avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri comune

buna seara,
x si y cumpara in timpul concubinajului un imobil, dar numai x este trecut pe act.
la 3 luni de la achizitie x si y se casatoresc. un an mai tarziu x si y fac schimb de locuinte, fara diferenta de pret. in actul de schimb se mentioneaza "sotii x si y dau in schimb ...si primesc in deplina proprietate si posesie imobilul...". in registrul de publicitate imobiliara (schimbul facut in 1994) transcrierea dreptului de proprietate s-a facut pe numele ambilor soti.
dupa 5 ani sotii vand acest imobilul si cumpara altul cu 3 camere.
la notar, sotia x declara " subsemnatii x si y soti declaram ca am primit suma de 1500 usd, avans din pretul de vanzare, urmand ca diferenta sa o primim in contul deschis pe numele nostru de catre vanzatori". ambii soti semneaza aceasta declaratie in fata notarului. in actul actul de vanzare se mentioneaza " x si y soti..in calitate de vanzatori...".
la cumpararea celui de al 3 imobil al sotilor pretul a fost compus din pretul obtinut din vanzarea celui de al 2 lea plus banii avuti de soti in casa.
intabularea dreptului de proprietate pentru acest imobil (2002) este pe numele ambilor soti.
atat in concubinaj cat si in casatorie sotii au avut buget comun si administrat si gospodarit impreuna imobilele. amandoi realizau venituri, aproape egale.
intrebare:
poate fi considerat cel de al 3 lea imobil (dobandit in timpul casatoriei) bunul propriu al fostei sotii x, in raport de art 31 lit f din codul familiei?
care sunt motivele? pro si contra....

astept urgent sfaturile si parerile voastre...
va rog sa ma ajutati cu aceasta speta...(parerea mea este ca nu, este bun comun si nu propriu..)
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 21:27, 7 Iunie 2010
Orice bun cumparat in timpul casatoriei este prezumat bun comun.Insa provine din valoarea unui bun propriu...
Nu parerea noastra va este de folos , ci practica in domeniu.
Cel mai indicat ar fi sa studiati practica in domeniu.
De multe ori, noi avocatii suntem mai subiectivi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun propriu sau bun comun? anniela anniela Buna ziua. Un imobil este achizitionat cu plata in rate in x ani, dupa o scurta perioada de timp, posesorul contractului se casatoreste si achita integral in ... (vezi toată discuția)
Intabulare drept de proprietate bun comun sandina29 sandina29 Buna ziua! Am incheiat dupa 1 octombrie un contract de vanzare cumparare imobil autentificat notarial. Eu cu sotul suntem cumparatorii. Notarul s-a exprimat ... (vezi toată discuția)
Imobil cumparat ca bun proriu in timpul casatoriei stefi_gv stefi_gv in anul 2001 am cumparat cu sotul meu un apartament la pretul de 75 mil. am dat 30 mil avans deoarece ap era ipotecat in decurs de cca 3 ani am folosit ... (vezi toată discuția)