Buna ziua, am si eu o mica mare problema. Eu, in calitate de promitent cumparator, am cumparat o casa al carei teren necesita dezmembrarea, fiind un teren comun altor 2 case. Promitentii vanzatorii sunt cei care se ocupa de aceasta dezmembrare, dupa cum era scris in antecontract. Mentionez ca se implinesc aproape 5 ani de la semnarea primului antecontract, de atunci semnand in fiecare an prelungirea acestuia, pe motiv ca vanzatorii nu au reusit sa faca aceasta dezmembrare, pentru ca nu tine de ei, ci pentru ca sistemul este asa cum este. La semnarea primului antecontract, am achitat aprox. 2/3 din suma totala, restul urmand sa fie achitat la finalizare, cand vom primi contractul de vanzare-cumparare. In CF-ul acestui imobil este stipulata o suprafata totala de aproximativ 500mp, insa dupa ce au venit cei de la primarie, reiese ca acesti vanzatori si-au tras un gard "dupa ochi", terenul nostru avand cu aproximativ 40mp mai putin decat este trecut in antecontract si in cf-ul imobilului. Ei spun ca nu vor sa mute gardul, pentru ca suprafata pe care au trecut-o in antecontract, este o suprafata "in mare", ca sa-i citez, si nu cea exacta.
Acum urmeaza sa vina cu contractul final, deoarece, zic ei, ar fi gata procesul cu dezmembrarea terenului. Ce solutii am? Sunt obligat sa semnez asa contractul sau este dreptul meu sa-mi cer si acei 40mp pt care eu ar trebui sa platesc, dar de fapt sa nu-i am.
La notar unde se vor semna actele pentru vanzare, baza va fi cadastrul-care arata suprafata exacta a terenului.Calculati pretul astfel:-daca pentru 500 mp trebuia sa platesc suma X pt 400mp trebuie sa platesc suma Y,calculata proportional.
Daca nu va intelegeti va trebui sa apleti la instanta de judecata pe baza antecontractului sa vi se emita in baza unei actiuni in constatare o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare si in cadrul acestui proces se va face o expertiza care va arata exact suprafata si atunci sunteti indreptatit sa cereti reducerea de pret.
Multumesc pentru raspuns. Dar asta ar insemna ca eu sa mai achit niste cheltuieli de judecata, care s-ar putea din nou intinde pe o perioada de... cine stie cat, urmand ca pana la urma sa ma coste mai mult asa decat plata integrala. Gresesc cumva sau chiar asa de tampite sunt legile astea in tara asta, tara nimanui??? Adica eu, care am dreptate, sa fiu nevoit sa mai scot bani de la mine din buzunar, doar pentru ca cel care vinde nu doreste sa respecte ceea ce scrie negru pe alb, extraordinar.
Nu sunteti obligat sa semnati contractul – daca e mai putin teren - dar care ar fi urmarile daca nu semnati? Va trebui sa recuperati niste bani (si tot numai prin instanta puteti) Cum a scris si nicolae_dana: platiti diferenta, mai putin pentru acei 40 mp, daca nu doriti sa mergeti in instanta (si e de inteles) sau daca chiar se incapataneaza sa nu accepte ceea ce scrie in antecontract.
Chiar daca scrie negru pe alb, cum va imaginati ca s-ar putea rezolva situatia fara sa apelati la o institutie a statului? Cine sa-i forteze pe promitentii vanzatori sa respecte acel antecontract?
E neplacut ca aveti aceste probleme dar nu legea e “vinovata”
Respectivii vanzatori au ridicat gardul aiurea: nu e legea “vinovata”, ci oamenii aceia care nu vor sa inteleaga ca ceea ce scrie in antecontract e “sfant”. Legea va protejeaza, in sensul ca aveti posibilitatea sa obtineti in instanta acest drept de a fi proprietar pe suprafata de teren mentionata in antecontract – daca nu va intelegeti cu vanzatorii. Refuzand sa mergeti in instanta statul nu isi poate exercita autoritatea pentru ca nu-i solicitati aceasta.
Chemandu-i in judecata veti plati anumite taxe dar acesti bani ii puteti pretinde de la parati, ca fiind cheltuieli de judecata.
Asadar, nu cred ca legile sunt chiar tampite – nu toate :)
Revin, am lipsit cateva zile si nu am apucat sa mai adresez o intrebare. Ceea ce ma nelamureste este daca, in caz ca nu se mai face o prelungire de antecontract, pentru ca eu sunt indreptatit sa nu accept asta din cauza lipsei de teren, ei ar putea sa ma actioneze in judecata pentru ca refuz semnarea contractului?
Sau se face automat o prelungire a acestui contract in cazul in care nu ma pot prezenta pana la termenul stabilit?
Mentionez faptul ca sunt plecat din tara si nu voi putea reveni decat pentru o perioada de 2 zile, si nu stiu daca ei vor accepta sa mute gardul si sa faca toate demersurile cu masuratori pana in perioada cand voi reveni in tara. Motiv pentru care probabil nu voi avea ce sa semnez si voi fi nevoit sa plec din nou. Tocmai de asta intreb daca ei ma pot actiona in judecata, in caz ca nu ne intelegem pana la acea data, deoarece eu nu am timp pentru a recurge la instanta.
Pe scurt, ca poate nu m-am facut prea inteles in mesajul de mai sus, in cazul in care expira actualul antecontract si nu se reuseste prelungirea acestuia, din simplul motiv ca eu as fi indreptatit sa nu semnez contractul si totodata nu as fi in tara, ei au ceva drepturi pentru a actiona legal?