avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cummparare locuinta cote parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cummparare locuinta cote parti

Doresc achizitionarea unui apartament care este detinut de catre proprietari pe cote parti de cate 1/2. In contractul de vanzare cumparare al imobilului sunt mentionate urm:
- subsemnata A, necasatorita, cumpar ca bun propriu al meu 1/2 parte din imobilul descris mai sus, iar subsemnata X (mama lui A) casatorita cu Y cumpar ca bun comun cealalta cota de 1/2.
In actualul contract de vanz-cump sunt semnate ca si cumparatoare doar fiica si mama A, respectiv X.
Intrebarea care se pune in cazul de fata este, in cazul in care cumpar imobilul de la persoana A trebuie ca si contractul notarial de vanzare-cumparare sa se faca si cu acordul sotului Y(cu semnatura) al coproprietarei X, din moment ce este bun comun?

Va multumesc.
Puteti cumpara cota parte de 1/2 a lui A pt ca bunul este propriu. Nu aveti nevoie de consimtamantul celorlalti doi coproprietari caci A vinde cota ei din dreptul de proprietate.Dvs ramanand dupa perfectarea actului de vanzare cumparare in indiviziune pe cote parti cu ceilalti doi coprorpietari respectiv X si Y, sotul acesteia.
mihai32_ a scris:

..... Intrebarea care se pune in cazul de fata este, in cazul in care cumpar imobilul de la persoana A trebuie ca si contractul notarial de vanzare-cumparare sa se faca si cu acordul sotului Y(cu semnatura) al coproprietarei X, din moment ce este bun comun?

Va multumesc.


daca doriti achizitionarea intregului imobil, nu doar cota detinuta de A, obligatoriu va trebui ca acordul sa fie al tuturor proprietarilor si evident sa semneze toti.
Ne-ati spus de 1/2, bun propriu, bun comun etc.
Dar nu ati spus daca imobilul este in indiviziune sau exista un partaj. Cumparati 1/2 dar este cota determinata? Un exemplu:
A fiul lui B si C (sunt soti). Cumpra un apartament (3 camere de ex). A plateste 50% si B plateste 50%. A dobandeste 1/2 din apartament (bun proprieu) iar B dobandeste 1/2 (impreuna cu C bun comun). Impartiti dvs apartamentul sau cumparati 1/2 (partea lui A). Va convine? Nu prea cred. Daca este de ex un duplex si se face partaj (fiecare primeste cate o parte) altfel parca vorbim. Asa ca interesativa daca exista partaj.
Alta problema: este in indiviziune si totusi vreti sa cumparati. Nicio problema: puterti sa o faceti si faar acordul coprroprietarului dar daca vreodata faceti partajul cu B (caruia nu i-ati cerut acordul iar instanta atribuie imoblilul lui B contactul de VC va fii desfiintat. Ce va faceti? [ link extern ]
Daca este partajat nu va mai trebuie acord.
Eu cel putin asa vad problema...
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
BEJ Sahlian , Executor judecatoresc
Cred ca m-am exprimat gresit, nu doresc sa cumpar doar o cota parte din imobil (cea a lui A - 1/2), ci intreg imobilul.
Deci in aceste conditii, intrebarea initiala era daca este nevoie si de acordul(semnatura) sotului Y al coproprietarei X, la intocmirea contractului de vanz-cump (este Y socotit coproprietar pe imobil?).

Imobilul cred ca se afla in indiviziune, nu stiu sa existe vreun partaj (acesta fiind de altfel si scopul intrebarii, mai exact de a evita anumite litigii aparute in urma unui partaj posibil intre sotii X si Y).
In extrasul de CF al imobilului (rubrica 'inscrieri privitoare la proprietate') sunt mentionate toate cele 3 pers amintite (A, parintii X si Y).


In contractul de vanzare cumparare al imobilului sunt mentionate urm:
- subsemnata A, necasatorita, cumpar ca bun propriu al meu 1/2 parte din imobilul descris mai sus, iar subsemnata X (mama lui A) casatorita cu Y cumpar ca bun comun cealalta cota de 1/2.
In actualul contract de vanz-cump sunt semnate ca si cumparatoare doar fiica si mama A, respectiv X.


Multumesc
Da va trebui ca toti coproprietarii sa va dea acordul si sa semneze actul daca doriti tot imobilul, inclusiv si Y.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament unul din proprietari a decedat lattakia lattakia Buna ziua, Voi relata pe scurt cazul si apoi voi formula intrebarile. Este vorba de un apartament cumparat de doua persoane, cuscre. Deci pe actul de vanzare ... (vezi toată discuția)
Tarif taxa judiciara -iesire din indiviziune contestator contestator Cat este taxa de timbru+timbru judiciar pt actiune iesire din indiviziune? Este vorba despre o casa cu 3 apartamente si terenul aferent. Se plateste o taxa ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare cota din casa BQGDAN BQGDAN Buna ziua, In cazul unui apartament care este trecut pe numele ambilor soti, care este procedura pentru ca unul din ei sa-si vanda partea de 50% ? Au 2 ... (vezi toată discuția)