avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Blocare autoturism pe spatiu privat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Blocare autoturism pe spatiu privat

Buna seara,
Pe scurt, in aceasta dimineata, am parcat masina in parcarea din incinta complexului in care lucrez (proprietate privata cu acces public), pe un loc liber, nepersonalizat, direct vecin insa cu locurile rezervate vizitatorilor. Am fost, recunosc, atentionat de paznic, ca daca am parcat pe un loc rezervat masina imi va fi blocata. M-am uitat inca odata unde am parcat, am vazut ca este un loc liber, fara nici un semn si am plecat linistit spre birou.
La intoarcere, gasesc roata bocata cu o asa zisa caracatita, raspunsul administratiei fiind ca am incalcat regulamentul de ordine interioara si ca masina imi va ramane blocata pentru 24 de ore.
Nefiind in toata parcarea nici un semn care sa indice blocarea rotilor, si mai mult, aflandu-ma pe un loc nepersonalizat am decis sa chem politia, Agentii au venit, au constatat fapta intr-un proces verbal dar au spus ca nu pot obliga firma de paza sa deblocheze masina, fiind spatiu privat.
Intrebarea mea...nu este totusi un abuz? Spatiu privat..ok, dar am fost lasat sa intru si am parcat totusi intr-un loc unde nu era nici un semn care sa indice o blocare ulterioara? Personal, mi se pare o infractiune faptul ca nu am fost lasat sa imi utilizez masina, proprietate personala. Chiar daca ar fi fost un regulament interior....nu trebuie totusi sa se plieze legislatiei, sa fie niste marcaje? Se blocheaza bunurile personale fara a avea posibilitatea nici macar sa fii amendat sau ceva, pur si simplu, dpmdv mi se sechestreaza bunul personal. Urmatorul pas e sa ma sechestre si pe mine..in baza regulamentului de ordine interioara?
In acest moment masina mea este blocata, intr-un loc privat, cu acces public, intr-o parcare fara nici un semn care sa indice sanctiuni. Este normal?
Nu mi se pare normal si nici legal. Formulati o plangere penala. Nu trebuie sa indicati dvs. incadrarea juridica a faptei. Prezentati fapta asa cum s-a intamplat. Lasati organele de urmarire penala sa-si faca treaba. Dpmdv, fapta ar putea fi incadrata in disp. art. 243 Cod penal, ca fiind fapta "de a dispune de acel bun ca de al sau". Blocarea unui autoturism, in mod intentionat, eu o consider un veritabil act de dispozitie exercitata fara drept asupra acelui bun. In locul dvs. eu as fi chemat pe cineva sa taie respectiva caracatita...
In acelasi timp, fapta ar putea fi interpretata si ca o fapta ilicita in materie de raspundere civila. Ati putea obtine despagubiri reprezentand, de exemplu, biletul de transport in comun sau de taxi pe care l-ati platit pentru ca nu v-ati putut folosi de autoturismul dvs. :)
Multumesc pentru raspuns. Mai astept idei? Posibil oare sa fie incadrat si ca tulburare de posesie?
remus_agigea a scris:

Buna seara,
Pe scurt, in aceasta dimineata, am parcat masina in parcarea din incinta complexului in care lucrez (proprietate privata cu acces public), pe un loc liber, nepersonalizat, direct vecin insa cu locurile rezervate vizitatorilor. Am fost, recunosc, atentionat de paznic, ca daca am parcat pe un loc rezervat masina imi va fi blocata. M-am uitat inca odata unde am parcat, am vazut ca este un loc liber, fara nici un semn si am plecat linistit spre birou.
===========================more text here================================


Dreptul meu, intr-un stat de drept, se termina acolo unde incepe dreptul altuia. Pai nu v-a atentionat clar administratorul sa nu parcati acolo, ca este proprietate privata? Proprietarul a dat acces public, dar el hotaraste masura in care se poate uza de acest drept. Iar acesta, prin gura reprezentantului sau, v-a spus sa nu parcati acolo!
Tot acest rationament este rezultatul aplicarii unor principii de drept, fara sa fi cautat in nicio lege. Un avocat va putea in mod sigur sa invoce prevederi clare ale unor legi care reglementeaza asta.
Puteti sa formulati plangere penala, o sa v-o primeasca fiindca sunt obligati. Puteti si sa revendicati Casa Scanteii; in procesul ce va urma, penal sau civil, aveti sanse egale in amandoua.
Daca ati fi lucrat nu in Romania, ci in State, cred ca la ora asta erati deja "between jobs". Fiindca acolo proprietatea este sfanta, nu ca la noi, unde daca intra hotul peste mine in dormitor, noaptea, si-l impusc, televiziunile macina luni de zile daca nu cumva am "reactionat disproportionat".

P.S. Cred ca sunteti foarte tanar.
Chiar daca vi se permite accesul dvs. si altor vizitatori, totusi spatiul pe care ati parcat nu este spatiu public, ci este privat, apartine deci proprietarului de drept. "De drept" nu inseamna doar ca are acte pe el si atat, ci ca are tot dreptul sa instituie reguli "in curtea lui" pentru musafiri. Inchipuiti-va ca cineva vine la dvs. acasa, ii permiteti accesul in curte, dar ii atrageti atentia sa nu parcheze chiar pe rondul de flori si totusi musafirul exact acolo isi pune masina.
Aici nu vorbim de flori ci de fapte reale. este un spatiu privat cu servitate publica. Cu totul altceva decat proprietatea privata. ati semnat regulamentul de ordine interioara in care sa scrie lucrul acesta?

Alte discuții în legătură

Parcare privata (individuala) in complex adyboss adyboss Buna ziua Am o intrebare legata de conditiile in care se pot bloca rotile in cazul unei parcari \\"neconforme\\". Mai exact, locuiesc intr-un ansamblu ... (vezi toată discuția)
Parcare privata - acces marshanna marshanna Buna ziua, Este vorba despre o cladire cu peste 200 de apartamente, care are in dotare o parcare privata de vreo suta de locuri. Acest spatiu - parcarea este ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari mi-a blocat roata masinii. legalitate danielleu danielleu Buna ziua, Asociatia de locatari a blocului in care locuiesc mi-a blocat roata masinii oprite pe spatiul comun cu motivul ca am incalcat art. 256 CP ... (vezi toată discuția)