avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legalizare Acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legalizare Acte

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea situatie....
Dupa moartea bunicii, bunicul meu a hotarat sa isi cheme cei 3 copii si sa le imparta "averea" ce a agonisit-o de-a lungul vietii. Cei 3 copii impreuna cu bunicul au intocmit o intelegere scrisa in care se preciza ce va mosteni fiecare copil dupa trecerea in nefiinta a batranului. Preciez faptul ca la intomirea acestui act a participat si un martor care si-a pus si el semnatura pe acest act in calitate de terta persoana aflata de fata.
Problemele au aparut dupa moartea bunicului cand 2 dintre copii nu vor sa mai respecte cele hotarate impreuna cu bunicul cu multi ani in urma.
Intrebarea mea este ... Se poate legaliza la notar acest act avand in vedere ca acesta contine sematurile celor 3 copii, a bunicului meu si semnatura martorului care inca traieste si poate sa re confirme cele intamplate?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 16:20, 25 Octombrie 2011
Ceea ce a facut bunicul dvs se numeste partaj de ascendent, prin testament, act pentru cauza de moarte, insa nu se respecta forma testamanetului olograf, scris, datat si semnat de mana testatorului, fara martor. Deci e nul. Nu se poate legaliza. Trebuie dezbatuta succesiunea legala, unde toti copii vin la mostenire si vor imparti patrimoniul defunctului. Fiind 3 copii, cota va fi de 1/3 feicare, urmand ca dupa partaj sa si imparta bunurile.
Actul este scris, datat, semnat de cei prezenti. tot nul este?
testamentul olograf trebuie sa fie scris semnat si datat numai de testator. Deci nu indeplineste conditia de forma prevazuta de lege.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator
morys a scris:

Actul este scris, datat, semnat de cei prezenti. tot nul este?


Poi, cum sa fie prezenti toti, cand cel care a facut impartirea bunurilor sale este mort ?

Din punctul meu de vedere, acel act este doar o incercare de partajul de ascendent, care poate fi: donatie-partaj (adica printr-un contract,act juridic intre vii) sau testament-partaj (act juridic unilateral mortis causa).


Deci solutia este dezbaterea succesiunii, iar cei doi dintre copii care nu vor sa mai respecte cele hotarate impreuna cu bunicul cu multi ani in urma, este optiunea si dreptul lor, chiar daca fapta lor nu este una de bun crestin..

Deci inca o data ...
Bunicul traia, si-a chemat copii, au facut imparteala sub forma unei declaratii, au semnat-o si ei si martorul, au datat-o si cam asta e tot ..deci erau toti vii.

Alte discuții în legătură

Testamentul olograf ContSters134265 ContSters134265 Rog detalii despre testamentul olograf care poate sa il faca sotului supravietuitor. Multumesc. (vezi toată discuția)
Testament cami e cami e Stiti cumva daca testamentul este legal si acceptat in Romania? (vezi toată discuția)
Atacare testament olograf Maricica Palancianu Maricica Palancianu Defunctul a lasat un testament datat din 1988 prin care specifica ca toata averea lui va ramane sotiei supravetuitoare. Intre timp lucrurile s-au schimbat si ... (vezi toată discuția)