul angajat are aceleasi atributii, incadrare potrivit C.O.R ca dvs puteti sa-l actionati in instanta, desi sinceri sa fim castig de cauza chiar daca aveti, angajatorul v-ar face numai probleme ulterior si in scurt veti fi dvs. cel care va renunta fiind intr-un loc unde nu mai este dorit.
Aceasta nu tr sa va determine sa renuntati la lupta deoarece lipsa noastra de interes este incurajarea pe care le-o dam multora dintre angajatori.
Bafta in decizia ope care o veti lua!
Stimate domn,
dvs. aveti contract individual de munca (C.I.M) numai cu firma (X). In acest sens, chiar daca administratorul firmei (X) mai are si alte firme( Y,Z), acesta nu are fata de dvs nicio obligatie....... fiindca..... dvs. ati incheiet C.I.M. cu firma (X), or, firma (X) a desfiintat postul si, in atare conditii, masura este legala si nu veti putea obtine nicio hotarare care sa va demonstreze contrariul.
Ganditi-va ca patronul ar avea o singura firma...... si ar desfiinta un post...... ar fi obligat patronul sa-l ia pe acel angajat (al carui post a fost desfiintat) la el acasa? ar fi obligat sa-i ofere un loc de munca? Eu consider ca nu si, cu riscul de a ma repeta, va spun ca dvs. ati incheiat contract de munca cu firma X ..... nu cu patronu' ......si nici cu firmele Y,Z.... sau cate-or mai fi!
In consecinta, incercati sa verificati daca desfiintarea postului s-a facut cu acte in regula... si... in cazul in care descoperiti vreo chichita.... nu ezitati sa formulati contestatie la decizia prin care ati fost incunostiintat despre desfiintarea postului, insa, atentie marita........ formulati contestatia impotriva deciziei emisa de angajator (firma X) si nu impotriva deciziei emise de administratorul/directorul firmei X sau... Y,Z,K....
Inca ceva...... consider ca angajatorul trebuia sa va ofere un alt post in cadrul firmei .... asta si in cazul in care cel pe care-l ocupati dvs. a fost desfiintat!
Alte discuții în legătură
Concediere
Doina Dayeh
firma unde lucrez si a inchis depozitul din Bucuresti,in urma acestui fapt am ramas fara loc de munca mi s a acordat 1 luna salariu nelucrind urmind sa mi ... (vezi toată discuția)