avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! Aș dori un sfat avizat, întrucât ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! Aș dori un sfat avizat, întrucât părerile sunt ...

Bună ziua! Aș dori un sfat avizat, întrucât părerile sunt împărțite și oriunde m-am interesat nu am reușit să primesc un răspuns concret.
Ieri am fost la fiul meu care locuiește într-un complex rezidențial din cartierul Militari. Am fost lăsat să trec cu mașina de bariera de la intrare și am parcat undeva unde să nu ocup niciun loc de parcare a cuiva care locuiește în complex, foarte aproape de gardul ce împreșmuiește locația respectivă, fără a stânjenii circulația pe aleea principală. Tocmai pentru a nu avea neplăceri, nu am parcat pe locurile de parcare care sunt plătite. După aproximativ 20 de minute, am observat de la fereastră că îmi fusese blocată roata din stânga față cu o așa numită caracatiță. Am coborât la mașină și am găsit o înștiințare în parbriz prin care mi se aducea la cunoștiință că am încălcat regulamentul de ordine interioară și pentru asta mi s-a blocat roata. Am sunat la firma de pază și mi s-a spus că trebuie să plătesc suma de 200 de lei pentru deblocare. Le-am explicat că nu am această sumă la mine și le-am spus că sunt dispus să mi se aplice o amendă pe care puteam să o plătesc ulterior, dar îi rog să-mi deblocheze mașina pentru a putea pleca cu ea acasă. Menționez că eram împreună cu soția care nu era într-o stare prea bună de sănătate. Nu au fost de acord cu propunerea mea și mi-au spus că altă cale nu există, dacă vreau să plec cu mașina trebuie să plătesc. După încheierea convorbirii, am procedat singur la demontarea caracatiței, dezumflând roata de la mașină. Spre surprinderea mea, aceasta a ieșit destul de ușor. După ce am demontat-o, au venit și reprezentanții firmei de pază și m-au amenințat cu dosar penal pentru că mi-am demontat singur dispozitivul. Am vrut să le predau caracatița, dar mi-au spus că nu-i interesează că oricum voi plăti penal și dacă le-o dau și daca nu, după care au plecat. Astăzi am fost înapoi și am întâlnit un alt echipaj de-al lor cărora le-am înmânat dispozitivul, dar bineînțeles că și aceștia m-au amenințat că voi fi chemat la poliție pentru furt. Menționez că nu există în tot perimetrul niciun indicator rutier sau de altă natură care să interzică parcarea, oprirea sau staționarea. Există doar la intrare o pancartă pe care scrie foarte mic regulamentu parcării în incinta complexului rezidențial. Deci în niciun caz nu poate fi citit din mașină, ci doar de la distanța de maxim un metru de panou. Vă rog frumos să mă învățați ce am de făcut pentru a mă apăra și dacă am șanse să scap de dosar penal. Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liviu 1969 , utilizator 17:02, 2 Februarie 2021
Firma de paza poate face cel mult o plangere la politie, nicidecum dosar penal. Iar, legat de plangere, se pot lega de faptul ca acea caracatita a ramas la dvs. Intrebarea mea este pe numele cui ar face plangerea? Le-ati dat datele dvs?
Firma de paza nu are dreptul de a aplica amenzi.
Legat de "amenda" respectiva, vorbim de o prestare de servicii mascata: compania de securitate va blocheaza roata si, apoi, va percepe un tarif pentru deblocare. Si de aici se ridica doua idei:
- dvs nu ati solicitat blocarea respectiva, ceea ce contravine OUG 21/1992.
- daca urma sa platiti "amenda", ati fi avut dreptul sa cereti bon fiscal. In absenta acestuia, aveti dreptul de a nu plati tariful aferent serviciului.
In locul dvs, as merge la o sectie de politie, le-as explica situatia si le-as cere un punct de vedere avizat. Si, desigur, as duce caracatita la sediul firmei de securitate, ca sa nu ma trezesc cu o plangere pentru furt.
Caracatița am predat-o a doua zi unor agenți care erau de serviciu și ca dovadă am filmat momentul predării.
Nu exista proba materiala care sa demonstreze ca dv ati savarsit infractiunea invocata de catre reprezentantii firmei ,recte de furt
Mulțumesc mult pentru răspunsuri!
Mulțumesc mult pentru răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de locatari mi-a blocat roata masinii. legalitate danielleu danielleu Buna ziua, Asociatia de locatari a blocului in care locuiesc mi-a blocat roata masinii oprite pe spatiul comun cu motivul ca am incalcat art. 256 CP ... (vezi toată discuția)
Daca si-a retras plangerea mai pot fi acuzat? liv_cri liv_cri buna ziua. in urma cu o luna , dupa ce nu #-o am scos bon pt taxa de parcare , m-am trezit cu caracatita pe roata. era destul de tarziu, cam pe la ora 8 seara, ... (vezi toată discuția)
Blocare autoturism pe spatiu privat remus_agigea remus_agigea Buna seara, Pe scurt, in aceasta dimineata, am parcat masina in parcarea din incinta complexului in care lucrez (proprietate privata cu acces public), pe un ... (vezi toată discuția)