avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intabulare drept de proprietate bun comun
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intabulare drept de proprietate bun comun

Buna ziua!
Am incheiat dupa 1 octombrie un contract de vanzare cumparare imobil autentificat notarial.
Eu cu sotul suntem cumparatorii.
Notarul s-a exprimat in act : Subsemnatul vanzator X declar ca sunt proprietarul intregului imobil situat in loc...., dobandit prin intretinere bun propriu si prin mostenire bun propriu si vand intregul imobil descris, cumparatorilor Y si sotia Z, ca bun propriu.
In alt paragraf: Noi, partile consimtim si solicitam intabularea in CF a dreptului de proprietate asupra intregului imobil descris, pe numele cumparatorilor Y si sotia Z, ca bun comun....
In alt paragraf: Subsemnatii cumparatori declaram ca am preluat cu ziua de azi, in deplina posesie si proprietate intreg imobilul descris , ca bun comun,...
In urma depunerii de catre notar a cererii si a documentelor pt. intabulare, la CF, dna registrator emite un referat de completare prin care solicita emiterea de catre notar a unei incheieri de indreptare a erorii materiale strecurate in cuprinsul actului cu privire la regimul comunitatii conform prevederilor noului Cod Civil.
Notarul sustine ca el are dreptate si refuza ( la solicitarea cumparatorilor) sa emita incheierea de indreptare.
Eu personal interpretez primul paragraf citat cum ca vanzatorul vinde intreg imobilul ca bun propriu al sau, cumparatorilor Y si Z, si nicidecum ca vinde cumparatorilor bunul ca bun propriu al acestora.
Problema este insa ca vanzatorul este plecat in alta tara si, din cate stiu eu, indrepatrea erorii se face pe toate actele originale emise de notar.
Cum sa iesim din aceasta situatie? Ce parere aveti de interpretarea celor 3 paragrafe: se bat cap in cap primul cu celelalte doua?
Cel mai recent răspuns: sandina29 , utilizator 12:59, 26 Octombrie 2011
Da, sunt de acord cu registratorul care a dat respectivul referat de completare (sau, mai corect, cu asistentul/registrator care l-a semnat). Este obligatoriu ca in actele translative de proprietate sa se faca aceasta mentiune privitoare la regimul comunitatii de bunuri conform noului Cod civil. Daca vorbeam de un act incheiat inainte de 01.10.2011, notarul avea tot dreptul sa refuze, dar acum nu.
Cat despre paragraful unu: "ca bun propriu" - se refera la modul de dobandire de catre vanzator a bunului, respectiv prin intretinere si mostenire, iar paragraful doi: "ca bun comun" - se refera la faptul ca dvs. si sotul dobanditi dreptul de proprietate asupra imobilului in devalmasie (proprietatea devalmasa este specifica sotilor).
Unde scrie in noul Cod Civil prevederea cu caracter obligatoriu de a face mentiune privitoare la regimul comunitatii?
Asa cum inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil se facea vorbire in cuprinsul actului de art. 30 sau 31 din Codul Civil, si acum se mentioneaza in cuprinsul contractelor de vanzare-cumparare daca persoanele cumparatoare sunt soti si se specifica faptul ca dobandirea se face in timpul comunitatii legale de bunuri, conform art. 339 din Noul Cod Civil.
Probabil este vorba de art. 30 si 31 din codul familiei, insa in noul cod civil se spune ca exista prezumtia de bun comun a celor dobandite in timpul casatoriei. Ori daca notarul a constatat calitatea de soti a cumparatorilor, nu vad de ce ar trebui facuta mentiunea expresa in contractul de VC cum ca dobandirea se face in timpul comunitatii legale de bunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune avocatgroman avocatgroman buna seara, x si y cumpara in timpul concubinajului un imobil, dar numai x este trecut pe act. la 3 luni de la achizitie x si y se casatoresc. un an mai ... (vezi toată discuția)
Art. 317 - independența patrimonialã a soților ContSters4579 ContSters4579 Art. 317 Independenţa patrimonială a soţilor (1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie[b] orice acte juridice cu celălalt ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare - cumparare pincguinul pincguinul Buna ziua, Acum cativa ani in urma parintii au hotarat sa vanda casa si terenul aferent celor doi fii, unul casatorit celalalt necasatorit. Contractul de ... (vezi toată discuția)