De exemplu: Firma X(din strainantate) infiinteaza in Romania firma Y, SRL, in cadrul careia detine 90%. Restul este detinut de persoana Z.
Persoana P a fost data afara din firma Y (cea din Romania). Poate sa dea in judecata firma X (cea din strainatate) pentru concediere abuziva? Daca da, poate sa o faca in Romania sau trebuie sa se duca in tara de unde este firma? Sau trebuie sa se indrepte impotriva firmei Y(cea din Romania)?
Mai departe, in cazul unui raspuns favorabil din partea justitiei, poate sa ceara repunerea in functie doar in cadrul firmei Y sau poate sa ceara si in cadrul altei firme din grup?
Persoana concediata va actiona in judecata firma de la care a fost concediata. In acest caz firma Y.
Nu conteaza ca actionarul majoritar este alta firma. Nu poate da in judecata firma X ptr ca nu la aceasta a fost angajat.
Litigiul de munca se va deschide la tribunalul de pe raza de domiciliu a persoanei P. Fiind litigiu de munca este scutit de taxe.
IN cazul in care persoana P va castiga procesul ea poate solicita, si instanta poate decide, reincadrarea pe functie. Dar aceasta reincadrare se poate face NUMAI in cadrul firmei Y, acolo unde a fost angajat, pe functia pe care a fost angajat.
Alta firma din grup nu are nici o legatura cu salariatul.
Multumesc de raspunsul prompt.
Situatia mai are un aspect: persoana P a avut contract si cu firma X (din strainatate), desfasurand activitatea in tara, contract care s-a terminat destul de ex abrupto. Da in judecata aici sau in tara din care este firma?