avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata la Asociatia de Propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata la Asociatia de Propietari

Buna ziua, e legal ca Asociatia de Propietari de care apartinem sa ne spuna cat avem de platit fara o factura in prealabil, mentionez ca se taie chitanta pe suma respectiva dar eu sunt curios, stiind ca cumva trebuie demonstrate sumele respective printr-o factura. La A.P. noi platim doar femeia care face curat in bloc si lumina de pe casa scarii. Am rugat sa mi se trimita o factura fiindca cele mai multe plati le fac prin centru de plati electronic, iar de foarte multe ori uit sa platesc asociata, si ma trezesc cu penalizari. Mai mentionez ca nici macar nu stiu scadenta platii, si cum de am fost trecute 4 persoane, cand noi stam 2 in apartament, si acum la ei mi-ar trebui semnatura de la toti vecinii ca sa se modifice in registrul lor numarul de persoane, care iar cred ca nu e legal dar nici nu stiu cum se procedeaza sa le zic ca nu trebuie sa platesc pentru celelalte 2 persoane fictive, si totusi nu vreau nici sa ma trezesc actionat in judecata daca ei au dreptate sa nu imi dea factura.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:59, 25 Octombrie 2011
Da, asociatiile nu dau factura, doar chitanta de plata a intretinerii.. Iar in privinta numarului de persoane trecute in apartament, faceti cerere la presedintele asociatiei, in scris, si insistati sa va dea nr de inregistrare la respectiva cerere...Daca si luna urmatoare cererii mai sunteti trecute tot 4 persoane la intretinere, ii puteti da in judecata
Nu e nevoie sa va trimita factura, afiseaza la vizier lunar lista cu sumele de plata pe fiecare apartament si fiecare merge sa-si plateasca la caserie sau in cont bancar.
Problema cu numarul de persoane, la dumneavostra da, e curios. Daca stati 2 de ce platiti pentru 4? Pare ca cei de la administratie sunt "rupti" de realitatea din blocul respectiv?
nu, ideea e ca femeia care face curat in bloc, angajata a asociatiei, o vede cam mereu pe sora mea venind pe la noi cu baiatul ei de 3 ani si din cate am inteles, ea a banuit ca sta aici, spunand la administatorul sef care nu stim cine e din simplul motiv ca adunarile si restul se fac pe hartie doar... iar sora e maritata si la casa ei, iar aici trece ca sta ft mult de vorba cu sotia. Iar in rest, asociatia noastra stie numai sa ia bani, cu orice ocazie a trebuit ceva in bloc, a lasat pe fiecare sa isi faca pentru el, spunand ca nu e competenta lor decat plata la energie de la bloc si femeia de la curatenie, care cred ca are salar de 50 milioane pe luna , lei vechi, vazand ca lunar se plateste in blocul nostru cam 17 lei de persoana x 24 apartamente x cel putin 2 locatari pe apartament. Si din cate stiu, A.P de la noi are in subordine cam 15 blocuri. Si mai mentionez ca la noi becul de pe casa scarii se arde la 3-4 zile, acesta fiind schimbat doar de noi sau de vecina de alaturi. Ar mai fi multe de zis, dar maine cand ma duc fara cererea semnata de vecini, cum miau zis ei, sa fiu cu temele facute, sa stiu ce sa le zic daca nu scad nici acum pe cee 2 persoane fictive.
Din nemultumirile si nedumeririle de mai sus se vede o ruptura intre asociatie si proprietar nefireasca. Asociatia de proprietari este a proprietarilor. Proprietarii trebuie sa se intereseze de problemele asociatiei, sa cunoasca un pic legislatia, sa se implice in conducerea si luarea deciziilor, sa participe la adunarile generale, sa candideze ca membru in comitet, presedinte, cenzor... Si-asa ar rezolva probleme si ar fi informat, eliminand suspiciunile.
Un proprietar care cumpara un apartament trebuie, conform legii, sa depuna la asociatie copie a acutului de proprietate si sa declare numarul de persoane cu ceva date personale pentru consemnarea acestora in cartea de imobil si pentru luarea in calcul la intretinere.
Ati facut acest lucru? Poate-l faceti acum si reglati cu aceasta ocazie si numarul de persoane.
Apoi citind legea 230/2007 si HG 1588/2007 aflati ca salariile intr-o asociatie se repartizeaza pe cota indiviza (suprafata utila) si nu pe numar de persoane. Apoi socoteala cu o femeie care face curatenie la 15 blocuri si castiga mai mult decat presedintele Romaniei este doar fabulatie. Nu poate un om sa faca fata la mai ult de 7-8 scari de bloc daca face intradevar curatenie si nu trece fluierand pe acolo. Pe de alta parte pot fi asociatii cu 50 de blocuri dar asta nu inseamna ca aceeasi femeie de serviciu este angajata pentru toate.
Noi am avut pana anul trecut doua femei de serviciu la trei scari. Amandoua faceau treaba zilnic, se ajutau si in medie lucrau cate 2 ore pe zi 5 zile pe saptamana. Acum avem contract cu o firma de curatenie care trimite zilnic tot doua femei, cateodata si-un barbat care muncesc pe cele 3 scari cam tot 2 ore zilnic 5 zile pe saptamana.
Multumesc pentru raspuns... Ce e adevarat, o ruptura cu ghilimelele de rigoare exista. Apartamentul nu este cumparat, este mostenit de la tatal meu, care nu il folosise cativa ani, si nu mai era trecut la asociatie, pe cand noi, cand l-am renovat am tot cautat pe cineva la ei sa ne trecem cu nr de pers., dar ba ca sunt pe teren, ba era inchis, diverse, si clar, nu am avut pe cine gasi timp de 2-3 luni, culmea, ca acum ii gasesc mereu dar le repet mereu ca eu nu am semnat nimic, si nici nu am declarat vreun nr. de persoane fiindca nu i-am gasit, iar ei imi raspund ca daca s-a aflat ca se fac renovari la apartament au pus ei in registrul lor , nu stiu care e ala, si din spusele vecinilor care ne-au vazut ca renovam, un numar aproximativ de persoane si ca e OK asa, fara sa fiu nevoit sa fac vreun contract. Femeia de servici la noi, matura o data la 3 zile blocul si spala 1 data pe saptamana si, chiar are de facut curatenie in felul asta in 15 blocuri, din ce se mai lauda ea, cel putin pe hartie, ganditi-va ca la blocul nostru intr-o ora maxim si exagerat a terminat, la program de 7 ore, am calculat cam 5 blocuri pe zi, la o rotatie de 3 zile la maturat sunt 15 blocuri. Ce-i drept, pare sa faca treaba buna, iar la noi blocul e cu 3 etaje. Si in general, nu prea are ce sa faca ca nu face nimeni mizerie, si daca se arunca ceva pe jos de catre cineva, tot se gaseste un vecin sa ridice de jos si sa arunce la cos. Ceea ce vreau totusi sa subliniez in incheiere, ca era spus mai mult in gluma ca daca scadem banii pe o factura de curent la un bloc, care la mine unde merg computere non stop, tv, si alte electrocasnice si nu depaseste 350 ron pe luna, banuiesc ca nici la ei la 4-5 becuri aprinse numai noaptea, de 35 w fiecare, nu depaseste 350 ron, atunci inseamna ca restul de la 17 lei pe locatar ori 24 apartamente x 15 blocuri de care stiu eu numai la sociatia asta... ramane pe undeva pe la femeia de servici :))... clar si evident, se imparte la asociatie, cota indiviza, numar de persoane, habar nu am, dar nu sunt singurul din bloc care fabuleaza, gandindu-se unde se duc banii, mai ales ca nu se primesc niciodata explicatii clare la astfel de intrebari ...

Alte discuții în legătură

Femei de serviciu maduta79 maduta79 intr o asociatie cu mai multe scari de bloc , s a gasit o scara care nu mai doreste femei de serviciu , au venit cu un tabel semnat pri care cere eliminarea ... (vezi toată discuția)
Retragere din asociatie de proprietari gogulet gogulet Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Ce trebuie sa fac ,sa ma pot retrage din asociatia de proprietari de unde locuiesc.?Am contracte individuale la ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari - curatenia in bloc Ciubotariu_Marcel Ciubotariu_Marcel M-am mutat de curand la un bloc de locuinte ANL in Salaj. Cum e si normal, s-a discutat despre modul de intretinere a curateniei pe casa scarii. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)