avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun propriu sau bun comun?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun propriu sau bun comun?

Buna ziua.
Un imobil este achizitionat cu plata in rate in x ani, dupa o scurta perioada de timp, posesorul contractului se casatoreste si achita integral in timpul casatoriei acest apartament ( in proportie de 80% din valoarea lui ) apoi vinde acest apartament, pe contractul de vanzare cumparare fiind trecuti ambii soti ca vanzatori.
In cazul unui divort, acest apartament este bun comun, sau bun propriu al celui care l-a contractat?
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 12:02, 26 August 2009
Din punctul meu de vedere acest bun este bun propriu, nu stiu de ce ati acceptat ca in contract sa fie trcut si celalalt sot.
Eu am initiat contractul de cumparare cu plata in rate, din care am achitat singura contravaloarea a 20% din apartament si restul de 80% din valoare le-am achitat impreuna. Cand am vandut apartamentul, la notariat s-a cerut in mod expres ca pe actul de vanzare cumparare sa fie trecuti ambii soti ca si vanzatori...
Deci...la un eventual divort, inteleg ca acest app va fi considerat bunul meu propriu?
din punctul meu de vedere,atata vreme cat a fost achitat in proportie de 80% in timpul casatoriei,acesta devine bun comun.Trebuie sa reveniti cu amanunte. Banii cu care a achitat integral imobilul de unde au provenit?
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
8o% din valoarea imobilului a fost achitata din salariile ambilor soti si sincer vorbind, sotul a avut o pondere salariala mult mai mare decat a mea...Cu toate acestea, la partaj s-a stabilit ca imobilul este bunul meu propriu iar fostului sot ii datorez 1/2 din contravaloarea ratelor platite impreuna... Bineanteles ca fostul nu a fost multumit de hotarare, mai ales ca prin vanzarea acelui apartament am obtinut o suma importanta de bani...bani ce-mi revin mie (integral) prin hotararea data ca fiind bun propriu...
In mod cert va face recurs...iar intrebarea mea, are sanse sa schimbe hotararea?

Toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri proprii.
Pentru restul de pret al imobilului achitat in timpul casatoriei, celalalt sot are un drept de creanta si nu un drept de proprietate.

Alte discuții în legătură

Bunuri comune sau nu? realest25 realest25 Buna ziua. Am un apartament proprietate personala si nu sunt casatorit. Daca m-as casatori la un moment dat, vreau sa stiu daca locuinta ar deveni bun comun, ... (vezi toată discuția)
Partaj all3rat all3rat In cazul unui divort, dupa 23 de ani de casnicie, timp in care sotii au locuit in aceasi casa, cumparata in rate pe numele sotului, contractul fiind incheiat ... (vezi toată discuția)
Imobil cumparat ca bun proriu in timpul casatoriei stefi_gv stefi_gv in anul 2001 am cumparat cu sotul meu un apartament la pretul de 75 mil. am dat 30 mil avans deoarece ap era ipotecat in decurs de cca 3 ani am folosit ... (vezi toată discuția)