avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... extindere ipoteca prin accesiune-art. 2.355 NCC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

extindere ipoteca prin accesiune-art. 2.355 NCC

Poate fi considerata accesiune in temeiul art. 2355 din NCC alipirea a doua terenuri apartinand aceluiasi proprietar? Dilema mea apare in masura in care art. 567 NCC care defineste accesiunea, face referire la "modalitatea dobandirii dreptului de proprietate", ori in speta, nu este vorba de dobandirea dreptului de proprietate ci de extinderea sau nu a ipotecii si asupra celui de-al doilea teren.

Mai exact, am situatia in care proprietarul unui teren, care este ipotecat, avand ipoteca de rang I, doreste, printr-un act de alipire, sa alipeasca terenului initial si terenul aflat langa acesta (tot in proprietatea sa).
In temeiul art. sus amintit, i se va pune automat ipoteca si pe acest teren in temeiul extinderii ipotecii si pe bunurile apilite, accesorii etc. sau trebuie incheiat un nou contract de ipoteca si pt/ al doilea teren?Ce rang va avea?Care este procedura?
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
babysee, utilizator
Cel mai recent răspuns: babysee , utilizator 11:38, 28 Noiembrie 2011
se face alt contract de ipoteca.. e vorba de 2 imobile diferite... accesiunea e altceva
Conform Legea privind cadastrul si publicitatea imobiliara,
Art. 42. - (1) Imobilul inscris in cartea funciara se poate modifica prin alipiri, dezlipiri sau prin marirea sau micsorarea intinderii acestuia.
(2) Imobilul se modifica prin dezlipiri, daca se desparte o parcela de un imobil. Dezlipirea unui imobil sau a unei parti dintr-un imobil se face impreuna cu sarcinile care greveaza imobilul. Imobilul grevat cu sarcini nu poate fi alipit la un alt imobil, ci va forma, in caz de dezlipire, un imobil separat

Probabil singura pozibilitatea e sa fie de acord creditorul garantat pentru a modifica ipoteca, pentru ca acest drept real sa se extinga si sa se formez -marind credit sau nu- cu noul imobil format din alipire.
conf art 879 ncc se pot face alipiri avand ca obiect imobile grevate cu sarcini insa cu acordul titularilor acelor sarcini...cu acordul creditorului se face alipirea si ipoteca va greva intreg bunul in totalitate...insa as sugera si incheierea unui act aditional la contractul de ipoteca in care sa specific noile date cadastrale care eventual poate fi notat incf fara o noua intabulare de ipoteca...

da, creditorul isi da acordul pt. aceasta operatiune iar suma creditului ramane aceeasi intrucat este acoperitoare.
cred ca incheierea unui act aditional la contractul de ipoteca este cea mai buna varianta mai ales ca se schimba nr. cadastral, totusi, art. 2.355 NCC pare sa spuna altceva...

Art. 2355
Extinderea ipotecii prin accesiune

(1) Ipoteca se extinde asupra bunurilor care se unesc prin accesiune cu bunul grevat.

(2) Ipoteca mobiliară se menţine asupra bunului rezultat din transformarea bunului grevat şi se strămută asupra celui creat prin contopirea sau unirea bunului grevat cu alte bunuri. Cel care dobândeşte prin accesiune bunul astfel creat este ţinut de ipotecă.


Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
babysee, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare pamant lorelena1306 lorelena1306 Buna ziua, Am un teren de 5000mp pe care doresc sa-l impart in bucati de 500mp si apoi sa-l vand. Ce etape sunt necesare pentru acest demers? Multumesc (vezi toată discuția)
Alipire terenuri cu 2 proprietari diferiti dragosmircea dragosmircea Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce acte sunt necesare pentru alipirea a 2 terenuri intravilane alaturate cu 2 proprietari diferiti. Mentionez ca am vorbit ... (vezi toată discuția)
Apartament duplex cu numar cadastral pe fiecare etaj - proprietati diferite? PAlexx PAlexx Apartament duplex cu numar cadastral pe fiecare etaj - banca zice ca necesita alipire? Altfel, etajele sunt tratate ca doua proprietati diferite. Pe ... (vezi toată discuția)