Buna ziua . Am o problema mai ciudata si as avea nevoie de cateva sfaturi din partea unor persoane care cunosc si inteleg legislatia mai bine decat o inteleg eu .
Locuiesc intr-un orasel din provincie , mai exact in Miercurea Ciuc jud Harghita , unde este in vigoare o hotarare a consiliului local care este exagerat de abuziva si foarte neclara . Sa va povestesc ce s-a intamplat , vineri seara pe 21.10.2011 in jurul orei 22:20 de minute am parcat pe o straduta din oras unde intr-adevar era instalat un indicator cu oprirea interzisa . Au venit oamenii care se ocupa de parcari si cu respectarea HCL si mi-au blocat roata la 22:32 . Am iesit din localul respectiv unde am stat pe la ora 00:15 si mi-am gasit masina blocata . Am sunat la ei in disperare pe mobil , care bineinteles era inchis , si pe telefonul fix la care evident nimeni nu raspundea . Avand nevoie urgenta de masina mi-am dat jos "caracatita" (dispozitivul tehnic de blocare) si l-am lasat pe marginea strazii pana a doua zi cand am reusit cumva sa discut cu ei si mi-au zis ca trebuie sa platesc suma de 62 de lei pentru deblocarea rotii . Astazi le-am inapoiat dispozitivul si cum directorul nu era acolo am lasat un numar de telefon sa ma contacteze . Am si fost contactat de acest director care mi-a zis ca sunt obligat sa platesc altfel vor depune plangere penala impotriva mea si mi-a inchis telefonul in nas .
Am studiat putin HCL si aici am gasit cateva neconcordante si anume : nicaieri in HCL nu scrie pana la ce ora se fac blocari in schimb scrie ca se fac deblocari in intervalul 07:30-20 . Am mai gasit si faptul ca deblocarea rotilor trebuie sa se faca in maximum 20 de minute de la primirea solictarii , problema este ca nu am putut sa ii contactez pentru ca nu raspundeau la nici un numar de telefon afisat .
Pe hartia lipita pe geamul masinii nu scria orarul in care pot contacta reprezentatii acestei firme ca sa imi deblocheze masina .
Alta chestiune importanta in procesul verbal eliberat de ei este trecuta in dreptul contraventiei AVERTISMENT dar eu totusi sunt obligat sa platesc contravaloarea delbocarii autoturismului .
Un alt articol spune asa :
Art.16 Prevederile Regulamentului se aplică în zilele lucrătoare între orele 08.00 – 17.00.Sâmbătă, duminică, în zilele de sărbători legale nu se aplică dispoziţiile prezentului Regulament.
Totusi eu am fost blocat vineri seara la ora 22:32 , intr-adevar in zona de actiune a indicatorului oprirea interzisa care avea instalat si indicatorul suplimentare de ridicare si blocare a rotii . Nu vor sa imi elibereze procesul verbal pe care sa il contest in instanta decat daca platesc suma de 62 de lei , ei sustin ca aceasta suma imi va fi rambursata in cazul unui verdict in favoarea mea .
Intrebarile mele sunt urmatoarele :
Ce acuzatii imi pot aduce reprezentantii firmei de parcari , daca eu le-am predat dispozitivul de blocare intact exact cum l-au lasat ei si am 7 martori care au vazut cum mi-am deblocat masina ? Pe hartia lasata pe geamul masinii scria era precizat faptul ca : Constiuie infractiune deblocarea rotii , doar ca eu nu am gasit in HCL aceasta precizare . Nu le-am deteriorat sub nici o forma dispozitivul nici lacatul ci pur si simplu am dat jos blocajul usor .
Va multumesc anticipat pentru ajutor si daca aveti nevoie de respectiva HCL si regulamentul de aplicare plus modificarile ulterioare le pot posta aici . :)
nu este vorba de nici o infractiune. spuneti-le sa va dea in judecata si sa-si dovedeasca pretentiile daca vor bani sau sa isi cumpere sisteme de blocare profesioniste si nu facute din fier forjat :)
daca va reclama la politie, faceti plingere ptr denunt calomnios cf art 259 CP ca sa le vina mintea la cap.
Nu se conditioneaza eliberarea PV de plata deblocarii rotii. Va reamitesc faptul ca vinerea pana la ora 24.00 nu este cosiderata zi de sarbatoare. Dar e bine sa le dati o lectie si asteptati sa va dea in judecata. Sa vedem daca o vor face.
Va multumesc pentru raspuns .
La varianta asta m-am gandit si eu . Plus de asta mi-a zis in scarba(scuzati termenul) , directorul de la firma respectiva , ca trebuia sa iau taxiul daca voiam sa ma deplasez in noaptea respectiva . I-am explicat ca am dat jos "caracatita" pentru ca aveam nevoie urgenta de masina ca sa duc un prieten acasa pentru ca avea nevoie de medicamente omul fiind bolnav de astm nu avea sprayul la el si risca sa se sufoce . La telefon le-am oferit varianta ca fiecare sa "uite" ce s-a intamplat , drept raspuns am primit : aveti plangere penala la politie si a inchis . Nu am indoit , nu am distrus si nu i-am facut nici macar o zgarietura respectivului blocaj nici cand l-am dat jos si nici dupa . Cum l-au lasat ei asa l-au primit inapoi fara daune , tocmai din aceasta cauza sunt nedumerit pentru ca nu stiu de ce ma vor acuza . Probabil vor depune plangere pentru distrugere dar cum am mai spus am 7 martori care au vazut cum am dat jos respectivul dispozitiv si au vazut cu nu l-am distrus sau fortat . Mi-au zis sa trec saptamana asta pe la ei ca sa platesc respectiva suma lucru care mi se pare aberant . Sa platesc pentru ceva ce am facut eu pentru ca la urma urmei mi-am deblocat masina singur . Voi astepta sa vad daca vor depune intr-adevar o plangere penala impotriva mea . Uitati un articol care zice asa :
Art.15 În cazul în care utilizatorul autovehiculului sau oricare alta persoana încearcă să degradeze, să distrugă sau să sustragă dispozitivul de blocare aplicat, operatorul va anunţa organele de Poliţie pentru recuperarea lui, precum si acţionarea pe căile prevăzute de lege pentru repararea prejudiciului .
Eu nu l-am sustras , nici n-am distrus si nici nu am degradat dispozitivul .
Va multumesc pentru raspuns .
Da asa este , ziua de vineri pana la ora 24:00 este o zi lucratoare, domnule Adrian.Tudor dar nelamurirea mea este ca in aceea HCL scrie ca :
Art.16 Prevederile Regulamentului se aplică în zilele lucrătoare între orele 08.00 – 17.00.
Sâmbătă, duminică, în zilele de sărbători legale nu se aplică dispoziţiile prezentului Regulament.
Intr-adevar vinerea nu este zi de sarbatoare dar totusi ora 22:32 de minute este la o diferenta de 5 ore in plus fata de ora 17:00 cum este prevazut in Regulament .
Conform anexei proiectului de hotarare
Art. 3. Activitatea de blocare poate fi început numai în următoarele cazuri:
c) cand autoturismul stationeaza neregulamentar
Bine am inteles si sunt constient de faptul ca am stationat neregulamentar , dar conform regulamentului dupa ora 17:00 nu aveau dreptul sa imi blocheze roata . Sau cel putin asta inteleg eu .