avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cummparare locuinta cote parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cummparare locuinta cote parti

Doresc achizitionarea unui apartament care este detinut de catre proprietari pe cote parti de cate 1/2. In contractul de vanzare cumparare al imobilului sunt mentionate urm:
- subsemnata A, necasatorita, cumpar ca bun propriu al meu 1/2 parte din imobilul descris mai sus, iar subsemnata X (mama lui A) casatorita cu Y cumpar ca bun comun cealalta cota de 1/2.
In actualul contract de vanz-cump sunt semnate ca si cumparatoare doar fiica si mama A, respectiv X.
Intrebarea care se pune in cazul de fata este, in cazul in care cumpar imobilul de la persoana A trebuie ca si contractul notarial de vanzare-cumparare sa se faca si cu acordul sotului Y(cu semnatura) al coproprietarei X, din moment ce este bun comun?

Va multumesc.
Multumesc de raspuns.

As dori sa mai aud o parere -avizata daca se poate-, intrucat am nevoie sa ma decid in ce fel trebuie facuta cumpararea.

TX
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
mihai32_, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Coproprietarul care la momentul cumpărării era căsătorit, acum, trebuie să vină și cu sotul/soția.
Orice bun dobândit în timpul căsătoriei este bun comun al ambilor soti.
De cumpărat, oricare dintre ei poate cumpara singur. Însă de vândut mai departe este obligatorie prezenta ambilor soti.
Celalalt coproprietar va veni singur.
Buna ziua,

Cota-parte din dreptul de proprietate, odata determinata, poate fi instrainata, fara a fi nevoie de acordul celorlalti coproprietari.

Sistarea starii de indiviziune prin partaj nu este necesara.

Trebuie, insa, intrunite toate cerintele imperative ale legii pentru a opera transferul dreptului de proprietate.(detinerea masuratorilor cadastrale, intabularea dreptului de proprietate in CARTEA FUNCIARA, lipsa datoriilor aferente imobilului ).

Bunul insa, in materialitatea sa, poate fi instrainat numai daca isi exprima acordul de vointa toti coproprietarii.(respectand regula unanimitatii, aplicabila actelor juridice ).

O zi frumoasa,

av.Stoica Ioana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament unul din proprietari a decedat lattakia lattakia Buna ziua, Voi relata pe scurt cazul si apoi voi formula intrebarile. Este vorba de un apartament cumparat de doua persoane, cuscre. Deci pe actul de vanzare ... (vezi toată discuția)
Tarif taxa judiciara -iesire din indiviziune contestator contestator Cat este taxa de timbru+timbru judiciar pt actiune iesire din indiviziune? Este vorba despre o casa cu 3 apartamente si terenul aferent. Se plateste o taxa ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare cota din casa BQGDAN BQGDAN Buna ziua, In cazul unui apartament care este trecut pe numele ambilor soti, care este procedura pentru ca unul din ei sa-si vanda partea de 50% ? Au 2 ... (vezi toată discuția)