avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare - cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare - cumparare

Buna ziua,

Acum cativa ani in urma parintii au hotarat sa vanda casa si terenul aferent celor doi fii, unul casatorit celalalt necasatorit.
Contractul de vanzare cumparare contine urmatoarele paragrafe :
1) Subsemnatii... declaram ca vindem fiilor X si Y casatorit cu Z ;
2) Eu Y , am luat cunostiinta de art 30 din codul Familiei si stiu ca drpetul indiviz de 1/2 din imobilul cumparat devine bun comun cu Z.
Parintii decedeaza in perioada urmatoare, iar Y doreste sa vanda si partea sa lui X.
In momentul vanzarii cumpararii trebuie sa fie de fata si Z cu toate ca prima data nu a fost ?; sau trebuie vreun act , acord ?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 13:24, 20 Octombrie 2012
cota indiviza de 1/2 din bunul cumparat a devenit bun comun pentru Y si Z. Fiind vorba de un act de dispozitie, prezumtia de mandat tacit nu se aplica, astfel ca este necesar ca ambii soti sa vanda bunul.
pincguinul a scris:

In momentul vanzarii cumpararii trebuie sa fie de fata si Z cu toate ca prima data nu a fost ?; sau trebuie vreun act , acord ?

Nu trebuie neapărat să fie de faţă. Poate da soţului o procură.

Ceea ce trebuie subliniat este faptul că e nevoie de acordul expres al soţiei. Fără acordul ei, soţul nu poate înstrăina.

Dacă soţia se opune, fratele soţului ei poate introduce o cerere de partaj, solicitînd atribuirea imobilului contra unei sulte.

Chiar aşa, de ce nu încheie un act de partaj în locul celui de v/c? Ar ieşi mai ieftin.
buna ziua o intrebare va rog ce acte trebuie sa mi dea notarul dupa ce am facut un contract de vanzare cumparare?
Daca ati vandut, veti primi un exemplar din contractul de vanzare cumparare. Daca ati cumparat, veti primi mai multe exemplare (de obicei, 3) ale contractului, precum si documentatia cadastrala, incheierea de intabulare, actele de proprietate ale vanzatorului in original. La cerere, vi se pot da copii si dupa actele care atesta ca imobilul este cu plata la zi a datoriilor fiscale si utilitatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cummparare locuinta cote parti mihai32_ mihai32_ Doresc achizitionarea unui apartament care este detinut de catre proprietari pe cote parti de cate 1/2. In contractul de vanzare cumparare al imobilului sunt ... (vezi toată discuția)
Executare silita / partaj bunuri comune - partaj de creditor m_ella2005 m_ella2005 Speta: In perioada casatoriei, sotii X imprumuta mai multe sume de bani (cu sau fara contract autentic) de la terti. Intr-un contract sunt trecuti ambii ... (vezi toată discuția)
Imobil cumparat ca bun proriu in timpul casatoriei stefi_gv stefi_gv in anul 2001 am cumparat cu sotul meu un apartament la pretul de 75 mil. am dat 30 mil avans deoarece ap era ipotecat in decurs de cca 3 ani am folosit ... (vezi toată discuția)