avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Blocare autoturism pe spatiu privat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Blocare autoturism pe spatiu privat

Buna seara,
Pe scurt, in aceasta dimineata, am parcat masina in parcarea din incinta complexului in care lucrez (proprietate privata cu acces public), pe un loc liber, nepersonalizat, direct vecin insa cu locurile rezervate vizitatorilor. Am fost, recunosc, atentionat de paznic, ca daca am parcat pe un loc rezervat masina imi va fi blocata. M-am uitat inca odata unde am parcat, am vazut ca este un loc liber, fara nici un semn si am plecat linistit spre birou.
La intoarcere, gasesc roata bocata cu o asa zisa caracatita, raspunsul administratiei fiind ca am incalcat regulamentul de ordine interioara si ca masina imi va ramane blocata pentru 24 de ore.
Nefiind in toata parcarea nici un semn care sa indice blocarea rotilor, si mai mult, aflandu-ma pe un loc nepersonalizat am decis sa chem politia, Agentii au venit, au constatat fapta intr-un proces verbal dar au spus ca nu pot obliga firma de paza sa deblocheze masina, fiind spatiu privat.
Intrebarea mea...nu este totusi un abuz? Spatiu privat..ok, dar am fost lasat sa intru si am parcat totusi intr-un loc unde nu era nici un semn care sa indice o blocare ulterioara? Personal, mi se pare o infractiune faptul ca nu am fost lasat sa imi utilizez masina, proprietate personala. Chiar daca ar fi fost un regulament interior....nu trebuie totusi sa se plieze legislatiei, sa fie niste marcaje? Se blocheaza bunurile personale fara a avea posibilitatea nici macar sa fii amendat sau ceva, pur si simplu, dpmdv mi se sechestreaza bunul personal. Urmatorul pas e sa ma sechestre si pe mine..in baza regulamentului de ordine interioara?
In acest moment masina mea este blocata, intr-un loc privat, cu acces public, intr-o parcare fara nici un semn care sa indice sanctiuni. Este normal?
Buna ziua,
Nu, nu mi-a fost adus la cunostinta acest regulament.
Mai mult, ca sa raspund si "criticilor" de mai sus, sincer facand o paralela, cum ar fi sa intrati intr-un bar vorbind la mobil, chelnerul sa va spuna ca nu aveti voie sa folositi telefonul in spatiul pentru fumatori, dvs sa intrati la nefumatori dupa care patronul sa va retina telefonul mobil ~24 de ore. Sincer...eu nu prea vad diferenta, dar nu are rost sa divagam.

In alta ordine de idei, as aprecia mai mult sfaturi juridice in detrimentul celor morale.

Multumesc,
@ remus_agigea

Da, exemplul este identic." Proprietate" nu inseamna ca doar proprietarul parcarii face ce vrea, d-lor "avocati". In primul rand aici nu suntem in "State"; dar daca am fi cu siguranta si dreptul la proprietate asupra masinii ar fi sfant, nu doar asupra terenului. Proprietarul parcarii, daca a fost lezat in drepturile sale era obligat sa cheme Politia si abia apoi, in baza un pv de constatare si acord, putea institui masuri "reparatorii".
Dreptul la proprietate nu inseamna ca fiecare are dreptul sa-si ia legea in propriile maini si sa faca ce-l taie mintea. A mai facut Becali asa si acum ispaseste pedeapsa.
Deasemenea, nu poate fi invocat un regulament intern (deci nepublic), ca fiind o litera de lege, mai ales ca nu a fost adus la cunostinta persoanelor interesate prin semnatura sau afisaj corespunzator.
E caz de plangere penala, din pacate nu rezolvati nimic: dosarul va sta 2-3 ani in sertarele Parchetului si va primi un frumos NUP.
Eu am facut plangere penala pentru TALHARIE constatata de politie, pe camere de luat vederi, cu martori, cu ce mai vreti voi...si s-a dat NUP pe motiv ca persoana respectiva e deja in puscarie si ispaseste o pedeapsa pentru o alta infractiune (doh! )
Nu va mai agitati cu "drepturile" d-voastra...ele pur si simplu nu exista pentru ca nu sunteti vaca de muls bani pentru nimeni. Ai bani, ai drepturi, nu ai bani, vezi-ti de treaba!

Bafta in continuare!#-o
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua
Am o intrebare legata de care sunt conditiile in care se pot bloca rotile intr-un astfel de caz. Mai exact, locuiesc intr-un ansamblu rezidential cu parcare subterana, parcare in care accesul se face pe baza unei cartele/telecomenzi. Problema apare ca mai exista si alte persoane care au facut rost de cartela de access, dar nu au loc de parcare cumparat, iar acestea parcheaza pe culoarele de acces in cazul fericit, sau pe locurile altora. Exista un regulament de ordine interioara in care se specifica ca acest lucru este interzis, semnat de fiecare propietar la cumpararea unui ap in bloc, iar in adunarea generala s-a hotarat sa se achizitioneze caracatite pentru a putea bloca rotile celor care parcheaza fara a avea loc ( de exemplu se parcheaza in curbe, sau in dreptul hidrantilor). Intrebarea mea este legata de ce trebuie facut pentru a putea trece la blocarea rotilor, ce atentionari sunt necesare si unde? De asemenea, este necesara contractarea unei firme specializate in asa ceva sau se poate subcontracta la firma de paza, care este prezenta 24/24h in complex?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parcare privata (individuala) in complex adyboss adyboss Buna ziua Am o intrebare legata de conditiile in care se pot bloca rotile in cazul unei parcari \\"neconforme\\". Mai exact, locuiesc intr-un ansamblu ... (vezi toată discuția)
Parcare privata - acces marshanna marshanna Buna ziua, Este vorba despre o cladire cu peste 200 de apartamente, care are in dotare o parcare privata de vreo suta de locuri. Acest spatiu - parcarea este ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari mi-a blocat roata masinii. legalitate danielleu danielleu Buna ziua, Asociatia de locatari a blocului in care locuiesc mi-a blocat roata masinii oprite pe spatiul comun cu motivul ca am incalcat art. 256 CP ... (vezi toată discuția)