avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este legal sa iti fie blocata roata, pe motiv ca am ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este legal sa iti fie blocata roata, pe motiv ca am amenzi vechi, desi am parcat regulamentar si am platit parcarea?

buna ziua, locuiesc in Timisoara unde exista renumitul sistem TimPark, fostul TelPark. astazi am mers in centru, aveam o treaba urgenta, dupa care trebuia sa plec de urgenta in alt loc. parchez in parcare, regulamentar.platesc cei 75 de cwnti pentru parcarea pe o ora. cand ma intorc la masina...SURPRIZA!! roata mea a fost blocata. :Oneintelegand de ce, sun la respectivii si imi spun ca mi-au blocat roata,pe motiv ca am 3 amenzi neplatite din 2011. aceste amenzi sunt de la TelPark. le-am spus treaba asta, iar ei au spus ca s-a schimbat doar numele firmei. eu stiu ca TelPark a fost inchis pentru ca nu erau in regula din punct de vedere legal. atunci aceasta firma noua cum are baza de date ? il sun pe prietenul.meu, el fiind la lucru. isi ia bilet de voie de la lucru, se cearta cu seful, ca sa ajungem unde trwbuia sa ajung de la bun inceput. nu mi se pare sub nici o forma normal si legal sa faca treaba asta! puteau sa imi trimita o instiintare sa imi platesc amenzile, nu sa ma pandeasca...pot cumva ataca legal acest act?
va ei cand mi-au lasat biletul, nu mi-au spus de ce imi e blocata roata, au scria doar legile#-o...adica, rusine mie ca nu stiu codurile si legile dupa numar...
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: olimiha , utilizator 17:18, 11 Septembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,

E interzis sa aduci atingere unui dispozitiv de blocare a rotilor atunci cand acesta a fost montat legal (adica in situatia in care ati fost blocat deoarece s-a constata ca ati savarsit o contraventie, de catre o firma sau institutie abilitata). In conditiile in care dvs. ati parcat legal, ati respectat toate reglementarile valabile in acel loc, ati achitat taxa ceruta, aveti dovada afisata vizibil si nu ati depasit limita de timp achitata, daca va gasiti totusi roata blocata acel dispozitiv devine o bucata de metal care va impiedica libera circulatie, accesul si uzul unui bun personal.
Trecand peste abuzul blocarii in baza motivelor pe care spuneti ca vi le-a comunicat firma respectiva, trebuie subliniat ca aceasta nici nu putea sa stie daca proprietarul masinii este acelasi dupa atatia ani.
Din 2011 cel mai probabil amenzile erau si prescrise (daca erau de prin vara lui 2011). Si oricum cat timp parcati legal tot ce puteau sa va faca e sa va dea in judecata pentru plata lor (daca nu erau prescrise) Ce au facut ei se numeste sechestru,... in locul dvs as face urgent plangere penala impotriva patronului companiei (nu de alta dar sa taraie umpic camasa pe el). Sper ca nu ati platit deoarece au mizat pe "naivitatea" romanului care fuge ca dracu de tamaie cand aude de judecata. Cereti si daune morale. Nu ii lasati sa faca abuzuri dintr-astea,...

Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Eu as fi chemat politia, aratam dovada platii parcarii si dovada sechestrului unui bun in mod abuziv. Nu plateam un leu, cu atat mai mult cu cat in Timisoara aceasta firma nu a creat nici un loc de parcare daca nu ma insel, deci banii sunt incasati de o firma particulara pentru terenul statului. Si in acest caz as face reclamatie la politie.
Va spun ca si in orasul meu exista o firma privata imputernicita de primarie care aplica sanctiuni contraventionale ca avertismentele si blocheaza rotile masinilor care sunt parcate neregulamentar ori care sunt oprite in raza indicatorului ce interzice oprirea, pe spatii verzi etc. Mai exact desfasoara activitatea Politiei Romane. Evident ca e ilegal nu?!
Daca va uitati pe nota de constatare scrie ca daca dai jos dispozitivul de blocare este infractiune. Ei bine, dar nu scrie ce infractiune este tocmai pentru ca nu se poate incadra nicaieri ! :D

Apoi ca orice cetatean cu simt civic, constatand savarsirea de catre firma respectiva a unor infractiuni ca blocarea drumului public, uzurparea de calitati oficiale, exercitarea fara drept a unei activitati (etc.) scrie o sesizare catre politie la care ,,ataseaza'' si dispozitivul de blocare cu mentiunea ca acesta constituie mijlocul de savarsire a infractiunilor asupra sa. Politia incepe o ancheta si nu are voie sa restituie dispozitivul si bineanteles ca nu are nici ce sa-i faca cetateanului ca doar nu a distrus dispozitivul, nu l-a furat, etc.
Va spun sincer ca aicea sunt in cercetare zeci de dosare penale si firma imediat ramane fara dispozitive de blocat, iar la inceput s-au mai clasat din dosare de catre procuror ca doar cine credeti ca i-a lasat sa desfasoare aceasta activitate ce apartine politiei, insa acum nu mai au curajul sa claseze si au inceput sa-i trimita in judeca pe reprezentantii firmei respective (dupa ce s-a schimbat procurorul :) )
In plus, cu atatea anchete s-a mai descoperit ca firma respectiva abuza atat de mult incat nu respecta nici macar hotararile de consiliu local ilegale, taxand mai multe locuri de parcare decat sunt concesionate, fiind descoperite fapte de fals intelectual si alte neregularitati.

Asa ca succes ! :)


[Mesaj editat - pct. 2.3 din regulament]
Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Buna ziua! va rog sa-mi oferiti un sfat, daca este posibil. am ... Utilizatorcad6 Utilizatorcad6 Buna ziua! Va rog sa-mi oferiti un sfat, daca este posibil. Am parcat un automobil proprietatea mamei, intr-o parcare cu plata in Galati. Stiu ca conform ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! aș dori un sfat avizat, întrucât părerile sunt ... Liviu 1969 Liviu 1969 Bună ziua! Aș dori un sfat avizat, întrucât părerile sunt împărțite și oriunde m-am interesat nu am reușit să primesc un răspuns concret. Ieri ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari mi-a blocat roata masinii. legalitate danielleu danielleu Buna ziua, Asociatia de locatari a blocului in care locuiesc mi-a blocat roata masinii oprite pe spatiul comun cu motivul ca am incalcat art. 256 CP ... (vezi toată discuția)