avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun propriu sau bun comun?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun propriu sau bun comun?

Buna ziua.
Un imobil este achizitionat cu plata in rate in x ani, dupa o scurta perioada de timp, posesorul contractului se casatoreste si achita integral in timpul casatoriei acest apartament ( in proportie de 80% din valoarea lui ) apoi vinde acest apartament, pe contractul de vanzare cumparare fiind trecuti ambii soti ca vanzatori.
In cazul unui divort, acest apartament este bun comun, sau bun propriu al celui care l-a contractat?
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 12:02, 26 August 2009
Ramona Ghiugan a scris:


Toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri proprii.
Pentru restul de pret al imobilului achitat in timpul casatoriei, celalalt sot are un drept de creanta si nu un drept de proprietate.


Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic- toate bunurile dobandite in timpul casatoriei, devin bunuri comune
??
Eu cred ca toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt BUNURI COMUNE..nu bunuri proprii....
In fine, si acest drept de creanta in ce consta?
Drept al uneia din persoanele participante la un raport juridic, creditor, de a cere celeilalte parti, debitor, sa indeplineasca obligatia de a da, de a face sau a nu face ceva, pe care acesta din urma si-a asumat-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune sau nu? realest25 realest25 Buna ziua. Am un apartament proprietate personala si nu sunt casatorit. Daca m-as casatori la un moment dat, vreau sa stiu daca locuinta ar deveni bun comun, ... (vezi toată discuția)
Partaj all3rat all3rat In cazul unui divort, dupa 23 de ani de casnicie, timp in care sotii au locuit in aceasi casa, cumparata in rate pe numele sotului, contractul fiind incheiat ... (vezi toată discuția)
Imobil cumparat ca bun proriu in timpul casatoriei stefi_gv stefi_gv in anul 2001 am cumparat cu sotul meu un apartament la pretul de 75 mil. am dat 30 mil avans deoarece ap era ipotecat in decurs de cca 3 ani am folosit ... (vezi toată discuția)